Evenement of activiteit in #MooiMol? Vul eerst de Covid Event Scan in

Legacy festival
©Legacy festival

Organisatoren met de intentie om de komende weken een evenement of activiteit te organiseren in onze gemeente, vullen eerst de pas gelanceerde Covid Event Scan in. Alleen evenementen of activiteiten met een groen veiligheidslabel krijgen – als ook de eventuele overige voorwaarden vervuld zijn – toelating van het gemeentebestuur. Vervolgens moet je elke activiteit registreren in onze Evenementenkluis en het resultaat van de Covid Event Scan verplicht opladen. Bij een publieke activiteit publiceren we het document op www.gemeentemol.be, zodat elke aanwezige kan vaststellen welke coronarichtlijnen op dat event van kracht zijn. Bij een oranje veiligheidslabel moet je als organisator nog extra maatregelen nemen om een gemeentelijke goedkeuring te bekomen. De verplichting om de Covid Event Scan te gebruiken, geldt voor alle activiteiten of evenementen vanaf 1 juli, ook wanneer deze al aangemeld zijn via onze Evenementenkluis. Uitzondering zijn private familiefeesten, waarvoor andere, strenge regels gelden. Je vindt de online tool op www.covideventriskmodel.be.

De herstart van activiteiten en evenementen vormt één van de meest complexe onderdelen van de exitstrategie die de federale overheid uitstippelt voor corona. We spreken hierbij over een brede waaier aan kleine en grote activiteiten, variërend van kermissen, straat-, buurt- en dorpsfeesten tot en met eetfestijnen, muziekoptredens, workshops,….

Hulp- en informatiemiddelen

Het op 1 juli gelanceerde Covid Event Protocol (gids met richtlijnen) en de Covid Event Scan (online tool) vormen samen de noodzakelijke hulp- en informatiemiddelen voor organisatoren. Bovendien ondersteunen beide dynamische instrumenten het gemeentebestuur om na te gaan of een event al dan niet – én onder welke voorwaarden – mag plaatsvinden in een bepaalde fase van de exitstrategie.

Gemeentelijke Evenementenkluis

Voor het aanvragen en opvolgen van activiteiten en evenementen werkt het gemeentebestuur al enige tijd met de Evenementenkluis. Dankzij de Evenementenkluis weten organisatoren welke noodzakelijke of mogelijke aanvragen ze bij je het gemeentebestuur moeten of kunnen indienen voor een veilige organisatie van hun specifiek evenement. Vanaf 1 juli dien je elke activiteit in via de Evenementenkluis. Uiteraard moet jouw aanvraag – naast de coronavereisten – ook aan alle voorwaarden en procedures met betrekking tot verkeersmaatregelen, geluidsnormen, veiligheid,… blijven voldoen.

Veiligheidslabel opladen

Tijdens de exitstrategie de komende maanden vullen we de werking van de Evenementenkluis aan met de Covid Event Scan. Organisatoren volgen eerst de instructies op www.covideventriskmodel.be én laden nadien het eindresultaat (via pdf) op in onze gemeentelijke Evenementenkluis. Alleen evenementen met een groen eindresultaat krijgen toelating om door te gaan. Evenementen met een oranje kleur moeten aan een aantal bijkomende voorwaarden voldoen. Bij een rood eindresultaat mag het evenement niet plaatsvinden. Het is de verantwoordelijkheid van de organisator om de online tool correct in te vullen. Bij controles tijdens het evenement zelf kan de politie het document altijd opvragen én controleren of aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Soepele deadlines

In de Evenementenkluis gelden voor elk aanvraag specifieke deadlines. Omdat de coronacrisis organisatoren verhindert om alles tijdig aan te vragen, versoepelen we op verzoek van de organisator de specifieke deadlines. Daarbij moeten we uiteraard ook rekening houden met wat praktisch haalbaar is. Dit geldt bijvoorbeeld voor onze gemeentelijke uitleendienst, maar ook voor aanvragen met een strikte wettelijke termijn. We bieden maatwerk voor elke organisator en bekijken samen wat nodig en haalbaar is.

Organisatoren contacten ons hiervoor via 014 33 07 39 of evenementen@gemeentemol.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.