Blue Gate Antwerp opent de brug naar de toekomst

Blue Gate Antwerp
©Stad Antwerpen

Dankzij de gebundelde krachten van de stad Antwerpen, Vlaanderen en de private investeerders DEC/DEME en Bopro is vandaag het eerste circulaire bedrijventerrein van Vlaanderen een feit. Blue Gate Antwerp biedt een gezonde voedingsbodem aan voor innovatieve bedrijven. Veertien hectare van de drieëndertig hectare van het terrein zijn momenteel verkocht. Het officieel openen van de brug over de groene corridor op Blue Gate Antwerp – door schepen voor economie en innovatie Claude Marinower – is meteen het einde van de sanerings- en de infrastructuurwerken van de eerste fase.

Anders dan op andere bedrijventerreinen gaat men op Blue Gate Antwerp actief op zoek naar synergiën tussen verschillende bedrijven. In functie van de toekomst zet men in op productiebedrijven, kennis- en onderzoeksinstellingen en laboratoria die elkaar kunnen versterken. Bedrijven die hier getekend hebben, geloven in de opportuniteiten die Blue Gate Antwerp biedt. Ze richten zich op de toekomst, ze geloven in de visie, verbinden zich ertoe om hun milieu-impact zo minimaal mogelijk te houden en engageren zich om klimaatneutraal te bouwen en te ondernemen.

Montea, één van de nieuwe vestigers wordt meteen de geprefereerde logistieke investeerder op Blue Gate Antwerp. Montea heeft bevestigd dat een Zweedse textielgroep gespecialiseerd in high end kledij op basis van fairtrade en recycling overweegt zijn Benelux distributiecentrum op Blue Gate Antwerp te vestigen. De bekendmaking van de naam van deze speler volgt binnenkort.

“Blue Gate Antwerp zal de nieuwe norm worden op vlak van efficiënt gebruik van de alsmaar schaarser wordende ruimte. Innovatieve logistieke gebouwen, een minimale impact op het milieu en maximalisatie van maatschappelijke waarden zoals aangename werkplekken, slimme distributie en het gebruik en hergebruik van zorgzaam materiaal zullen centraal staan”, zegt Jo De Wolf, Chief Executive Officer bij Montea.

Met Montea en Van Moer Logistics covert men het logistieke en distributievraagstuk op deze site. Het gaat hier voornamelijk over het ecologisch verantwoord invullen van de ‘last mile’.

In dit kader werken ze op Blue Gate Antwerp momenteel – op basis van een co-creatietraject en mede dankzij de onderzoeksubsidie van Vlaanderen Circulair – in een snel tempo aan de concrete invulling van het CCCC. Het concept van een Circular Construction Consolidation Center (CCCC) wordt toegepast om de lasten van constructietransport op een stad te verminderen en de transportstromen te optimaliseren.

Door het opzetten van dit center zullen de transportstromen van bouwmaterialen van en naar de stad Antwerpen zo gunstig mogelijk gemaakt worden. Dit concept van duurzame logistiek en organisatie is een belangrijke schakel in het concreet en praktisch ondersteunen van de circulaire bouweconomie. De partners in het CCCC-project zijn BGAD nv, Vito, Van Moer Logistics en Bopro. Er is concrete interesse in het project, namen volgen binnenkort.

Claude Marinower, Antwerps schepen voor economie en innovatie: “Steden nemen wereldwijd het voortouw tegen de klimaatopwarming. De stad Antwerpen investeert hiervoor in de economie van de toekomst. Met Blue Gate Antwerp zetten we in op de overgang naar een duurzame en circulaire economie. Na vele jaren voorbereiding en de eerste fase van de werken, krijgt dit innovatieve en duurzame bedrijventerrein zichtbaar vorm. Op termijn zullen hier tot 3.000 mensen kunnen werken in een aangename omgeving waar groen en groei hand in hand gaan. Ook de buurtbewoners genieten mee van deze opwaardering van de publieke ruimte.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.