Dit zie je week 41 op de Nederlandse Televisie bij AVROTROS

AVROTROS
©AVROTROS

Welke AVROTROS-programma’s mag je écht niet missen? En welke fragmenten zijn zeker het bekijken waard? Om goed op de hoogte te blijven, ontvang je elke week een mailing met hoogtepunten van de aankomende week.

Maandag 5 oktober

Radar | 20.35 uur op NPO 1
Pannen met anti-aanbaklaag, regenjassen, vis, eieren, het zit daar allemaal in: PFAS, ook wel ‘eeuwige chemicaliën’ genoemd. Een door de mens gemaakt stofje dat zeer moeilijk afbreekt en schadelijk is voor de gezondheid. En wat blijkt, we hebben allemaal deze chemische stof in ons bloed zitten. Zo hoog dat de Europese Voedsel-, en Waren Autoriteit (EFSA) onlangs een 50 keer lagere norm heeft ingesteld dan het RIVM tot nu toe als veilige norm hanteerde. Maandag laten we in Radar zien waar we PFA aantreffen, in welke mate, wat de politiek doet en wat je zelf kunt doen om te voorkomen dat deze giftige stof zich verder verspreidt. De Nijmeegse Rob Kuitenbrouwer wordt al langer dan een jaar wakker in de stank. Onder zijn slaapkamerraam liggen bergen vuilniszakken naast de ondergrondse afvalcontainer. Samen met zijn buren heeft Rob vele klachten ingediend bij de gemeente Nijmegen. Steeds krijgt hij een automatische mail terug: ‘Uw klacht is opgelost’. Maar ondertussen ziet hij de vuilniszakken voor zijn raam opstapelen. Rob is het helemaal zat. Fons kijkt of hij wel kan doordringen tot de gemeente.
Al jarenlang rij je schadevrij op je scootertje. Na een rondgang blijkt dat je huidige scooterverzekering relatief duur is, dus tijd om over te stappen. De nieuwe verzekeraar wil bewijs van je schadevrije jaren, alleen wil je huidige verzekeraar dat bewijs niet afgeven. En als je je schadevrije jaren niet kan aantonen, krijg je soms niet die nieuwe aantrekkelijke premie en heeft het geen zin om over te stappen. Is dit een uitzondering of kan er nog heel wat verbeterd worden aan de registratie van schadevrije jaren bij scooterverzekeringen? Het Verbond van Verzekeraars reageert.

Woensdag 7 oktober

Tussen Kunst en Kitsch | 20.35 uur op NPO 1
Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Nationaal Militair Museum Soest getaxeerd. Expert Martijn Akkerman taxeert een broche van Bert Nienhuis. De broche is een typisch voorbeeld van de Hollandse Jugendstil. In deze Nieuwe Stijl vond je in Holland geen vloeiende lijnen zoals in de gelijktijdige Franse Art Nouveau, maar juist dit soort strakke lijnen. Er is een identiek exemplaar van deze broche in het Rijksmuseum in Amsterdam. Verder taxeert Willem de Winter een schilderij van ezels op het strand, gemaakt door Isaac Israëls. Isaac Israëls was een wonderkind, hij schilderde al op zijn twaalfde prachtige werken, maar hij voelde een zware druk op zijn schouders vanwege zijn beroemde en door zijn tijdgenoten zeer geliefde vader Josef Israëls. Expert Tom Angevaren taxeert een kapiteinskist. Hij heeft wel vaker dergelijke kisten gezien, maar nog nooit bij Tussen Kunst en Kitsch. Het is een kapiteinskist uit de VOC tijd. De kist ging mee op het schip en werd in de kapiteinskamer vastgezet met pennen aan de zijkanten op het schip, opdat het met het de deinen van de zee niet heen en weer werd geslingerd. In deze kist zaten de belangrijke documenten zoals contracten en brieven, maar er was ook een geheim vakje voor bijvoorbeeld gouden munten van de kapitein

Donderdag 8 oktober

Rode Lopershow Televizier-Ring Gala 2020 | 20.35 uur op NPO 1
Live verslag vanaf de rode loper van het Gouden Televizier-Ring Gala. Wie wint vanavond de Gouden Televizier-Ring?

