Met een grootschalig gebruikersonderzoek brengt cult! samen met Universiteit Antwerpen en LMR – LMOV de nood aan cultuurparticipatie in beeld bij meer dan 22 000 bezoekers van Vlaamse cultuurhuizen. In meer dan 80 cultuurhuizen verspreid over heel Vlaanderen werd het publiek de voorbije weken bevraagd over hun noden, gedrag en bezorgheden naar aanleiding van de coronacrisis. Die cijfers liegen er niet om: meer dan 85% van het publiek vindt cultuur meer dan ooit nodig. Ook het Liers Cultuurcentrum nam deel aan deze bevraging. Meer dan 1000 van 22 000 respondenten vulden de enquête van het Liers Cultuurcentrum in.
Met een grootschalig gebruikersonderzoek brengt cult! samen met Universiteit Antwerpen en LMR – LMOV de nood aan cultuurparticipatie in beeld bij meer dan 22 000 bezoekers van Vlaamse cultuurhuizen. In meer dan 80 cultuurhuizen verspreid over heel Vlaanderen werd het publiek de voorbije weken bevraagd over hun noden, gedrag en bezorgheden naar aanleiding van de coronacrisis. Die cijfers liegen er niet om: meer dan 85% van het publiek vindt cultuur meer dan ooit nodig.
Het moet niet gezegd: corona had en heeft nog steeds een enorme impact op cultuurbeleving. Tot op heden werd over de bezoekers steeds in veronderstellingen gesproken. Het publiek zou afwachtend zijn, bang en bezorgd. Of aan de andere kant misschien net gebrand op heropening en vol enthousiasme. Met het huidig onderzoek hebben we net deze groep mensen bevraagd. De resultaten zijn niet min: 90% van de bevraagden gaf aan cultuur te missen. Ook de zin om naar een cultuurhuis te gaan blijft stijgen: 20% zegt zelfs meer naar cultuur- en gemeenschapscentra te willen gaan na corona dan ze ervoor deden.
Mensen missen vooral hun favoriete artiest of kunstenaar zien (62%), een avondje weg (49%) en de ervaring om iets buitenshuis mee te maken (48%). Deze resultaten sluiten aan bij eerder buitenlands onderzoek en de bevraging die Publiq, UGent en UAntwerpen aan het begin van de coronacrisis deden vorig jaar. “Onderschat die impact van cultuur niet”, vertelt ook Annick Schramme (professor Cultuurmanagement UAntwerpen). “Je ziet hoe trouw de participanten aan de cultuurhuizen zijn. De onvoorspelbaarheid van de maatregelen is echter het grootste probleem: vandaag is het zo en morgen weer anders. Het is dus cruciaal om niet alleen maatregelen te treffen maar ook om er duidelijk en positief over te communiceren.”
Vorige week werd bekend gemaakt dat de KVS vanaf 26 april voorstellingen plant voor een beperkt publiek, met of zonder goedkeuring. Cult! de netwerkorganisatie van Vlaamse en Brusselse cultuurhuizen, en ook lid van de Crisiscel Cultuur, reageert: “Het is niet verwonderlijk dat cultuurinstellingen zelf perspectief willen geven aan hun personeel, artiesten en bezoekers. Iedereen blijft wachten op uitzicht en telkens opnieuw moet alle hoop afgegeven worden. Dat zorgt voor zowel frustratie als moedeloosheid in de hele cultuursector. En wanneer nu blijkt uit het onderzoek dat de mentale gezondheid van meer dan 75% van de bezoekers er baat bij heeft, dan moet cultuur niet langer als bedreiging maar als een oplossing worden gezien.”
Een andere conclusie uit het onderzoek is het grote vertrouwen in de huidige maatregelen. Mondmaskers, handgel, anderhalve meters en een beperkt publiek remt het publiek helemaal niet om naar een zaal te komen. Opvallend is ook dat maar 15% van de bevraagden sneltesting nodig vindt. Daarnaast zegt maar liefst 75% van de bevraagden terug naar de cultuurhuizen te trekken van zodra het weer mag en niet expliciet wordt afgeraden. De cultuur- en gemeenschapscentra hebben vorig jaar al bewezen dat ze dit perfect veilig kunnen organiseren. Leen Vanderschueren, coördinator van cult!: “Laat toe dat cultuurhuizen heropenen volgens de veilige protocollen die al een tijdje klaarstaan. Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer we duidelijk kunnen aangeven dat het veilig kan, het publiek ook snel zijn weg terugvindt naar het cultuurhuis. Nu zien we dat vertrouwen ook zwart-op-wit terug in de cijfers van dit publieksonderzoek. Dat geeft moed.”