Opening eerste deel wandelpaden Scheldekaaien Nieuw Zuid

Nieuw Zuid
©Stad Antwerpen

Vandaag is een eerste deel van de wandelpaden geopend op de Scheldekaaien in het deelgebied Nieuw Zuid. Over een lengte van 750 meter langs de Schelde wordt de publieke ruimte daar momenteel ingericht als een park van 5,5 hectare met ruimte voor ontspanning, veel groen, waterpartijen en twee paviljoenen. Nu openden er reeds een stuk dijk en wandelpaden, het volledige park is klaar tegen de zomer van 2025.

De heraanleg van de publieke ruimte situeert zich aan de Scheldekaaien ter hoogte van de wijk Nieuw Zuid, tussen het reeds aangelegde deel ter hoogte van Sint-Andries/Zuid en de Kennedy-fietstunnel. Het park wordt een groene plek voor alle inwoners en passanten om te ontspannen.

Vandaag opende reeds ongeveer 250 meter dijk met parallel enkele halfverharde paden, tussen de Namenstraat en de Jan Vanhoenackerstraat. In dat deel staan ook 2 speelelementen en 9 zitbanken. De wandelpaden zijn via drie verschillende in- en uitgangen op de De Gerlachekaai en de Ledeganckkaai bereikbaar.

Ook het nieuwe fietspad is is nu klaar en open, van de Namenstraat tot de Jef Cassiersstraat, zodat fietsers er terug in één rechte lijn langs de Schelde kunnen rijden.

Schepen voor stadsontwikkeling en voorzitter van AG Vespa Annick De Ridder: “Langs de Scheldekaaien aan Nieuw Zuid komt een prachtig park van 5,5 hectare. Het wordt er heerlijk wandelen over paden tussen het groen of langs de waterkering met zicht op de Schelde, ravotten met de hond op de hondenloopzone, sporten en spelen op de groene zones of verpozen op de zitplekken aan het water …  In afwachting van de oplevering van het park in de zomer van 2025 openen we nu al 250 meter wandeldijk, 2 speelzones en enkele zitbanken én een gedeelte van het fietspad. Zo kan iedereen al eens proeven van welk moois er aan komt.”

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Het fietspad langs de kaaien vormt een zeer belangrijke verbinding voor woon-werkverkeer, en die zal met de geplande bouw van de Scheldebrug nog aan belang winnen. Uiteraard zien we hier ook veel recreatieve fietsers. Kortom, alle redenen om hier de allerbeste fietsinfrastructuur te voorzien.”

Koen Anciaux, voorzitter van de raad van bestuur van De Vlaamse Waterweg: “In het kader van het Masterplan Scheldekaaien, een belangrijk onderdeel van het Sigmaplan, staat De Vlaamse Waterweg in voor de stabilisatie van de historische kaaimuren in Antwerpen en voor het realiseren van een verhoogde waterkering. Met de uitvoering van dit project verhogen we aanzienlijk de veiligheid van de stad tegen stormtij op de Schelde. De kaaimuur ter hoogte van Nieuw-Zuid werd vervangen door een nieuwe constructie mét behoud van het authentieke uitzicht. In samenwerking met stad Antwerpen vervangen we in deze zone de bestaande waterkeringsmuur door een waterkering die geïntegreerd wordt in de herinrichting van het openbaar domein.”

Volgende stappen

Het volledige park is klaar tegen de zomer van 2025.

In de komende, laatste fase werkt AG Vespa verder aan de volgende 500 meter:

  • de dijk gaat over in informele, meanderende paden;
  • het fietspad vanaf de Jef Cassiersstraat wordt heraangelegd;
  • de werken voor de fundering van de parkpaviljoenen starten op;
  • er wordt een hondenloopzone aangelegd;
  • er komen veel en diverse zitplekken;
  • er komen verschillende waterkanaaltjes, een waterbos en een bassin met een ondergrondse regenwatervoorraad;
  • langs de blauwe steen wordt de kasseistrook van Sint-Andries en Zuid over de volledige lengte doorgetrokken langs het water;
  • er komen diverse speel- en sportzones, een groot grasveld, petanquebanen en fitnesstoestellen;
  • de groenaanleg met onder meer 300 nieuwe bomen start in het plantseizoen, vanaf november.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.