Jong, oud, man, vrouw, non-binair, hetero, queer, geboren in België of ergens anders, met of zonder handicap of gewoonweg niet in een hokje te plaatsen: Antwerpen is er voor iedereen. Daarom bindt de stad de strijd aan met racisme en discriminatie zodat elke inwoner zich 100% Antwerpenaar kan voelen en helemaal zichzelf kan zijn. Op www.allemaalantwerpenaar.be vind je verhalen van Antwerpenaren, informatie over verschillende thema’s en inspiratie om mee te werken aan zo’n stad.
“In aanloop naar de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart en omdat de stad gelijke kansen een prioritair thema vindt, lanceert ze vandaag de campagne ‘Allemaal Antwerpenaar’. In het straatbeeld zie je 25 portretten van diverse Antwerpenaren met de slogan ‘Allemaal anders. Allemaal Antwerpenaar.’ Daarnaast duiken er in de stad spiegels op zodat Antwerpenaren zelf mee het gezicht van de boodschap kunnen worden. Aan de campagne is de website www.allemaalantwerpenaar.be gekoppeld om iedereen te inspireren en informatie te bieden”, vertelt schepen voor communicatie Claude Marinower.
Inwoners en organisaties vinden op de website tips over hoe ze mee kunnen zorgen dat iedereen zich thuis voelt in de stad. Ook ontdekken ze er verhalen van diverse Antwerpenaren. Zo vertelt onder andere de 26-jarige homoseksuele Arno over zijn negatieve én positieve ervaringen in de stad, zoals die keer dat een omaatje hem spontaan complimenteerde omdat hij geen grijze muis is. Ook de 39-jarige Naziha doet haar verhaal over een stad waar ze zich thuisvoelt, maar ook over hoe ze bij het solliciteren bijvoorbeeld moeilijkheden ondervond. Uit hun verhalen en die van meer dan 20 anderen – van 10 tot 79 jaar – blijkt wat een klein gebaar of woord al kan betekenen en dat iedereen het verschil kan maken.
Stad Antwerpen plaatst ook verschillende spiegels in het straatbeeld. Met deze spiegelactie nodigt de campagne Antwerpenaren uit om zelf mee het gezicht te worden van de boodschap en deze mee uit te dragen binnen hun eigen kringen.
“We vragen voorbijgangers om letterlijk in de spiegel te kijken en zichzelf 2 vragen te stellen: durf jij helemaal jezelf zijn én geef jij anderen de ruimte om zichzelf te zijn? Die tweede vraag is minstens even belangrijk als de eerste, want ervoor zorgen dat elke inwoner zich écht Antwerpenaar voelt, dat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal”, aldus schepen voor gelijke kansen Karim Bachar.
De stad bindt met ‘Allemaal Antwerpenaar’ de strijd aan tegen racisme en discriminatie en roept alle Antwerpenaren op mee te werken aan een inclusieve stad. Bewoners kunnen zelf ook verhalen of beelden delen op sociale media met #AllemaalAntwerpenaar. Stad Antwerpen blijft hier de hele legislatuur op inzetten vanuit verschillende invalshoeken.
Diversiteit in cijfers
Antwerpen is een heel diverse stad. Ze telt 172 verschillende nationaliteiten en zo’n 530.000 inwoners, waarvan
· ongeveer de helft van niet-Belgische herkomst is;
· de gemiddelde leeftijd 38,6 jaar is;
· 16% ouder is dan 65 jaar;
· bijna 1 op 4 tussen de 0 en 17 jaar oud is;
· exact de helft man en de helft vrouw is;
· 20.434 personen een erkende handicap hebben;
· 14.621 van de 37.633 Antwerpse leerlingen in het Antwerpse secundair onderwijs thuis geen Nederlands spreken.
Initiatieven van de stad
Stad Antwerpen neemt zelf heel wat initiatieven om inwoners te helpen zich 100% Antwerpenaar te voelen. Naast de inspanningen van verschillende diensten in hun eigen werking, werken Atlas en de dienst Gelijke Kansen van de stad expliciet (samen) rond inclusie, toegankelijkheid en diversiteit. Daarnaast heeft de stad partnerschappen met INTER, UNIA, KLIQ vzw, cel diversiteit politie,…
Verder zet de stad in op integrale toegankelijkheid en werkt ze acties uit voor onder andere de LGBTQI+-gemeenschap en anderstalige nieuwkomers. Zo stelt ze taxicheques ter beschikking aan (tijdelijk) minder mobiele 65-plussers en aan personen met een handicap. Ook ondersteunt ze evenementen van LGBTQI+ zoals Antwerp Pride en People of Colour Pride van BeHuman vzw, en organisaties die inzetten op de bestrijding van homofobie zoals Het Roze Huis en Joen vzw. De stad verliest ook organisaties die inzetten op de empowerment van vrouwen met een migratieachtergrond niet uit het oog zoals Safe Space vzw, Gams vzw en The Humanitarian Welfare Association.
Werk mee aan een stad voor iedereen
Al die initiatieven kunnen echter enkel werken als alle Antwerpenaren ook zelf meewerken aan een stad waarin iedereen zichzelf kan zijn. Want voor een stad zonder discriminatie heb je iedereen nodig. De campagne is een oproep om met z’n allen te bouwen aan een diverse stad waar iedereen zichzelf kan zijn. Met de website www.allemaalantwerpenaar.be wil de stad haar inwoners dan ook inspireren en informeren.