Antwerpen: Fietsbrug Oosterweelsteenweg: definitief ontwerp goedgekeurd

Antwe
©Stad antwerpen

Aan het Oosterweerknooppunt in het toekomstige Ringpark Noordkasteel komt een fietsbrug. Ze zal de haven met de binnenstad verbinden. Het definitief ontwerp daarvoor werd door het Antwerpse college goedgekeurd, de uitvoering is ten vroegste voor 2028. 

Stad Antwerpen wil het huidige gebied ‘Noordkasteel’ ten noordwesten van Het Eilandje opwaarderen tot een volwaardig Ringpark Noordkasteel. Daarom zal ze daar het toekomstige Oosterweelknooppunt gedeeltelijk overkappen. Zo kan de authenticiteit van de plek bewaard blijven, en ontstaan er bijkomende kansen voor fauna en flora. Als poort tussen de haven en de stad zal het Ringpark Noordkasteel ook voor veel fietsers een belangrijk knooppunt zijn. Daarom krijgt het de nodige fietsinfrastructuur, met als belangrijk onderdeel een fietsbrug over dat stuk van de Oosterweelsteenweg.

Bovenlokaal fietsnetwerk

De fietsbrug zal een onderdeel vormen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk en biedt een ongelijkvloerse en dus veilige kruising van de Oosterweelsteenweg. Vanuit het noorden zal de fietsroute over de nieuwe brug lopen, aan de zuidkant sluit ze aan op de fietssnelweg F10 ‘Ringfietspad Antwerpen’. De fietsbrug zal zich deels op de daken van de dienstgebouwen van de nog te bouwen Oosterweeltunnel bevinden.

Antwerpen
©Stad Antwerpen

Definitief ontwerp

Het definitieve ontwerp heeft een aantal verbeteringen ten opzichte van het eerdere ontwerp. Zo zal de noordelijk gelegen spoorinfrastructuur niet langer overbrugd moet worden, want de brug kan nu lager uitgevoerd worden, met kortere aanlandingen met minder steile hellingspercentages. Bovendien maakt dit ontwerp het mogelijk om een deel van de historische fortificatie van het Noordkasteel te reconstrueren.

Antwerpen
©Stad Antwerpen

Co-creatief ontwerpproces

Het ontwerpproces werd en wordt in het kader van De Grote Verbinding en in samenwerking met Lantis en het team Intendant gevoerd. Het ontwerp is het resultaat van een co-creatief en participatief proces aan de hand van ‘werkbanken’ waarbij diverse stakeholders en actoren betrokken zijn, en waar de ontwerpstappen met hen worden afgestemd en samen naar consensus gezocht wordt.

De planning wordt in samenspraak met Lantis verder bekeken. De fietsbrug wordt binnen de werken voor de aanleg van het Oosterweelknooppunt binnen de projectcontouren van Ringpark Noordkasteel gerealiseerd, vermoedelijk vanaf 2028.

Alle info over het Ringpark is te vinden op https://www.degroteverbinding.be/nl/projecten/ringpark-noordkasteel/over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.