Gouden Televizier-Ring Gala 2020 | 20.55 uur op NPO 1
Uitreiking van de 55e Gouden Televizier-Ring en de Televizier-Sterren.

Vrijdag 9 oktober

Nu te Zien! | 21.10 uur op NPO 2
Kunnen wevers de penseelstreken van beroemde kunstenaars in tapijten vangen? In Frankrijk is dit een eeuwenoude, soms tijdrovende, traditie. Om het wandtapijt van Picasso te maken was maar liefst zes jaar nodig….Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, bekijkt de wandkleden naar ontwerp van grote meesters als Picasso, Le Corbusier, Miró en Louise Bourgeois in de Kunsthal in Rotterdam op de tentoonstelling Extra Large.

Zaterdag 10 oktober

Dit was het nieuws | 21.35 uur op NPO 1
Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn boswachter Hanne Tersmette en Howard Komproe.

Hans Liberg Tralalala | 22.20 uur op NPO 1
Een volledig nieuwe show van Hans Liberg, de internationaal gelouwerde muziekkomiek. Tralalala wordt over de hele wereld gezongen en muziek is een internationale taal, het is een cliché maar het is de waarheid. Muziek verbindt en helemaal als Humor het transportmiddel is. Muziek verbroedert en dat is in deze tijd heel erg nodig. Het wordt dus een supra-internationale show, vol humor en met muziek overal vandaan, op tientallen instrumenten, die Hans Liberg zoveel mogelijk zelf zal bespelen. En ondertussen leer je d’r óók nog wat van. Dé ideale muziekles. Met Libergs typische muzikale humor, dingen combineren, die op het eerste gehoor niks met elkaar te maken hebben zal hij zijn publiek weer een kostelijke avond bezorgen.

Close up: Het New York van kunstenaar Richard Estes | 23.15 uur op NPO 2
De verstilde New Yorkse straatgezichten van kunstenaar Richard Estes tonen een hyperrealistische werkelijkheid, met licht dat kristalhelder weerspiegelt in het glas van winkeletalages, cafés en kantoorgebouwen. Eind jaren ’60 brak Richard Estes met de destijds dominante beweging van het abstract expressionisme in de schilderkunst en speelde hij een sleutelrol bij de herwaardering voor realistische kunst.

Zondag 11 oktober

Commando’s | 20.20 uur op NPO 3
John vertelt Marte dat alles is opgelost en dat ze verder kunnen met hun leven. John stelt paardentherapie voor Sophie voor. Maar Sophie valt van haar paard en moet naar het ziekenhuis. Isabella’s onderzoek is in gevaar: de prioriteiten binnen Europol veranderen. Ze besluit alleen verder te gaan en probeert Berend aan het praten te krijgen. Maar Berend speelt het spelletje niet mee. Aza’s jongere broertje Ibri heeft zichzelf in de problemen gebracht met wat criminelen. Hij wordt ervan beschuldigd een auto te hebben gestolen op werk. Aza wil het oplossen. Kenneth voelt zich nog steeds geestelijk onrustig. Hij stemt in om Isabella te ontmoeten, om te bekennen. Wanneer Kenneth niet op komt dagen, besluit Isabella hem thuis op te zoeken.

Making of Vliegende Hollanders | 23.45 uur op NPO 1
Hoe maak je een historische serie over vliegtuigen, als veel van die vliegtuigen niet meer bestaan? En áls ze bestaan, niet meer kunnen vliegen? In the making of Vliegende Hollanders krijgt de kijker een uniek inkijkje in het maakproces van deze spectaculaire serie over de oprichting van KLM. Met o.a. regisseur Joram Lürsen en acteurs Daan Schuurmans en Fedja van Hut.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.