‘Mijn lieve gunsteling’ van Marieke Lucas Rijneveld verschijnt 5 november bij Uitgeverij Atlas Contact

Marieke Lucas Rijneveld
©Uitgeverij Atlas Contact

Ik hoorde je soms lachen en je bleef daar zo lang liggen dat het hooi platgedrukt was en je afdruk zichtbaar bleef toen je allang was vertrokken en ik mijn hand op de gedroogde grassprieten legde die nog een beetje nagloeiden, ik wilde het liefst dat je je altijd zo bleef voelen, echt waar, maar alles veranderde toen je op een keer, op zeven juli om precies te zijn, tegen mij begon te praten, het was op dezelfde dag dat ik voor het eerst potloodstreepjes in de meterkast zette om bij te houden hoeveel nachten het duurde voordat ik weer bij jullie op bezoek zou komen voor de wekelijkse koeiencontrole.

Dit is het verhaal van de veearts en zijn ‘uitverkorene’, de dochter van een boer. Tijdens een hete zomer zoeken ze toenadering tot elkaar omdat ze willen ontsnappen aan de grilligheid en de leemten van het plattelandsleven en omdat ze willen ontkomen aan wat er in hen gezaaid is. Gedurende die zomer ontwikkelen ze een obsessieve fascinatie voor elkaar.

De beklemmende bekentenis Mijn lieve gunsteling is een hartverscheurend en tegelijk angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit. Het is daarmee een meer dan waardige opvolger van de debuutroman De avond is ongemak waarmee Marieke Lucas Rijneveld als eerste Nederlandse schrijver de International Booker Prize won.

Marieke Lucas Rijneveld debuteerde in 2015 met de dichtbundel Kalfsvlies, die onder andere werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. Haar tweede bundel,  Fantoommerrie, verscheen in 2019 en  werd bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs. In 2018 verscheen De avond is ongemak. De roman oogstte uitzonderlijk veel lof en werd bekroond met de ANV-Debutantenprijs. 

Het boek verschijnt in vertaling in 37 landen. Voor de Engelse editie (The Discomfort of Evening) ontving ze de prestigieuze International Booker Prize.

Gebonden | 368 blz. | ca € 24,99 | Ook verkrijgbaar als e-book | Verschijnt 5 november

#KoopLokaal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.