Proximus activeert nog snellere 5G-technologie in specifieke zones

Proximus
©Proximus

Proximus kondigt vandaag aan dat het nog snellere 5G-technologie activeert op een aantal sites in de omgeving van Antwerpen, Gent en Haasrode. Het maakt daarvoor gebruik van de voorlopige spectrumlicentie voor de 3,6-3,8 GHz-band, die het BIPT vorige zomer heeft toegewezen. Voor Proximus is dit een nieuwe stap voorwaarts om het veelbelovende karakter van 5G voor de toekomst ten volle waar te maken en bedrijven in verschillende sectoren toe te laten hun volledige potentieel te benutten.

Acht maanden na de officiële lancering van 5G is Proximus nog altijd de enige operator in België die openbare 5G-connectiviteit aanbiedt. Met de activering van vandaag wordt het bereik van dit netwerk verder uitgebreid, maar het is ook de eerste keer dat Proximus openbare 5G-sites op een nieuwe spectrumband activeert. Meer bepaald gebruikt Proximus spectrum in de 3,6-3,8 GHz-band, die op internationaal niveau wordt beschouwd als een van de belangrijkste spectrumbanden voor de uitrol van ultrasnelle 5G-netwerken en van het grootste belang wordt geacht voor een brede uitrol in de komende jaren. Deze zomer heeft het BIPT, de Belgische regelgever, aan verschillende spelers, waaronder Proximus, voorlopige gebruiksrechten toegekend voor de 3,6-3,8 GHz-band. Hierdoor kunnen de operatoren het volledige potentieel van 5G verder blijven ontginnen in afwachting van een definitieve toewijzing van het spectrum in het kader van een veiling, die naar verwachting in het vierde kwartaal van 2021 zal plaatsvinden.

De nieuwe technologie maakt nog een snellere ervaring mogelijk, met snelheden die naar verwachting tot dubbel zo hoog zullen liggen als op het bestaande 4.5G-netwerk. Dit zal resulteren in nog betere prestaties voor dagelijkse toepassingen zoals telewerk, videostreaming, online gaming, etc. Belangrijker nog, het zal nieuwe mogelijkheden creëren voor Enterprise-klanten, die zich enthousiast hebben getoond om potentiële use cases voor 5G te ontwikkelen en te testen binnen hun sector. Daarom heeft Proximus onlangs aangekondigd dat het een specifiek 5G-innovatieplatform zal oprichten, waar het met de verschillende lokale en internationale marktspelers zal samenwerken om relevante innovatieve oplossingen te ontwikkelen die beantwoorden aan de huidige maatschappelijke en zakelijke noden. Proximus zal evalueren hoe de pas geactiveerde sites hiervoor kunnen worden gebruikt.

5G, de enige mobiele technologie die klaar is voor de toekomst

5G is de enige mobiele netwerktechnologie die aan de toekomstige maatschappelijke behoeften kan voldoen. Het biedt niet alleen ultrasnelle mobiele breedbandconnectiviteit, maar beperkt de ‘latency’ (reactietijd van het netwerk) ook tot milliseconden. Dit zorgt voor een ongezien hoge betrouwbaarheid, wat cruciaal is voor toepassingen die een onmiddellijke respons vereisen (zoals bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, in de productiesector, bij autonoom transport, in robotica en in virtual reality). Het zal een gamechanger zijn voor bedrijven in tal van sectoren, vermits het toelaat een specifiek gedeelte van de bandbreedte in een netwerk toe te wijzen aan specifieke, vaak bedrijfskritische toepassingen. Bovendien heeft de technologie een uniek potentieel om klanten in een context van immer groeiend mobiel dataverbruik in staat te stellen hun voetafdruk te verkleinen. 5G-netwerken zijn ook opmerkelijk energiezuiniger dan de vroegere generaties van mobiele technologie, met een energieverbruik per eenheid data die tot 90% lager ligt in vergelijking met 4G.

Deze nieuwe stap in de uitrol is volledig conform de bestaande normen voor elektromagnetische straling in het Vlaams Gewest. Hoewel de huidige normen niet toelaten om deze snellere 5G-technologie uit te rollen in de andere gewesten, staat Proximus klaar om zijn 5G-bereik zo snel mogelijk verder uit te breiden, conform de geldende normen en reglementeringen.

Deze nieuwe fase in de uitrol van ons 5G-netwerk is een krachtig signaal voor veel van onze klanten. Het toont aan dat Proximus blijft investeren in technologieën van de volgende generatie om het beste gigabitnetwerk voor België te bouwen, zowel vast als mobiel. Met zijn hogere snelheid, lagere ‘latency’, uiterst hoge graad van betrouwbaarheid en de mogelijkheid om duizenden mensen en objecten met elkaar in verbinding te stellen, zal 5G het pad effenen voor een volledig geconnecteerde digitale toekomst. Een toekomst die de digitale transformatie van bedrijven vergemakkelijkt, nieuwe zakelijke mogelijkheden creëert en de economische concurrentiekracht van ons land in de komende jaren bevordert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.