Black Sabbath van Birmingham Royal Ballet exclusief in Rotterdam te zien.

Birmingham Royal Ballet
©Johan Persson

Het Holland Dance Festival is trots vandaag bekend te maken dat het Birmingham Royal Ballet met Black Sabbath van 12 tot en met 15 juni 2024 exclusief zal te zien is in het Nieuwe Luxor Rotterdam. Voor het eerst in de geschiedenis van het Holland Dance Festival zal er een echte heavy metal balletervaring zijn. Het bijzondere aan deze voorstelling is dat Ozzy Osbourne van Black Sabbath, samen met zijn vrouw Sharon Osbourne, nauw betrokken is geweest bij de ontwikkeling van de show.

In navolging van voorgaande jaren is de organisatie van het Holland Dance Festival altijd op zoek naar voorstellingen die iets bijzonders toevoegen. In 2019 kwam het succesvolle Alvin Ailey American Dance Theater en vorig jaar trad het internationaal gevierde Acosta Danza op. In samenwerking met Droom en Daad presenteert het Holland Dance Festival nu het Birmingham Royal Ballet met Black Sabbath.

De originele helden van de heavy metal, Black Sabbath, verzorgen de soundtrack voor Black Sabbath – The Ballet. De band smeedde zijn unieke geluid in de thuisstad van het Birmingham Royal Ballet. Met Black Sabbath – The Ballet kun je een spectaculaire theatrale avond met spannende dans verwachten, naast volledige orkestraties van legendarische nummers als Paranoid en Iron Man, evenals nieuwe orkestrale werken geïnspireerd op hun muziek, allemaal live uitgevoerd door het Royal Ballet Sinfonia.

Dit avondvullende ballet belooft een unieke onderneming te worden met drie componisten en drie choreografen, onder leiding van de gerenommeerde choreograaf Pontus Lidberg (wiens werk is uitgevoerd door het Zweedse Royal Ballet en het Paris Opera Ballet). Componist Chris Austin (wiens werk onder andere bestaat uit het orkestreren van de muziek van de White Stripes voor Wayne McGregor’s Chroma) werkt samen met de bekroonde schrijver Richard Thomas (Jerry Springer, The Opera) om een buitengewone metal-symfonie te creëren in drie bedrijven. Black Sabbath zelf is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze unieke samenwerking. De vonken zullen ervan afvliegen in dit intrigerende nieuwe antwoord op de muziek en nalatenschap van Black Sabbath – de eerste echte heavy metal balletervaring.

De recensies in Engeland na deze performance logen er niet om. Vrijwel alle serieuze kranten gaven de voorstelling vier en vijf sterren. Na uitspraken van Een headbanging triomf, het ballet is niet alleen een ontmoeting van twee werelden, het is een feest van een van de meest iconische metalbands tot het ballet en de muziek van Black Sabbath stijgen tot grote hoogte waren alle voorstellingen uitverkocht.

Het Birmingham Royal Ballet, ontstaan in 1946, is een van de vijf grootste balletgezelschappen in Engeland. Met meer dan zestig balletdansers behoort het inmiddels tot de grootst toerende gezelschap ter wereld.

De Engelse groep Black Sabbath komt oorspronkelijk uit Birmingham en werd in 1969 opgericht. Zanger Ozzy Osbourne kwam er later bij, na een oproep op het raam van een muziekwinkel. De groep heeft veel bandleden gekend. Ozzy Osbourne, Tony Lommi en Geezer Butler zijn de muzikanten die het langst in de band hebben gezeten. In 2016 verscheen hun laatste album, een verzamel-cd.

Voor meer informatie en kaartverkoop
De voorstelling van het Birmingham Royal Ballet op muziek van de iconische metalband Black Sabbath is van 12 tot en met 15 juni exclusief te zien in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.