De maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben ook grote gevolgen voor de Antwerpse economie. Daarom kiest het stadsbestuur ervoor om zelfstandigen, ondernemers en verenigingen extra te ondersteunen. De stedelijke steunmaatregelen situeren zich vooral op het vlak van fiscaliteit, ter beschikking gesteld patrimonium, communicatie en dienstverlening. Deze maatregelen moeten ondernemers helpen om deze moeilijke periode door te komen en actief te blijven.Tegelijk geeft het stadsbestuur de aanzet voor een doorstart van Antwerpen als ondernemende stad eens de noodsituatie achter de rug is.
Sinds 12 maart neemt ook de stad maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad. De toepassing van deze maatregelen heeft grote gevolgen voor de Antwerpse zelfstandigen, ondernemers en verenigingen.
Om een beeld te krijgen van de ernst van de situatie, heeft de stad intensief overlegd met vertegenwoordigers van de Antwerpse detailhandel en horeca. De uitkomst van dit overleg is een lijst maatregelen die een coherente, transparante en kordate aanpak van de crisis mogelijk maken.
Schepen voor middenstand, toerisme en financiën Koen Kennis: “Op korte termijn stelt de stad een pakket fiscale maatregelen voor die het onze ondernemers mogelijk maken om de kop boven water te houden. Het is essentieel dat ze deze crisis overleven. We hebben maatregelen voor alle sectoren op maat uitgewerkt. We reserveren voor deze inspanningen 50 miljoen euro in een apart fonds.”
Schepen voor economie en innovatie Claude Marinower: “Ook in tijden van crisis blijft Antwerpen een ondernemersvriendelijke stad. Onze economie is de welvaartsmotor van de hele regio. Daarom beslisten wij om maatregelen uit te werken die verder reiken dan enkel de zichtbaarste getroffen sectoren: horeca en detailhandel. Ook andere ondernemingen ondervinden immers hinder. Zo zorgen we bijvoorbeeld ook voor een gedeeltelijke vrijstelling van de vestigingstaks.”
Overzicht fiscale steunmaatregelen
De stad beslist om bij zelfstandigen en ondernemingen de volgende belastingen en retributies voor het tweede kwartaal van het (aanslag)jaar 2020 niet aan te rekenen:
· de belasting op de horeca (zowel voor het vestigings- als het terrasgedeelte, evenals voor de forfaits),
· de belasting op overnachtingen in toeristische logies,
· de belasting op de vestigingen,
· de belasting op de huis-aan-huisverspreiding van reclamebladen en gelijkgestelde producten voor lokale handelaars,
· de belasting op de exploitatievergunningen van taxidiensten en/of diensten voor verhuur van voertuigen met bestuurder,
· de retributie op standplaatsen openbare markten en ambulante handel op het openbaar domein,
· de retributie op de stickers voor de wekelijkse aanbieding van containers voor vergelijkbaar bedrijfsrestafval aangeboden door bedrijven.
Voor de belastingen en retributies die voor een heel (aanslag)jaar gevestigd worden, zal het betreffend kwartaal pro rata verrekend worden. De invordering van bovengenoemde belastingen en retributies wordt tijdelijk onderbroken en er worden geen nieuwe aanslagen gevestigd, noch facturen verstuurd zolang de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad van kracht zijn. Er wordt een principieel recht toegekend aan schuldenaars om een afbetalingsplan te bekomen voor de (aanslag)jaren 2019 en 2020, met een gespreide aflossing over de jaren 2020 en 2021. In dit kader worden geen nalatigheidsinteresten en administratieve kosten aangerekend.
De stad betaalt opdrachtnemers binnen de 15 dagen na ontvangst van de factuur en zet maximaal in op onmiddellijke betaling. Opdrachtnemers kunnen een herziening van de uitvoeringstermijn bekomen voor de duurtijd van de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad, zodat deze omstandigheden geen aanleiding geven tot het toepassen van vertragingsboetes. De stad scheldt de vorderingen kwijt op (commerciële) verhuringen, concessies, tijdelijke terbeschikkingstellingen aan zelfstandigen, verenigingen en ondernemingen, andere dan deze die betrekking hebben op zendmasten, werfinrichtingen, publiciteitsborden, magazijnen, kantoren en parkings, en dit voor de periode die de Nationale Veiligheidsraad inlast plus één extra maand met een afronding naar boven op maandbasis. Voor de afbetaling van de openstaande schulden aan de stad van een half jaar vóór de ingang van de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad, worden afbetalingsplannen toegestaan voor diegenen die het nodig hebben.
