De 33ste European Film Awards worden uitgereikt op een virtuele ceremonie vanuit Berlijn

EUROPEAN FILM AWARDS
©EUROPEAN FILM AWARDS

De 33ste European Film Awards worden dit jaar uitgereikt op een virtuele ceremonie zonder publiek, maar uitgezonden en gestreamed vanuit de hoofdzetel van de European Film Academy in Berlijn op zaterdag 12 december 2020. Met veel spijt maar ook met het volledige unanieme akkoord, hebben de European Film Academy (EFA), de burgemeester van Reykjavik en de Ijslandse Minister van Opvoeding, Wetenschap en Cultuur, besloten om het event in de IJslandse hoofdstad in December 2020 te annuleren. Tegelijkertijd kunnen we echter aankondigen dat de 35ste editie van de European Film Awards wél in Reykjavik zal plaatsvinden in december 2020. Volgens de gebruikelijke kalender, zal de 34ste editie in 2021 plaats vinden in Berlijn.

De beslissing is het gevolg van de verslechterde toestand die de COVID-19 pandemie in een heleboel Europese landen en ook in Ijsland treft. De pandemie zal ook alle andere events, die gebruikelijk gehouden worden tijdens het EFA – Weekend beïnvloeden. De European Film Academy en haar eigen productiehuis EFA Productions werken op dit moment een nieuw concept uit voor de EFA –week met bijkomende online –events waar partners en leden betrokken bij worden, zoals o.a. de jaarlijkse Algemene Vergadering.

De Award -procedures blijft hetzelfde, namelijk, de meeste awards worden rechtstreeks gestemd door de EFA leden. Omwille van de pandemie worden de nominaties op dinsdag 10 november online bekend gemaakt via een livestream, samen met één van de langdurige partners van EFA, zijnde het Europees Filmfestival van Sevilla in Spanje.

De EFA voorzitter Mike Downey geeft commentaar: “De beslissing was niet simpel maar werd genomen met de nodige verantwoordelijkheid en in het belang van het welzijn van onze gasten . Er is niemand meer ontgoocheld dan onze Ijslandse vrienden en wijzelf aangezien we dit jaar tijdens EFA niet de kans krijgen om in Reykjavik samen te komen.  Op alle mogelijke manieren hebben we met de nodige creativiteit ,passie en energie het EFA weekend samengesteld waardoor we één geweldig team geworden zijn.  Het goede nieuws is dat dit niet verloren is maar dat onze inspirerende samenwerking verder duurt om een nog interessantere editie te maken in December 2021. Hopelijk zal de wereld dan het COVID -19 virus overwonnen hebben. Ondertussen zal  het EFA bos, Heiðmörk, waar we in juli met de Reykjavik Forest Association en de hulp van al onze vrienden uit de IJslandse gemeenschap , blijven groeien. De 3,750 bomen zullen nu in nog properdere lucht kunnen groeien en ons over twee jaar opwachten. ”

Lilja Alfreðsdóttir, de Ijslandse minister van Opleiding, Wetenschap en Cultuur, zegt : “We zijn verheugd om met veel trots aan te kondigden dat Ijsland in 2022 het gastland wordt voor de European Film Awards. We keken er enorm naar uit om samen met onze Europese gasten in Ijsland onze nauwe samenwerkingen met de Europese cinema en filmmakers te vieren. Helaas heeft de COVID pandemie onze plannen doorkruist. We blijven echter optimistisch en kijken er ontzettend naar uit  om met de European Film Academy de Awards ceremonie van 2022 te plannen. We hopen jullie allen te mogen begroeten in Reykjavik over twee jaar. ”

Dagur B. Eggertsson, Burgemeester van Reykjavik: “We keken er enorm naar uit om Reykjavik te laten ontdekken door onze gasten, en  te laten zien wat de IJslandse fimindustrie en creatieve sector te bieden heeft. Maar dit is de enige juiste beslissing die dit jaar gemaakt kan worden. Hopelijk hebben we over twee jaar het virus overwonnen. Het zal alleen maar spannender zijn aangezien we dan jullie kunnen ontvangen in onze fantastische nieuwe concert hall en conferentiecentrum Harpa.  Tot in Reykjavík in 2022!”

33e EUROPEAN FILM AWARDS: 12 december 2020
Live on www.europeanfilmawards.eu

Volg ons op Facebook
Twitter: @EuroFilmAwards
Instagram: eurofilmawards
YouTube: European Film Awards
#efa2020

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.