18e editie van Museumnacht op 3 augustus

Museumnacht
©Stad Antwerpen

Op zaterdag 3 augustus 2024 kunnen liefhebbers van cultuur en kunst hun hart weer ophalen tijdens de 18e Museumnacht. 22 Antwerpse musea ontvangen van 19 uur tot 1 uur ’s nachts jong en oud voor een uniek programma met onder andere rondleidingen, workshops en optredens. 

Op 3 augustus pakken 22 musea uit met een gevarieerd programma, speciaal samengesteld voor Museumnacht, en dat met één ticket aan 15 euro voor jongeren en 20 euro voor 26-plussers in voorverkoop. De ticketverkoop start vandaag via www.museumnacht.be

Nieuw op Museumnacht

De Cinema, De Studio en Het Bos nemen dit jaar voor de eerste keer deel aan Museumnacht.

In De Cinema speelt een unieke triple bill van films over passie en kunstenaarschap in het kader van de Willy Vanderperre-expo in het MoMu. De Studio toont een foto-installatie van fotograaf Alien, die ook zal dj’en tijdens de afterparty van Museumnacht. De afterparty gaat door in De Studio van 1 uur tot 6 uur ’s nachts. Feestvierders kopen vooraf een combiticket voor Museumnacht en de afterparty. Wacht niet te lang, want de plaatsen voor de afterparty zijn beperkt.

Ook voor Het Bos is het de eerste Museumnacht. Bezoekers leren er de kunstenaars van de Bosacademie beter kennen in hun atelier of tijdens een speeddate, luisteren er naar optredens, volgen een workshop of proeven van huisgemaakt lekkers.

Het Letterenhuis is opnieuw van de partij na een tijdelijke sluiting door renovatiewerken. Op het programma staan onder andere ludiek-poëtische voordrachten, dragperformances, een stoomcursus zeefdrukken en een ’trotsbiecht’ waarbij bezoekers aan auteur Veerle De Caestecker iets vertellen waar ze trots op zijn en een gedicht op maat in ruil krijgen.

Van robotkippen tot superslijm

Nog een kleine greep uit het grote aanbod. Ga de wetenschappelijke tour op in Red Star Line Museum en maak superslijm of zonnecrème. In het cocktaillabo worden lekkere drankjes scheikundig geshaket. Pik in het Snijders&Rockoxhuis een miniconcert van sopraan Astrid Stockman mee, of hoor in AMUZ hoe een klassieke luitist of gambist bezoekers portretteert als een unieke melodie. Zing in DIVA mee met de beste karaokehits waarin goud, zilver en diamant centraal staan. Ondertussen maken bezoekers kans op een echte zirkoon bij een muzikale bingo! Of waarom geen wedstrijd meeuwen schreeuwen meemaken en de robotkippen van Panamarenko in actie zien in het M HKA? In het MAS maken creatieve zielen een eigen sneeuwbol en kunnen ze van het arctische buffetlandschap proeven van kunstenares Esther Kokmeijer, in het kader van de nieuwe expo ‘Naar Antarctica’. In Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience valt het Oud Antwerps Liedboek te bewonderen, maar ook nieuwe perspectieven erop in samenwerking met Teletext vzw. Muzikanten FULCO, Slongs Dievanongs en Les Âmes Perdues en woordkunstenaars Yousra Benfquih en Joke Van Leeuwen brengen hun interpretatie. Een souvenir mee naar huis nemen? In de workshop ‘Borden van Bruegel’ in Museum Mayer van den Bergh kunnen bezoekers vintage borden bestickeren met elementen uit de kunstcollectie die Fritz Mayer van den Bergh verzamelde.

Op verschillende plekken zijn er boeiende rondleidingen als perfecte introductie op een tentoonstelling of één specifiek topstuk. Ook voorziet partnerorganisatie AmuseeVous de Antwerpse musea van artistieke ingrepen van jonge makers die alle klassieke perspectieven uitdagen. Tolken Vlaamse Gebarentaal maken een deel van het programma toegankelijk voor doven en slechthorenden. En niet onbelangrijk: bezoekers aan Museumnacht zullen ook regelmatig op lekkere hapjes, frisse drankjes en mooie deuntjes botsen.

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “Op zaterdag 3 augustus palmt het levendige publiek onze Antwerpse musea in, veroveren muziek en verrassende performances onze ogen en harten, en knipogen de kunstwerken naar de sterrenhemel boven de stad. Beleef samen met duizenden Antwerpenaren en bezoekers de magie van een onvergetelijke Museumnacht!”

Appen en trappen

Liever op sleeptouw genomen worden? Koop een combiticket Museumnacht met fietsrondleiding! De gidsen van Expeditie De Stad vertellen stadsverhalen onderweg naar de musea. Vergeet je eigen fiets niet!

Over fietsen gesproken: iedereen die een ticket koopt voor Museumnacht krijgt een gratis dagpas van Velo Antwerpen. Registreer op voorhand om je makkelijk te verplaatsen tijdens het evenement.

Nieuw op deze 18e editie van Museumnacht: er is nu een handige app ‘Museumnacht Antwerpen’. Bezoekers kunnen in de app hun favorieten aanduiden en zo een overzichtelijke planning creëren, gebruikmaken van de interactieve kaart en de druktebarometer raadplegen. Download hem nu al in de Google Play of Apple Store.

Bezoekers die te weinig tijd hebben gehad om al de musea op hun lijstje af te werken op één nacht krijgen met het (afgeknipte) polsbandje tot 31 augustus 2024 ofwel gratis toegang ofwel een korting bij een van de deelnemende musea.

Deze musea en culturele instellingen openen hun deuren tijdens Museumnacht: AMUZ, Cinema Lumière, De Cinema, De Studio, DIVA, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, FOMU, Het Bos, Het Steen, KMSKA, Letterenhuis, M HKA, MAS, MoMu, Museum De Reede, Museum Mayer van den Bergh, Museum Plantin-Moretus, Museum Vleeshuis, Red Star Line Museum, Sint-Andrieskerk, Sint-Pauluskerk en Snijders&Rockoxhuis.

Bekijk het uitgebreide programma van de Museumnacht op www.museumnacht.be of in de Museumnacht Antwerpen app.

Praktisch 

 • Zaterdag 3 augustus 2024 van 19 uur tot 1 uur in 22 deelnemende musea.
 • Afterparty in De Studio van 1 uur tot 6 uur (laatste toegang 5 uur).
 • Ticketverkoop via www.museumnacht.be. Vanaf 22 juli ook ticketverkoop in Het Steen.
  • 12- tot 26-jarigen: 15 euro in voorverkoop / 18 euro dag zelf indien niet uitverkocht.
  • +26-jarigen: 20 euro in voorverkoop / 23 euro dag zelf indien niet uitverkocht.
  • A-kaart met kansentarief en -12-jarigen: 4 euro.
  • Deelname fietstocht Expeditie De Stad: 12 euro. Dit ticket kan alleen gekocht worden in combinatie met een ticket voor Museumnacht. De capaciteit is beperkt.
  • Afterparty: 10 euro. Dit ticket kan alleen gekocht worden in combinatie met een ticket voor Museumnacht. De capaciteit is beperkt.
  • Velo Antwerpen trakteert iedereen met een ticket voor Museumnacht op een gratis dagpas voor een deelfiets die 24 uur geldig is. De praktische info staat op www.museumnacht.be of in de Museumnacht Antwerpen app.
 • Voor meer info kunnen bezoekers tijdens Museumnacht terecht in de infocontainers aan het MAS en aan het KMSKA vanaf 17 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.