Antwerpen: Start heiwerken voor nieuwe cruiseterminal aan de Scheldekaaien

Antwerpen
©Stad Antwerpen

Deze week starten in Antwerpen de heiwerken voor het ponton van de nieuwe cruiseterminal aan de Scheldekaaien. Ter hoogte van Het Steen komt een nieuw ponton van 350 meter lang waar zee- en riviercruises kunnen aanmeren. Twaalf buispalen houden het ponton op zijn plaats en ondersteunen de toegangsbruggen. Die buispalen moeten worden verankerd in de Scheldebodem. De werken zullen trillingen en geluidshinder veroorzaken. Als alles vlot verloopt, zijn de heiwerken vrijdag 27 maart afgerond.

Eind 2018 zijn de werken gestart voor de nieuwe cruiseterminal aan de Scheldekaaien. Ter hoogte van Het Steen wordt de kaaimuur gestabiliseerd en komt een nieuw ponton van 350 meter lang waar zee- en riviercruises kunnen aanmeren. De kaaimuurstabilisatie, uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg nv, is bijna afgerond.

Het nieuwe ponton zal bestaan uit een aantal verschillende onderdelen. Twee toegangsplatformen leiden via twee bruggen naar het ponton. Op het ponton komt een drijvend, transparant paviljoen. Er komt ook een aansluiting met het bestaande ponton aan het Steenplein. Aan die verschillende onderdelen is de afgelopen maanden hard gewerkt in staalbouwateliers.

Heiwerken

Deze week beginnen de heiwerken. Die dienen om twaalf buispalen te verankeren in de Scheldebodem. De buispalen zullen het ponton op zijn plaats houden en de toegangsbruggen ter hoogte van Het Steen en het Noorderterras ondersteunen. Ze worden 25 meter diep in de Scheldebodem gebracht waarna ze worden gevuld met zand. Om de gigantische buispalen 25 meter diep te krijgen, is zwaar materiaal nodig. De werken zullen trillingen en geluidshinder veroorzaken.

Planning

Op woensdag 18 maart start de aannemer met de werken. In de week van 23 maart wordt de meeste geluidshinder verwacht. De werken vinden enkel plaats op weekdagen, tussen 7 en 18 uur. Als alles vlot verloopt, zijn de heiwerken vrijdag 27 maart afgerond.

Volgende stappen

Na de heiwerken zitten de werken er nog niet op. Niet alleen de kade wordt verder afgewerkt, ook de verschillende onderdelen van het ponton worden verder afgewerkt in de ateliers. Deze zomer worden alle onderdelen via de Schelde tot aan het Steenplein gevaren. Nadien worden de verschillende onderdelen ter plekke gemonteerd en afgewerkt. Eind 2020 zijn de werken aan het ponton afgerond en kan de cruiseterminal verhuizen naar zijn nieuwe locatie. Vanaf het cruiseseizoen in voorjaar 2021 worden de eerste cruises aan het nieuwe ponton ontvangen.

Meer info

AG VESPA, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, coördineert de werken. De tijdelijke handelsvereniging Artes – Victor Buyck voert de werken uit. Het ontwerp van het ponton is van NEY & Partners. Meer info over het ponton van de nieuwe cruiseterminal staat op www.agvespa.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.