Dit zie je week 42 op de Nederlandse Televisie bij AVROTROS

AVROTROS
©AVROTROS

Welke AVROTROS-programma’s mag je écht niet missen? En welke fragmenten zijn zeker het bekijken waard? Om goed op de hoogte te blijven, ontvang je elke week een mailing met hoogtepunten van de aankomende week. Bezoek voor meer informatie over onze programma’s de perssite.

Maandag 12 oktober

Radar | 20.30 uur op NPO 1
Een biertje zonder alcohol kan je verrassen: hoe deze toch naar echt bier smaakt. Maar hoe zit dat met wijn? Wat wordt er aangeboden in de supermarkt? Kun je daar een alcoholvrije witte wijn kopen, die het etiket ‘wijn’ waardig is? Want voor je het weet staat ‘Dry January’ weer voor de deur dus toch handig om te weten. Maandag in Radar; een smaaktest van 5 alcoholvrije wijnen uit de supermarkt door 3 wijnkenners. Mirjam woont al een jaar met haar vierjarige zoontje in een hotel. Door omstandigheden kan ze geen huis krijgen en veel hulp krijgt ze niet want ze valt net tussen alle regelingen in. Mirjam is wanhopig, omdat al haar inkomsten op gaan aan hotelkosten en warme maaltijden voor haar zoontje. Ze doet onlangs haar verhaal bij haar fysiotherapeut. Haar fysiotherapeut trekt zich het lot van Mirjam aan en roept de hulp in van Radar. Fons zoekt uit waar het mis gaat en of er toch een manier is om een huis voor Mirjam en haar zoontje te regelen. Een claim waar Radar al geruime tijd aandacht aan besteedt. Hoe lager je cholesterol, hoe beter, omdat je anders het risico loopt op hart- en vaatziekte. In de documentaireserie Radar Extra lieten we een jaar geleden nog zien dat er géén hard wetenschappelijk bewijs is voor de claim ‘the lower the better’. Die uitzending riep veel vragen op, vooral bij mensen die een erfelijke aandoening hebben waardoor ze een extreem hoog cholesterol hebben, zogenaamde FH-patiënten. Hen wordt vaak geadviseerd een leven lang medicijnen te slikken waarvan sommige enorme bijwerkingen hebben. We spreken patiënten, onderzoekers, en artsen. De voor- en tegenstanders.

Dinsdag 13 oktober

START | Volle zalen | 20.25 uur op NPO 2
2020 zou hét jaar worden van Danny Vera (43). De populaire Zeeuwse singer-songwriter stond na zijn megahit Roller Coaster op menig festival prominent geprogrammeerd, zoals op PinkPop. Corona besliste anders, maar Vera zit bepaald niet in zak en as, zo blijkt uit deze aflevering. In tegendeel; na jaren van zwoegen kwam de gedwongen rustperiode hem eigenlijk wel goed uit. Hij kon alles ‘een beetje loslaten’ en componeerde tijdens de ‘intelligente lockdown’ nieuwe liedjes die hij presentator Cornald Maas thuis in Zeeland voor het eerst laat horen. Intussen raakte zijn vrouw Escha tijdens de lockdown-periode zwanger van hun eerste kind. Vera blijkt behalve muziek nóg een fascinatie te hebben, namelijk alles wat te maken heeft met het heelal, de planeten en mogelijk buitenaards leven. Samen met Maas brengt hij een bezoek aan de Sterrenwacht.

START | De TV Show | 21.25 uur op NPO 1
In de eerste TV Show van het 40e seizoen zijn minister van Financiën Wopke Hoekstra en zijn partner Liselot de hoofdgasten. Ivo Niehe zocht het duo twee keer thuis op. De eerste keer kort voor de uitbraak van het Corona-virus, toen er nog net geen sprake was van de lockdown waarin het land terecht kwam. Het tweede gesprek met de hoofdpersonen vond plaats tijdens het laatste weekend voor de uitzending. Hoe hebben ze elkaar leren kennen? Wat is de reden dat Hoekstra zijn topbanen bij Shell en McKinsey inruilde voor de politiek? Hoe diep zijn de zakken van de minister nu nog? Nu het virus ons waarschijnlijk nog maanden in de greep houdt, zijn de problemen als ‘Groningen’ en de toeslagenaffaire niet gewoon ‘afgeschaald’? Hoe ziet hun dagelijks leven eruit met hun 4 kinderen? Hebben ze hun voorgenomen huwelijk vanwege Covid inderdaad drie keer moeten uitstellen? Maar vooral: hoe anders ziet hun leven er nu uit in vergelijking met 9 maanden geleden?

