Een applicatie die het virtueel én in het echt mogelijk maakt om af te spreken in bubbels, speciaal ontwikkeld voor wie in deze coronacrisis niet beschikt over een sociaal netwerk. Dat is Join My Bubble, een app uitgedacht door een in België (Antwerpen) gestrande Londenaar en een collega-ondernemer. Ons land krijgt de primeur. Ook Oostenrijk heeft al interesse. Daarna zal de app verder uitgerold worden in de buurlanden. Het doel op lange termijn: de hele wereld die de applicatie gebruikt.
Join My Bubble is afspreken met onbekenden en samen een bubbel vormen. Of jezelf aansluiten in een bubbel die al bestaat. Met elkaar praten kan virtueel, maar de app is er vooral om ook in het echte leven (nieuwe) mensen te ontmoeten, zolang dat gebeurt onder de geldende coronamaatregelen. Het doel: jongeren, maar ook ouderen met een klein sociaal netwerk bij elkaar brengen in een crisis die het al een jaar moeilijk maakt om nieuwe mensen te leren kennen.
Een concreet voorbeeld: de 18-jarige Stephanie zit op kot en komt uit een landelijke gemeente maar kent niemand in de stad. De coronacrisis en de bijhorende geldende regels zoals digitaal onderwijs maken het ontmoeten van nieuwe medestudenten zo goed als onmogelijk. Stephanie kan een account aanmaken op Join My Bubble en zich aansluiten bij een al bestaande bubbel, of zelf zo’n bubbel maken met lotgevallen die net als zij op zoek zijn naar vrienden of contacten. Het enige wat ze moet doen, is naam, telefoonnummer (met verificatiecode) en leeftijd ingeven. Een geüploade foto maakt het profiel helemaal compleet.
De applicatie biedt ook kansen voor personal trainers en yogateachers om outdoorgroepslessen aan te bieden. Maar ook coachingsessies, masterclasses of webinars over bijvoorbeeld cryptomunten of NFT (Non-fungible token) kunnen op de app aangeboden worden.
Zo’n applicatie is welkom. Uit cijfers blijkt dat 65% van de jongeren het mentaal moeilijk had tijdens de eerste coronagolf van vorig jaar. Experts vermoeden dat dat getal vandaag, een jaar later en in de derde golf, nog een stuk hoger ligt. De maatregelen zijn er nog steeds. Ze beginnen ook steeds zwaarder door te wegen. De voornaamste klachten: een gebrek aan motivatie, psychologische klachten en vooral eenzaamheid.
Join My Bubble is er ook voor de iets ouderen van wie het sociale netwerk al voor de coronacrisis erg klein of beperkter was. Zij die alleen de wekelijkse babbel hadden bij de kapper. Of de dagelijkse koffie op café. Eind maart nog nam een twintigtal vijftigplussers een paar afspreekcirkels in op het Sint-Pietersplein in Gent. Hun boodschap: benadrukken dat ook zij nood hebben aan coronaveilige ontmoetingsplaatsen om met lotgevallen af te spreken.
Let wel: Join My Bubble wil op geen enkele manier mensen aanmoedigen om de regels rond afspreken te overtreden. De geldende maatregelen van de overheid worden op de voet gevolgd en aangepast in de applicatie. Op die manier biedt de app een soort van wettelijk kader om op een veilige manier contact te maken met anderen.
De bedenkers van de applicatie zijn Rami Binson, Sigal Binson en Christopher Tournis Gamble. Christopher heeft sinds tien jaar een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in de ontwikkeling van apps. Een van zijn eerste projecten was meteen een schot in de roos: een website waarop fitnessfanaten hun prestaties en doelen konden bijhouden. Vandaag telt de community meer dan vijf miljoen leden. Een andere applicatie wordt gebruikt in alle premiumhotels van Monaco en Genève. Klanten kunnen er roomservice, spabehandelingen en andere interactieve functies mee bestellen. Voor de crisis had het systeem meer dan 10 miljoen weergaven per maand.
Join My Bubble is beschikbaar in de app store voor
zowel Google Android als Apple iOS en is gratis.