Vandaag werd een gloednieuwe editie van STIP IT gelanceerd. Daarvoor werkt Ketnet voor de tweede keer samen met MNM en Radio2. Want niet alleen kinderen en jongeren maar ook volwassenen kunnen het slachtoffer worden van pestgedrag. En pesten aanpakken, dat doe je niet alleen. De nieuwe boegbeelden van de STIP IT-actie werden zojuist bekendgemaakt bij Kingsize Live op Ketnet. Niemand minder dan Ketnet-wrapper Sarah Mouhamou, MNM-Dj Brahim Attaeb en Radio2-presentatrice Karolien Debecker nemen dit jaar het voortouw om de lijn te trekken tegen pesten. Ook #LikeMe-sterren Francisco Schuster en Lotte De Clerck zetten zich als muzikale boegbeelden in voor de actie, zij zorgen voor het nieuwe themanummer ‘Dromen‘. De boegbeelden roepen gans Vlaanderen op om de lijn te trekken tegen pesten. Zet vier stippen op je hand en maak samen een stippenlijn tegen pesten. Ga naar stip-it.be en doe mee!
Sarah, Brahim, Karolien, Lotte en Francisco: “Samen staan we sterk! Daarom slaan Radio2, MNM en Ketnet ook dit jaar de handen in elkaar om pesten een halt toe te roepen. Want iedereen kan geconfronteerd worden met pestgedrag of je nu jong of oud bent. Daarom trekken wij met MNM, Radio2 en Ketnet de lijn tegen pesten en hopen we dat iedereen massaal meedoet!”
Lotte De Clerck en Francisco Schuster: “Muziek is iets krachtig en kan helend werken. Daarom zijn we blij dat we het themanummer ‘Dromen‘ samen mochten schrijven. Er is jammer genoeg nog zoveel onrecht in de wereld en ons nummer ‘Dromen’ heeft als boodschap dat wat je droomt, ook echt waar kan worden. Dus laat ons hopen dat we al dat onrecht, waaronder pestgedrag, kunnen tegengaan. Voor ons is ‘Dromen’ een uitnodiging om iedereen te accepteren voor wie die is en elkaar graag te zien!”
Met STIP IT willen Ketnet, MNM en Radio2 pesten een halt toe roepen. De drie VRT-merken werken samen om op een laagdrempelige manier zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om zich te engageren tegen pesten. Met als boodschap: hier trekken wij de lijn tegen pesten. Sinds de start van het initiatief is STIP IT uitgegroeid tot een vaste waarde in Vlaanderen, waarbij Ketnet, MNM en Radio2 kinderen, jongeren en volwassenen willen verbinden en in beweging zetten. Want pesten komt niet enkel voor bij kinderen. Het treft ook jongeren en volwassenen, bijvoorbeeld op de werkvoer. Maar ook als ouder kan je geconfronteerd worden met een kind dat gepest wordt of zelf pest. Daarom bundelen MNM, Radio2 en Ketnet de krachten om samen pesten te stoppen.
STIP IT trekt de grens over naar Nederland
De vier stippen zijn intussen een begrip in Vlaanderen en Brussel maar de actie krijgt ook weerklank over de grens. NPO Zapp -het kinderkanaal van de Nederlandse publieke omroep- ging deze week van start met hun eerste Stip it-actie. Presentatoren Anne-Mar Zwart, Nizar El Manouzi en Stefania Liberakakis zijn ambassadeurs van de Nederlandse themaweek tegen pesten. De programmering van NPO Zapp staat van vrijdag 10 februari tot en met zaterdag 18 februari ook in het teken van Stip it met diverse programma’s rondom het thema.
Annemie Gulickx, netmanager Ketnet: “Al sinds 2012 mobiliseren we met Ketnet kinderen om pesten een halt toe te roepen. Sinds vorig jaar kunnen we op de hulp rekenen van Radio2 en MNM om ook volwassenen en jongeren te engageren. Dat STIP IT nu ook de Nederlandse collega’s weet te inspireren doet ons een enorm plezier.”
Liesbeth Demmenie-Lergner, Genre-coördinator kindercontent en projectleider Stip it NPO Zapp: “Stip it komt dit jaar voor het eerst naar Nederland en daar zijn we bij NPO Zapp hartstikke trots op. We hopen natuurlijk dat de actie hier net als in Vlaanderen als een olievlek verspreidt. We zien dat al veel bekende Nederlanders en Zapp-presentatoren meedoen aan Stip it en de vier stippen delen via hun kanalen. Pesten kan kinderen zo ontzettend veel pijn doen. Daarom vinden we het belangrijk dat ieder kind en iedere volwassene die de stippen zet zich aan de vier afspraken tegen pesten verbindt. Samen tegen iemand pesten: wij doen mee!
STIP IT
Al sinds 2012 houdt Ketnet jaarlijks een mobiliserende actie om kinderen te sensibiliseren en te inspireren om niet te pesten. Van 2012 tot en met 2017 deed Ketnet dat met De Move tegen Pesten. Door alle kinderen te mobiliseren om samen te dansen en te zingen tegen pesten. Maar omdat de strijd tegen pesten niet enkel door kinderen kan gevoerd worden, vond Ketnet het belangrijk om ook zo veel mogelijk volwassenen te bereiken. Daarom werd de actie omgevormd tot STIP IT. Sinds 2018 worden de vier stippen ingezet. Eerst met boegbeeld Tinne Oltmans en nadien Sarah Mouhamou en Nora Gharib. Sinds vorig jaar werkt Ketnet samen met Radio2 en MNM om ook jongeren en volwassenen te engageren. Het themanummer, ‘Diamant‘ van CAMILLE, was vorig jaar een enorm succes bij kinderen, jongeren én volwassenen.
Elke stip heeft een betekenis en is gelinkt aan een engagement. Ze geven kinderen en volwassenen houvast in hoe met pesten om te gaan.
De 4 engagementen zijn de volgende:
- Ik vind pesten niet oké, en zal er nooit aan meedoen.
- Ik praat erover als pesten mij bang of verdrietig maakt.
- Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!
- Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.
Maar ook het woord ‘stip’ zelf, kreeg een mobiliserende betekenis, samen vormen de vier letters een duidelijk engagement: STIP = Samen Tegen Iemand Pesten.
De Vlaamse week tegen pesten
De Vlaamse week tegen pesten is een jaarlijks weerkerend initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, in samenwerking met Ketnet, Radio2, MNM en WAT WAT. De actie vindt dit jaar al voor de elfde keer plaats. De Vlaamse week tegen pesten wordt telkens georganiseerd in de week voorafgaand aan de krokusvakantie, dit jaar van vrijdag 10 februari tot zaterdag 18 februari. Kinderen, leerkrachten, scholen, jeugdbewegingen, sportverenigingen… zetten allemaal hun beste beentje voor om pesten een halt toe te roepen. Die week gaat extra aandacht naar al deze waardevolle initiatieven. Via de organisatie van de Vlaamse week tegen pesten biedt het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten alle betrokkenen een platform om hun initiatieven aan de buitenwereld te tonen.