Woensdag 14 oktober

Tussen Kunst en Kitsch | 20.30 uur op NPO 1
Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Rijksmuseum Twenthe Enschede getaxeerd. Emiel Aardewerk taxeert een miniatuur zilveren kroonluchter. Miniatuur kroonluchters sierden de poppenhuizen van gegoede dames vanaf de 17de eeuw. Een model als deze hing in het groot in koper alleen in kerken. Vanaf de 2de helft van de 17de eeuw kwamen dergelijke lampen kleiner en in het zilver ook in de huishoudens voor. En vanaf dat moment ook in de poppenhuizen. Verder taxeert expert Marcel Brouwer een klok. Het is een prachtig exemplaar voor de Nederlandse Art Nouveau, “de Nieuwe Kunst”. Kenmerkend voor de Nederlandse versie is dat de constructie meedoet in de decoratie. De Beurs van Berlage in Amsterdam is een goed voorbeeld van de Nieuwe Kunst. Fred Kats taxeert een snuifdoos met uurwerk en muziek speelwerk. Dit gouden snuifdoosje was een echt prestige object, om mee te pronken. Men kon er verpulverde tabakpoeder in doen om te snuiven, maar tegelijkertijd kon men er ook de tijd op zien en een muziekje laten horen. Dit soort doosjes waren vaak diplomatieke geschenken – de ontvangers lieten het soms omsmelten om het in geld te kunnen omzetten!

Donderdag 15 oktober

START | Jill’s Party | 17.30 uur op NPO Zapp
In Jill’s party gaat Jill op zoek naar iemand die net zo goed kan knutselen, tekenen én bakken als Jill zelf.

Beste Zangers | 20.30 uur op NPO 1
In het 13e seizoen van Beste Zangers zingen Miss Montreal, Wulf, Tabitha, Stef Bos, Milow, Diggy Dex en Suzan en Freek de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheren Nick en Simon gaan zij de uitdaging aan om elkaars nummer te coveren. Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. Deze aflevering wordt Milow toegezongen door zijn collega-artiesten.

Vrijdag 16 oktober

André Rieu op het Vrijthof 2019 | 20.30 uur op NPO 1
In ‘André Rieu op het Vrijthof 2019’ worden de kijkers uitgenodigd om zich te laten meeslepen in de romantiek van de meest fantastische walsen, zoals An der schönen blauen Donau, melodieën uit de operettes Im Weißen Rössl en Die Czárdasfürstin, de Sportpalastwalzer, Strauss & Co en – natuurlijk – de beroemde Second Waltz, mooier dan ooit met 300 dansers die in schitterende kleding over het Vrijthof walsen. En ook klassiekers zoals het Italiaanse Volare en Funiculì Funiculà, het majestueuze Concierto de Aranjuez, Beethovens Ode an die Freude, en de emotionele lofzang van The Platin Tenors voor de Notre-Dame in Parijs met de prachtige aria Au fond du temple saint uit de opera De Parelvissers van Georges Bizet. Bewonder de fantastische stemmen van wereldberoemde sopranen met uitvoeringen van On My Own uit Les Misérables, Ebben Ne Andró Lontana uit de opera La Wally of Hallelujah van Leonard Cohen. Verlies jezelf in de romantiek van The Lonely Shepherd, geniet van de instrumentale ‘wedstrijd’ tussen orkestleden in het virtuoze nummer Circus Renz, dans mee op Tutti Frutti en Marina. Dit concert markeert ook André Rieus honderdste concert op het Vrijthof, met een zeer bijzondere en emotionele prijsuitreiking door de burgemeester van Maastricht voor André Rieu.

