Da Yie van Anthony Nti naar Clermont-Ferrand

Da Yie

De korte film Da Yie van Anthony Nti is geselecteerd voor de Internationale Competitie van het Festival du Court Métrage de Clermont-Ferrand, een van de belangrijkste internationale festivals voor korte film (31 jan-8 feb). Da Yie viel de voorbije maanden al in de prijzen tijdens de festivals van Gent en Leuven.
 
Anthony Nti is een jonge Antwerpse filmmaker die in 2016 al veel lof en een hele resem festivalselecties binnenhaalde met zijn RITCS-bachelorfilm Boi. Voor de opnames van zijn nieuwste film ging hij draaien op locatie in zijn geboorteland Ghana.

Da Yie gaat over een vreemdeling die de opdracht krijgt om in Ghana kinderen te ronselen voor een risicovolle baan. Hij vindt er Prince en Mathilda, twee levendige kinderen, en brengt die naar zijn bende. Al snel begint hij zijn beslissing in twijfel te trekken, uit bezorgdheid over hoe dit het leven van de kinderen drastisch zou kunnen beïnvloeden…

Da Yie werd in België al geselecteerd voor het Film Fest Gent en het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. In Gent mocht de film naar huis met de Publieksprijs van de Studentenkortfilmcompetitie, in Leuven werd hij bekroond als Beste Film in de Vlaamse Competitie. Door die laatste prijs is Da Yie automatisch opgenomen op de longlist voor de Oscars.

Anthony Nti schreef het scenario voor Da Yie samen met Chingiz Karibekov. De productie is van Caviar. Nti is momenteel ook als co-regisseur betrokken bij de productie van Ketnet-reeks Hoodie en werd recent nog geselecteerd om deel te nemen Talent Village, een programma voor getalenteerde jonge filmmakers van het Filmfestival van Les Arcs.

Naast Anthony Nti valt nog een Vlaamse naam op in het programma van Clermont-Ferrand: Freeze Frame, geselecteerd voor de Labo-competitie. Regisseur Soetkin Verstegen studeerde film aan LUCA School of Arts (Campus Sint-Lukas Brussel) maar werkt momenteel vooral in het buitenland. Freeze Frame is een Duits-Finse productie die op locatie in Duitsland gedraaid werd.

De 42ste editie van het Festival du Court Métrage de Clermont-Ferrand loopt van 31 januari tot 8 februari 2020. Het festival brengt elk jaar meer dan 165.000 bezoekers en ruim 3.500 filmprofessionals naar de Franse stad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.