‘MONSTER’ VAN R.E.M. BESTAAT 25 JAAR EN VERSCHIJNT IN DELUXE VERSIE (Bestel je CD/LP hier!)

R.E.M.

Een groep mannen die met die drie letters samen 31 jaar lang een geheel vormden en daarna hun muzikale nalatenschap voor zich lieten spreken. R.E.M. zelf heeft na het uitbrengen van ‘Collapse Into Now’ in 2011 de microfoon aan de wilgen gehangen, maar hun muziek is nog even aansprekend als altijd. En dat blijkt wel als je hun album ‘Monster’ vijfentwintig jaar na de release weer luistert.

Het was het negende album van Michael Stipe, Peter Buck, Mike Mills en Bill Berry en komt vandaag uit in een luxe uitgave. Deze bestaat uit vijf cd’s, waaronder een speciale remix door producer Scott Litt, een live-registratie van een optreden in Chicago uit 1995, de film ‘Road Movie’ over de toenmalige tour van de band én alle zes de clips die voor het album zijn gemaakt. Met nummers als ‘What’s The Frequency, Kenneth‘, ‘Strange Currencies‘ en ‘Crush With Eyeliner‘ hoor je meteen weer de kenmerkende alternatieve rocksound waarmee R.E.M. zich steeds weer wist te onderscheiden.

Na twee voorgaande albums, vol ballads en ingewikkelde composities, was het voor R.E.M. op ‘Monster’ tijd voor het ruigere, vuigere werk, waarmee ze weer op tournee wilden gaan. Gitarist Peter Buck kijkt terug op die tijd en ziet een band in transitie: “We were trying to feel like a different band … We wanted to get away from who we were.” En met succes. Het album kwam binnen op nummer 1 in de Bilboard Top 200 en kreeg lovende kritieken van o.a. Rolling Stone.

“I had told the band through the years that if there was ever a chance to take another shot at mixing the album, I wanted to do it,” aldus producer Scott Litt, die destijds worstelde met het album. Vijfentwintig jaar later heeft hij zich nog eens kunnen uitleven op het materiaal van R.E.M..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.