Korpschefs ondertekenen handelingskader professioneel profileren

Politie Antwerpen
©Politie Antwerpen

Vandaag ondertekenen de korpschefs van de politiezones Antwerpen, Brussel-Noord, Gent en Mechelen-Willebroek het handelingskader professioneel profileren in kazerne Dossin. Met de ondertekening op deze symbolische locatie tonen de politiezones aan dat ze hun medewerkers ondersteunen bij het uitvoeren van kwaliteitsvolle en correcte identiteitscontroles.

Het is niet toevallig dat deze vier politiezones de handen in elkaar hebben geslagen rond dit thema. Eind 2017 hebben de politiezones Antwerpen, Brussel-Noord, Gent en Mechelen-Willebroek een netwerk diversiteit opgestart met als doel het uitwisselen van goede praktijken en uitdagingen rond diversiteit in de brede zin van het woord. De kracht van het netwerk zit in zijn praktijkgerichtheid en openheid.

Uitwisseling over diversiteitswerking

Na een eerste uitwisseling over de diversiteitswerking binnen de verschillende korpsen en de initiatieven die ontwikkeld werden, hebben we al snel gezamenlijk beslist om dit netwerk structureel verder te zetten. Aangezien etnisch profileren meer en meer een hot item werd, heeft het praktijknetwerk besloten hierrond samen initiatief te nemen.

Eind 2018 zijn we over het muurtje gaan kijken in Nederland waar de politie een handelingskader ontwikkeld heeft rond proactieve politiecontroles. Wij hebben ons handelingskader professioneel profileren hierop geïnspireerd en aangepast naar de Belgische realiteit met oog voor onze regelgeving, waarden en normen.

Handelingskader voor efficiënte en gerichte controles

Dit handelingskader zal onze collega’s op het terrein helpen efficiënt en gericht personen te selecteren, te identificeren en te controleren. Voor elke fase van de identiteitscontrole zijn er een aantal richtlijnen geformuleerd rond de thema’s ‘selecteren’, ‘uitleggen’, ‘omgang’, en ‘reflecteren’. Op deze manier verkleinen we de kans op willekeur, waardoor we etnisch profileren kunnen voorkomen.

Het handelingskader wordt door de vier politiezones elk op hun eigen manier op de werkvloer geïmplementeerd en zal ook ter beschikking gesteld worden van de andere korpsen van de geïntegreerde Belgische politie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.