Start restauratie voormalige stadsmagazijnen in Schipperskwartier

Stad Antwerpen
© Origin Architecture & Engineering

Tussen de Keistraat en de Leguit in het Schipperskwartier bevinden zich de voormalige Stadsmagazijnen, een unieke historische site uit 1876. AG Vespa start in augustus met de restauratie en herinrichting van het pakhuiscomplex en aangrenzend binnengebied. Als alles zoals gepland verloopt, kan de site in de loop van 2026 terug in gebruik genomen worden.

De beschermde ‘Stadsmagazijnen’, ontworpen door architect Pieter Dens, is een pakhuiscomplex dat getuigt van de eeuwenlange handelstraditie in het historisch centrum van Antwerpen. Het bestaat uit een uniek ensemble van open en gesloten pakhuizen op één site, en is bijzonder goed bewaard gebleven.

Het startsein voor dit project was een beslissing van de Vlaamse Regering in mei 2019 om een subsidie toe te kennen aan stad Antwerpen. Eind 2021 keurde stad Antwerpen het definitieve ontwerp goed.

Ontwerp

Het terug ‘leesbaar’ maken van beide types pakhuizen vormt het speerpunt van het project.

  • Na het verwijderen van recente invulwanden krijgen de open pakhuizen een nieuwe terugspringende gevel.
  • Storende niet-historische elementen zoals de gevelinvulling van de open pakhuizen, de bijbouw aan de inkom en de luifel op het binnengebied verdwijnen.
  • De gebouwen worden volledig gerestaureerd en heringericht.
  • Op het binnengebied komen enkele bomen, die in de toekomst zullen zorgen voor verkoeling tijdens de zomermaanden.

Schepen voor stadsontwikkeling en voorzitter van AG Vespa Annick De Ridder: “In een mythisch stukje Antwerpen, het Schipperskwartier, ligt een beschermde site uit 1876. Deze gebouwen ontworpen door stadsbouwmeester Pieter Dens waren aan een grondige restauratie en renovatie toe. Hier gaan we de storende niet-historische elementen zoals de bijbouw aan de inkom en de luifel op het binnengebied verwijderen, en de gebouwen zelf volledig restaureren en herinrichten. Bovendien vergroenen we het binnengebied met enkele bomen. De werken starten in augustus. Ons Antwerps erfgoed een tweede leven geven garandeert een lang leven!”

Start werken

Begin augustus start AG Vespa, in samenwerking met Origin Architecture & Engineering, de restauratie en herinrichting van het beschermde monument op.

Als eerste vinden de restauratiewerken aan de oorspronkelijke structuur plaats. Vervolgens worden de pakhuizen weer- en winddicht gemaakt.

Het archeologisch onderzoek is voorzien in een later stadium. Rioleringswerken, de aanleg van nieuwe regenwater- en septische tanks, bieden een unieke kans om op deze historische site eerst te zoeken naar sporen van bewoning en artisanale/rurale activiteit van de middeleeuwen en later.

De Ruienwandelingen eindigen vandaag op de site. Om de veiligheid van die bezoekers tijdens de werken te garanderen wordt daarvoor een tijdelijke constructie gebouwd.

Infomoment

Buurtbewoners met vragen over de werken kunnen op dinsdag 25 juni tussen 18 en 20 uur doorlopend terecht op een infomoment op de site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.