Middelheimmuseum – Focuspresentatie #2: Berlinde De Bruyckere

Middelheimmuseum
©Stad Antwerpen

Focuspresentatie #2: Berlinde De Bruyckere vertrekt van Onschuld kan een hel zijn: een unieke archiefmap met materiaal dat Berlinde De Bruyckere ontwikkelde om haar gelijknamige Middelheimtentoonstelling in 1995 voor te bereiden. Vandaag biedt de presentatie in het collectiepaviljoen een inzicht op het denkproces van deze kunstenaar. In het Braempaviljoen en in het kunstpark worden twee monumentale werken ge(her)installeerd.

“Na 25 jaar is Vlaanderens bekendste vrouwelijke kunstenaar Berlinde De Bruyckere terug te gast in Antwerpen. In deze intieme focuspresentatie laat ze de toeschouwer op een unieke manier in haar hoofd kijken. In een genereuze beeldenstroom ontdekken we hoe bepaalde kiemen van latere sleutelwerken in Middelheimmuseum geplant werden” – Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur stad Antwerpen

De archiefmap Onschuld kan een hel zijn was de aanleiding om samen met de kunstenaar een presentatie te creëren die toeschouwers inzicht biedt in haar werkproces en de connecties tussen verschillende werken. Berlinde De Bruyckere toont ons een selectie van de zorgvuldig uitgekozen beelden waarmee ze zich in haar atelier omringt en die haar artistiek referentiekader vormen en haar werkproces documenteren. In een nieuwe film neemt ze ons mee in haar denkwereld en gaat daarbij dieper in op het ontstaan en de context van twee monumentale kunstwerken die voor deze presentatie in het Middelheimmuseum werden ge(her)installeerd in het Braempaviljoen en in het kunstpark. Ook deze twee kunstwerken hebben als titel: Onschuld kan een hel zijn.

Het collectiepaviljoen van het Middelheimmuseum toont 50 objecten en kunstwerken uit de collectie. In opeenvolgende focuspresentaties zoomen we telkens in op één daarvan. Het museum ‘activeert’ het collectiestuk door het vanuit verschillende perspectieven onder de loep te nemen en het meer context te geven. Elke presentatie is uniek, heeft een eigen insteek en belicht een aspect van een kunstenaarspraktijk. De focuspresentatie rond Berlinde De Bruyckere is de tweede in rij, sinds de opening van het collectiepaviljoen in 2019.

Praktisch

Focuspresentatie #2: Berlinde De Bruyckere
26.09.2020 – 21.02.2021
In het collectiepaviljoen, het Braempaviljoen en het kunstpark
Opgelet: omwille van de veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moet je voor je bezoek aan de paviljoenen online een gratis ticket reserveren via www.middelheimmuseum.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.