Proximus blijft zijn fiberuitrol verder uitbreiden en start werken in Mechelen en Sint-Niklaas

Proximus
©Proximus

Proximus kondigt vandaag aan dat het van start gaat met de werken in het kader van de uitrol van het fibernetwerk in Mechelen en Sint-Niklaas. Daarmee is de uitrol al in 16 Belgische steden aan de gang, en zijn inmiddels meer dan 400.000 woningen en bedrijven aansluitbaar op fiber. De uiteindelijke doelstelling is om tot 4,2 miljoen woningen en bedrijven aan te sluiten tegen eind 2028, wat neerkomt op een nationale fiberdekking van ongeveer 70%.

Eind 2016 kondigde Proximus een miljardeninvestering aan om het supersnelle vaste netwerk van de toekomst uit te rollen. Eerder dit jaar werd beslist een aanzienlijke uitbreiding en versnelling van het investeringsprogramma te realiseren, niet enkel door sneller en efficiënter uit te rollen maar ook door actief op zoek te gaan naar partners die bereid zijn om samen te werken of mee te investeren.

Fiber is dé ultieme breedbandtechnologie die een antwoord biedt op de exponentiële stijging van het dataverkeer en waarop alle gezinsleden tegelijk kunnen surfen, video’s streamen en online gamen zonder vertraging of kwaliteitsverlies. Ze kunnen rekenen op een uitstekende, veilige en stabiele klantenervaring dankzij een netwerk dat zeer grote bandbreedtes aankan en een vrijwel ongelimiteerde capaciteit biedt. Voor bedrijven is fiber een enorme troef om de mogelijkheden van de digitale economie ten volle te benutten en concurrentieel, wendbaar en innovatief te blijven. Het ultrasnelle netwerk stimuleert bovendien de adoptie van nieuwe manieren van werken en ondersteunt de nieuwste technologische ontwikkelingen op het vlak van artificiële intelligentie, augmented/virtual reality, data analytics en internet of things.

Tegelijkertijd luidt fiber een nieuw tijdperk in voor de digitale omwenteling van steden, of het er nu om gaat de meest geavanceerde digitale diensten aan te bieden aan inwoners en bedrijven of in te zetten op de verdere digitalisering en uit te groeien als smart city. Op termijn zullen fibernetwerken overal een essentieel onderdeel worden van de stedelijke infrastructuur, vergelijkbaar met water of elektriciteit.

Details over de uitrol in Mechelen en Sint-Niklaas

Vandaag is Proximus met zijn fibertechnologie reeds aanwezig op zowat elke straathoek. De volgende uitdaging bestaat erin de laatste meters, van de straatkast tot binnen in de woning of het bedrijf, van fiber te voorzien. Zo zal de uitrol van fiber in Mechelen en Sint-Niklaas in de komende jaren geleidelijk aan worden opgeschaald, met als uiteindelijke doel om dekking te voorzien voor minstens 62.000 gezinnen en bedrijven in beide steden samen.

Om een efficiënte planning te verzekeren, wordt elke stad in verschillende zones opgedeeld waar Proximus de ambitie heeft om fiber uit te rollen in de komende jaren. De uitrol verloopt gefaseerd, in nauw overleg met het stadsbestuur.

Fases van de uitrol in Mechelen

  • In Mechelen werd de omgeving van ‘den Bruul’, de Botermarkt en de Vijfhoek al in 2019 van fiber voorzien. Het noordelijke gedeelte van het stadscentrum is momenteel in volle ontwikkeling, het zuidelijke gedeelte volgt in 2021. De ambitie is om vervolgens verder uit te breiden buiten de stadsring en in de deelgemeenten.
  • Daarnaast is Proximus betrokken bij 117 nieuwbouwprojecten in Mechelen, goed voor meer dan 1.200 residentiële nieuwbouwwoningen die met fiber uitgerust zijn of zullen worden.
  • Ten slotte kunnen ongeveer 400 bedrijven in Mechelen en omgeving vandaag al worden aangesloten op het fibernetwerk. Zo’n 75% daarvan geniet al van alle voordelen van fiber.

Fases van de uitrol in Sint-Niklaas

  • In Sint-Niklaas werd de omgeving van de Grote Markt, de Stadsschouwburg en de Stationsstraat al grotendeels van fiber voorzien. De buurt rond het Stadspark en het AZ Nicolaas volgen nog vóór de zomer van 2021. Ook hier is de ambitie is om de uitrol vervolgens verder te zetten buiten het stadscentrum en in de deelgemeenten.
  • Daarnaast is Proximus betrokken bij 55 nieuwbouwprojecten in Sint-Niklaas, goed voor meer dan 1.100 residentiële nieuwbouwwoningen die met fiber uitgerust zijn of zullen worden.
  • Ten slotte kunnen ongeveer 650 bedrijven in Sint-Niklaas en omgeving vandaag al worden aangesloten op het fibernetwerk. Zo’n 250 daarvan genieten al van alle voordelen van fiber.

Een heldere en transparante informatiecampagne

De impact van de werken wordt tot het minimum beperkt. Proximus voert vóór de aanvang van de werken een analyse uit om de uitrol te optimaliseren en zal waar mogelijk steeds opteren voor gevelbevestiging in plaats van ondergrondse installatie, vooral in dichtbebouwde zones. Zo verloopt de uitrol veel sneller, met beperkte hinder voor de bewoners.

Proximus zal open en transparant communiceren met alle bewoners en ondernemingen in de zones waar fiber wordt uitgerold. De inwoners worden uitvoerig geïnformeerd over de uitrol en de voordelen van fiber via informatiebrieven en lokale infosessies, dankzij het mobiele Fiber-infopunt dat nu en dan langsrijdt of via de webpagina www.proximus.be/mechelen of www.proximus.be/sint-niklaas met specifieke informatie het verloop van de werken. Voor bijkomende vragen over de werkzaamheden kunnen ze terecht op de nummers 0800 900 46 (Mechelen) en 0800 900 47 (Sint-Niklaas) of in de lokale Proximus-shops. Daarnaast neemt Proximus met elk bedrijf individueel en proactief contact op om te kijken welke fiberoplossing het best past bij hun specifieke noden.

Read more

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.