Wintereditie van Sinksenfoor wordt geannuleerd

Sinksenfoor
©Stad Antwerpen

Er komt dit najaar geen wintereditie van de Sinksenfoor op Spoor Oost. Vandaag hakte de stad Antwerpen die moeilijke knoop definitief door. De stad en de foorkramers gaan nu verder in overleg en bekijken samen de mogelijkheden om het financiële leed van de foorkramers te verzachten.

Eerder dit jaar besliste de stad om in het najaar, van zaterdag 21 november tot en met zondag 13 december 2020, uitzonderlijk een wintereditie van de Sinksenfoor te organiseren. Door de nieuwe, verstrengde maatregelen die op 19 oktober ingingen om de evolutie van de coronacijfers af te remmen, is dit echter niet meer mogelijk. Er zijn enkel nog kleine kermissen met minder dan 200 personen toegelaten en er geldt een verbod op eet- en drankkramen.

Moeilijke beslissing om de veiligheid te waarborgen

Vandaag boog de stad zich over de teksten van het ministerieel besluit. Daarbij kwam de veiligheidscel tot de conclusie dat de wintereditie van de Sinksenfoor onmogelijk kan doorgaan. Bij deze beslissing is enerzijds de veiligheid van de bezoekers en de foorkramers een doorslaggevende factor. Anderzijds komt door de strenge maatregelen het verdienmodel van de Sinksenfoor zodanig onder druk te staan dat het niet rendabel is om de winterkermis te organiseren.    

Schepen voor markten en foren Peter Wouters: “De voorbije dagen werd het duidelijk dat het lot van de Winterfoor aan een zijden draadje hing, maar dit is en blijft een zware dobber voor de foorkramers, niet het minst op financieel vlak. We leven mee met de foorkramers, maar de federale maatregelen lieten ons geen keuze meer. Anderzijds is het in ieders belang dat er nu duidelijkheid is. Hoe dan ook laat de stad de foorkramers niet in de steek en zullen we er alles aan doen om een regeling uit te werken waar alle partijen zich in kunnen vinden. Eerstdaags knopen we gesprekken aan met de foorkramers en bekijken we toekomstgericht welke pistes we kunnen bewandelen om de foorkramers een duwtje in de rug te geven.”

Steve Severeyns, Nationaal Secretaris van de Verdediging der Belgische Foorreizigers: “Dit nieuws komt niet als een verrassing natuurlijk, al blijft het wrang om vast te stellen dat pretparken en dergelijke de deuren niet moeten sluiten. Ik betreur de beslissing, maar ik kan er wel begrip voor opbrengen. De stad Antwerpen heeft veel gedaan om het kermisgebeuren in het algemeen en de Winterfoor in het bijzonder te ondersteunen en mogelijk te maken. Daar wens ik de stad dan ook uitdrukkelijk voor te bedanken. Onze sector ziet zwarte sneeuw, maar gezien de ernst van de situatie waarin we ons bevinden, vind ik dat iedereen zijn duit in het zakje moet doen om de pandemie het hoofd te bieden.”

Jean-François Vlasselaerts, woordvoerder van de foorkramers: “Wij als foorkramers hebben alles uit de kast gehaald om te tonen dat we een kermis in goede en veilige banen kunnen leiden. Uiteraard bleven wij als foorkramers niet blind voor de epidemiologische context en deelden we de bezorgdheid over de evolutie van de coronacijfers. De afgelasting van de Winterfoor is een harde noot om te kraken, maar met de huidige maatregelen zou het onmogelijk zijn om de rekening te doen kloppen. We blijven in overleg met de stad, maar we kijken ook naar het federale niveau om onze geplaagde sector extra zuurstof te geven en door deze crisis te loodsen.”  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.