Schepen voor patrimonium en voorzitter van AG VESPA Fons Duchateau: “Onze gezonde bedrijven en verenigingen moeten we heelhuids uit de coronabrand redden. Als stad zijn we een belangrijke verhuurder en als goede huisvader moeten we de problemen van onze huurders mee oplossen. Ik hoop dat deze maatregel ook andere verhuurders inspireert om hun verantwoordelijkheid op te nemen en ademruimte te bieden aan hun huurders.”
Maatregelen en ademruimte voor start-ups
“We beschermen onze innovatiehubs door de huur die start-ups en scale-ups in The Beacon, BlueChem en de StartupVillage betalen, vanaf 1 april twee maanden te halveren. De geplande huurverhoging voor sommige huurders in StartupVillage vanaf die datum, wordt minstens tot 1 juni uitgesteld”, aldus schepen Claude Marinower.
De stad lanceert ook een oproep voor start-ups om slimme oplossingen te ontwikkelen voor stedelijke uitdagingen tijdens de coronacrisis. De stad maakt hiervoor 250.000 euro vrij. Zo krijgen ook start-ups extra kansen tot ondernemen in opdracht van de stad.
Schepen Claude Marinower: “Nog meer dan anders hebben we nood aan innovatieve ondernemers. Zij maken immers applicaties die onze burgers en bedrijven kunnen wapenen tegen de impact van het coronavirus en maken het leven in lockdownmodus mogelijk. Daarom geven we hen zuurstof en creëren we extra impulsen om oplossingen te vinden”.
Het Buy from Startups-programma wordt verbreed, zowel naar domeinen als naar gebruikers.
Andere stedelijke initiatieven
Indien een riviercruise annuleert, betaalt het bedrijf slechts 25% van het totale liggeld in plaats van de normale annuleringskost van 50% van het liggeld. De betaalde 25% wordt in mindering gebracht bij het te betalen liggeld indien de riviercruises opnieuw boeken in de tweede jaarhelft of in 2021.
Schepen Koen Kennis: “Wanneer Antwerpen straks terug open gaat, moet de stad er piekfijn bijliggen. Met oog op een doorstart van onze retailsector wordt uitzonderlijk een verhoogde toelage toegekend aan handelaren die hun winkelpand willen renoveren in het tweede, derde en laatste kwartaal van 2020.”
Omdat continuïteit in ondernemerschap belangrijk is, moeten ondernemers goed geïnformeerd worden. De stad biedt een platform met service–gerichte antwoorden op alle vragen die zelfstandigen en ondernemers hebben. Dit platform is al operationeel op www.ondernemeninantwerpen.be/corona en krijgt dagelijks een update. Hier zijn alle weblinks opgenomen van de bovenlokale overheden met betrekking tot corona. Ook de stedelijke maatregelen zullen hierop vermeld worden. De bestaande ondersteuningsmaatregelen blijven uiteraard ook gelden.
Ondernemers helpen ondernemers
Ondernemers nemen momenteel tal van initiatieven om andere ondernemers te helpen. Zo geven ze elkaar tips en stellen ze producten, expertise en online-applicaties gratis ter beschikking. De stad zal alle initiatieven voor en door Antwerpse ondernemers verzamelen op het platform www.ondernemeninantwerpen.be/corona.
Online-marktplaats voor solidariteit en creativiteit
De stad creëert bovendien een online-marktplaats waar Antwerpenaren kunnen zien hoe ze elkaar, maar ook hun lokale ondernemers kunnen helpen via online aankopen, nieuwe leveringsmogelijkheden, cadeaubons …
Antwerpen onderneemt ook na corona
De stad bereidt zich voor op een doorstart van het economische leven na de coronacrisis, met bijzondere aandacht voor horeca en detailhandel. Hiervoor wordt samen met de betrokken sectoren een actieplan uitgewerkt.
Schepen Koen Kennis: “Tegelijk is dit plan een teken van vertrouwen in de creativiteit van onze ondernemers. Ik geloof sterk in een snelle heropleving van de bruisende ondernemersstad. Wanneer het opnieuw ‘business as usual’ zal zijn, valt moeilijk te voorspellen. Maar één ding is zeker: we gaan Antwerpen, samen met onze zelfstandigen, ondernemers, verenigingen en bewoners straks met veel toeters en bellen heropenen. De stad is dan opnieuw dé plek om te komen shoppen, eten en te genieten!’