Nieuw Boek: Alle remmen los! van Jan Verheyen – (Bestel je BOEK hier!)

Jan Verheyen
©VBKU

‘Ernstige mensen hebben veel te veel en veel te dikke boeken geschreven over de Jean-Luc Godards en Wim Wendersen van deze wereld, maar geen enkele vorser heeft zich gebogen over de wonderlijke “foute” films van de jaren ’70, het enige decennium waarin cinema écht vrij was, ongebonden, zeg maar: losgeslagen. Ik heb die periode als tiener mogen meemaken, en het is mijn missie om de pulpcinema uit die jaren te proberen (her)waarderen, of toch minstens in zijn context te plaatsen. En dat doe ik  weliswaar kritisch, maar met liefde en nostalgie, en met empathie voor al die filmmakers wiens dromen en ambities veel groter waren dan hun talent of budgetten.’ Jan Verheyen

Ha! De wonderlijke jaren zeventig! Behaverbrandingen, flowerpower, de seksuele revolutie: alle remmen los! Ook in de bioscoop werden − na de verstikkende (zelf)censuur die tot eind jaren zestig duurde – grenzen verkend, uitgehold en verlegd. Het was de eerste en meteen de laatste uitbarsting van totale vrijheid, en het leverde films en genres op waar je nu met verbazing, verbijstering en zelfs verontwaardiging op terugkijkt. What were they thinking!?

In Alle remmen los! is filmkenner Jan Verheyen uw vrolijke gids doorheen de riolen van de exploitatiefilms uit die tijd. Tirolersekskluchten, vrouwengevangenisfilms, sadiconazista’s, zombies en kannibalen, mondo’s en beestenfilms – u zal van de ene rijkelijk geïllustreerde verbazing in de andere vallen. Het boek is aangevuld met de guilty pleasures van notoire filmmakers als Erik Van Looy, Martin Koolhoven, Jonas Govaerts, Harry Kümel, Robin Pront en vele anderen.

Als filmnerd par excellence heeft Jan Verheyen een ongezonde kennis van B- tot Z-films. Hij deelde die kennis met duizenden enthousiaste bezoekers van het theaterspektakel ‘De Nacht van de Wansmaak’ en de kijkers van zijn cultprogramma’s Film Night Special en Cult Night op Kanaal 2. Voor het eerst deelt hij zijn expertise nu ook met een lezend publiek.

Jan Verheyen
©VBKU

Jan Verheyen was in de jaren zeventig een blozende puber en gretig afnemer van ‘foute’ films. Vandaag is hij een bekende mediafiguur en regisseur van succesfilms als Team SpiritAlles moet wegZot van A., Dossier K. en Het vonnis.

Alle remmen los! van Jan Verheyen verschijnt 22 oktober

Alle remmen los! is een uitgave van Houtekiet.

ISBN 9789089248534, 35 euro

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.