Nu te Zien! | 21.15 uur op NPO 2
Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, stapt in de wondere wereld van Kiki van Eijk. Met haar fantasierijke ontwerpen, van grillige klokken tot poëtische etalages, levert deze ontwerpster al twintig jaar een bijzondere bijdrage aan het Dutch Design. Samen met scenograaf Theun Mosk creëert ze in het TextielMuseum in Tilburg een expositie die meerdere zintuigen aanspreekt.

Zaterdag 17 oktober

De zomer van Zoë | 12.50 uur op NPO Zapp
In De zomer van Zoë ziet het leven van de 14-jarige Zoë er heel anders uit als haar vader het Corona-virus krijgt. Haar vader ligt voor zijn herstel in een revalidatiecentrum, waardoor Zoë’s moeder hard aan het werk moet om het gezin te onderhouden. Zoë is vaak alleen, maar gelukkig kan ze veel tijd doorbrengen op de manege met haar verzorgpony Storm. Helaas verandert alles als één van de rijkeluismeisjes Storm van haar probeert af te pakken. In de jeugdserie komen thema’s als eenzaamheid, jaloezie, vriendschap en verliefdheid aan bod.

Dit was het nieuws | 21.30 uur op NPO 1
Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn Stella Bergsma en Daniël Verlaan.

Close up: Architect Richard Leplastrier – Framing the view | 23.30 uur op NPO 2
De Australische architect Richard Leplastrier wordt wereldwijd geroemd om de kleine houten woonhuizen die hij ontwerpt. Hij ontwikkelde zijn voorkeur voor een pure en eenvoudige architectuur tijdens een lang verblijf als student in Japan. Dat de architect leeft volgens zijn ontwerpprincipes, bewijst de bijzonder originele, aan het water gelegen, houten ‘kampeer-villa’ waarin hij woont.

Zondag 18 oktober

Commando’s | 20.20 uur op NPO 3
Isabella bezoekt John in het ziekenhuis, waar hij samen met Sophie en Marte is. Ze vertelt hem dat Kenneth is vermoord. Marte geeft John een alibi voor de moord. John ontvangt een anonieme video van iemand die een bom plaatst onder het ziekenhuisbed van de slapende Sophie. Sophie kan haar bed niet uit, anders zal de bom ontploffen, geactiveerd door haar gewicht. De explosievendienst komt aan bij het ziekenhuis. Eindelijk lukt het John om de bom te ontmantelen, met de hulp van Berend. Aza is uit het niets verdwenen. Het vermoeden dat Aza verantwoordelijk is voor de moorden op Kenneth en Simon wordt steeds groter. Bovendien was hij de explosieven-expert van het peloton.

START | Vliegende Hollanders | 21.20 uur op NPO 1
Anthony Fokker en Albert Plesman, twee luchtvaartpioniers die aan de wieg staan van de burgerluchtvaart begin 20e eeuw. Twee mannen met dezelfde bevlogenheid en passie voor het vliegen, maar die niet méér van elkaar kunnen verschillen. Plesman, oprichter van KLM, is van eenvoudige komaf, fysiek imposant, rechtdoorzee en een echte familieman die zijn leven lang getrouwd is met Suze. Fokker, beroemd piloot en vliegtuigbouwer, komt uit een rijke familie, is klein van postuur, een beruchte womanizer die het niet zo nauw neemt met de regels en meerdere relaties ziet stuklopen. Toch kunnen ze niet om elkaar heen. Plesman heeft vliegtuigen nodig om de noodlijdende KLM te redden en Fokker heeft een grote klant nodig om zijn vliegtuigen aan te verkopen. Ondanks hun strijd, weten ze samen erin te slagen om Nederland tijdens het interbellum tot een belangrijke speler te maken op het wereldtoneel van de luchtvaart. Met de organisatie van de Eerste luchtvaarttentoonstelling Amsterdam (ELTA) wil Albert Plesman zijn droom verwezenlijken: de burgerluchtvaart introduceren in Nederland. Op de ELTA ontmoet Plesman de beroemde vliegtuigbouwer Anthony Fokker. De mannen blijken tegenpolen, maar moeten ondanks hun verschillen samen gaan werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.