Gemeente Mol: Welke coronamaatregelen gelden voor onze lokale ondernemers?

Coronavirus
©Gemeente Mol

Het gemeentebestuur heeft van de hogere overheid bijkomende informatie ontvangen omtrent de coronamaatregelen voor horecazaken en winkels. Deze maatregelen gelden in principe vanaf vrijdag 13 maart (24 uur) tot en met vrijdagnacht 3 april.

–  Horecazaken

De sluiting geldt algemeen voor alle cafés en restaurants. Eten verbruiken in het restaurant is verboden.

De sluitingsplicht geldt niet voor het afhaalgedeelte van frituren, broodjeszaken, kebabzaken, ijssalons,… Ook leveringen aan huis mogen nog gebeuren. Drive-ins mogen ook openblijven. Dit alles betekent dus ook dat restaurants de komende weken een afhaal- of leverservice mogen organiseren.

Ook bij het afhalen moeten alle zaken maximaal de afstand tussen klanten bewaren. We adviseren daarom om een beperkt aantal klanten toe te laten tot de zaak, met een wachtgedeelte buiten.

Hotels mogen openblijven, met uitzondering van het gezamenlijke restaurant- en ontbijtgedeelte. Ontbijten gebeurt op de kamers.

–  Winkels

Voedingswinkels hebben geen sluitingsplicht tijdens de weekends. Zij mogen de deuren openen tijdens weekdagen en de weekends. Dit geldt ook voor apotheken en winkels voor dierenvoeding. Het gemeentebestuur adviseert supermarkten, bakkers, slagers,… en andere voedingswinkels om de verkoop te organiseren zodat de afstand tussen klanten maximaal kan gewaarborgd worden.

Krantenwinkels worden daarbij niet beschouwd als een voedingswinkel en moeten dus sluiten tijdens de weekends. Nachtwinkels gelden wel als voedingswinkels. Er mag evenwel niet samengetroept worden in of rond deze winkels.

Voor alle overige winkels geldt een sluitingsplicht tijdens de weekends. Deze sluitingsplicht mag niet omzeild worden door te werken op individuele afspraak.

Winkels die tijdens de weekdagen ’s avonds later willen openen, kunnen dit conform de hiervoor geldende wetgeving tot maximum 20 uur. Als gemeentebestuur raden we ten zeerste aan om geen promotie te maken voor koopavonden of andere koopevents. In dat geval creëren we opnieuw een te groot aantal mensen op een kleine oppervlakte.

Voor kappers geldt de regeling dat zij zowel tijdens de weekends als weekdagen mogen openen, uitsluitend op afspraak. Ook hier moet de afstand tussen klanten maximaal bewaard worden met betrekking tot de wachtzones.

Steunmaatregelen

Als gemeentebestuur verwachten we van de hogere overheid een maximum aan steunmaatregelen voor onze getroffen lokale ondernemers. De komende dagen en weken brengt onze dienst lokale economie alle gegevens hierover samen, zodat we onze ondernemers alle informatie kunnen bezorgen.

Meer info: Lokale.economie@gemeentemol.bewww.gemeentemol.be/corona

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.