Nieuw Boek: De Vlaamse showencyclopedie (Bestel je BOEK hier!)

De Vlaamse showencyclopedie

Een kwarteeuw geleden verscheen de eerste editie van De Vlaamse Showencyclopedie. Vijftien jaar later was het tijd voor een tweede editie. En nu – weeral tien jaar later – is er een derde volledig herziene editie. Dat er in die tijdsperiode van 10 jaar heel wat in beweging was in de Vlaamse showbizz zal je als lezer ongetwijfeld merken als je deze editie vergelijkt met het vorige werk uit 2009. Het boek was nog maar net afgesloten of Felice overleed op 9 oktober.

De volgende jaren verlieten ons nog meerdere figuren uit de showbizz die de Vlaamse taal gebruikten tijdens hun carrière. Denken we maar aan Bob Davidse, Bobbejaan Schoepen, Bob Benny, Jef Burm, La Esterella, Tony Corsari, Yvonne Verbeeck, Bart Van den Bossche, Miel Cools, Johnny White, Jos Ghysen, Jean Walter, Luc De Vos, Walter De Buck, Zjef Vanuytsel, Eddy Wally, Gaston Berghmans, Louis Verbeeck, Terry Van Ginderen, Rita Deneve, Johan Stollz, Walter Capiau, Paul Severs, Yvonne Henneco,… Naast deze droevige dingen waren er gelukkig al die andere blije gebeurtenissen die kleur gaven aan de Vlaamse showbizz.

Het heeft weeral monnikenwerk gevraagd om al die feiten uit het voorbije decennium in het boek in te passen en de aangelegenheden van daarvoor, waar nodig, bij te sturen. Maar de belangstelling van tal van muziekliefhebbers, die op zoek zijn naar gestructureerde informatie over de Vlaamse showbizzfiguren van vroeger en nu, gaf andermaal de nodige adrenaline om van deze editie weeral een naslagwerk van uitzonderlijke waarde te maken.

Net als de uitgave van 1994 en 2009 is deze derde editie van De Vlaamse Showencyclopedie geschreven vanuit een Vlaams perspectief. In dit boek staan de idolen uit het populaire genre, de kleinkunstenaars, de zingende presentatoren, de stand-upcomedians, de volksmuziekbezetenen en de woordkunstenaars die ‘geheel of gedeeltelijk een carrière in de Vlaamse taal uitbouwen of hebben uitgebouwd en hiermee de nodige bekendheid verwierven’, weergegeven van A tot Z met rangschikking op de (artiesten) familienaam of groepsnaam met weglating van de, het, ‘t of the.

De derde editie van De Vlaamse Showencyclopedie is een grondig herziene uitgave van de werken uit 1994 en 2009, die mede door de ontwikkelingen in de Vlaamse showbizz de laatste tien jaren ook aan vernieuwing en actualisering toe waren.
In toepassing van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) – General Data Protection Regulation (GDPR), worden de ingezamelde persoonsgegevens (echte naam, geboorteplaats en -datum) voor de edities van De Vlaamse Showencyclopedie op verzoek uit de bestanden verwijderd voor een eventuele latere uitgave op papier of op een website.

Desondanks alle informatie met de nodige precisie werd verwerkt, spreekt het voor zich dat een werk als De Vlaamse Show-Encyclopedie nooit af is en altijd onnauwkeurigheden zal bevatten.

Veel leesplezier met deze derde editie van De Vlaamse Showencyclopedie, die tot stand kwam door de jarenlange inzet, het niet aflatend enthousiasme en de passie van Marcel Dickmans (°1956), met af en toe een tip van Marc Bungeneers (°1957), die het project in 1994 mee opstartte.

Redactie: Marcel Dickmans en Marc Bungeneers
1282 blz.
Geïllustreerd
Hardcover

Ook verkrijgbaar via https://polemos.be/shop/de-vlaamse-showencyclopedie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.