Lieve Blancquaert brengt in Het laatste portret een hartverwarmend eerbetoon aan leven en liefde

Lieve Blancquaert
©VRT

Wat als je weet dat het einde van je leven nadert en je wil graag nog een laatste portret? Het is een vraag die fotografe en documentairemaakster Lieve Blancquaert regelmatig krijgt. Naar aanleiding van de novembermaand, waarin we onze overleden dierbaren vieren, gaat Lieve op deze vraag in. In de VRT 1-docureeks Het laatste portret brengt ze vanaf dinsdag 14 november vier mensen in beeld die beseffen dat het leven binnenkort kan eindigen.

Lieve Blancquaert: “Vijf jaar geleden maakte ik een foto van Ellie, een prachtige vrouw die wist dat ze zou sterven. Het werd haar laatste foto. Sindsdien krijg ik regelmatig de vraag om zo’n laatste portret te maken en besef ik hoe waardevol het kan zijn om voor de laatste keer op de foto te gaan.” 

Het laatste portret is het verslag van een lange, intense en emotionele dag die voorzichtig opbouwt naar die ene laatste foto. Als kijker stap je mee in het levensverhaal van zij die er binnenkort waarschijnlijk niet meer zullen zijn. Voor de laatste keer, en soms na lang twijfelen, gaan ze op de foto samen met hun geliefden, vrienden en familie. In de vele gesprekken die Lieve met hen voert, voor en tijdens de fotoshoot, ontdekken we hoe deze mensen in het leven staan en naar de dood kijken.

Lieve Blancquaert
©VRT

De docureeks is de zoektocht van Lieve en bij uitbreiding van ons allemaal naar een mooie invulling voor de eindigheid van het leven. Het is de pakkende afscheidstournee van zij die het aandurven te spreken over de dood. Want wie de dood in de ogen durft te kijken, komt uit bij het leven zelf. En dat is wat Het laatste portret wil zijn: een hartverwarmend eerbetoon aan het leven én de liefde.

Zo is er Caroline, een moeder uit Brugge die terminale kanker heeft en haar kinderen zoveel mogelijk kracht wil geven vooraleer het afscheid aanbreekt. We maken kennis met de 101-jarige Paula, die een lang en gelukkig leven heeft gehad, maar nu vindt dat het wel mooi is geweest. Ook volgen we Wannes, een jonge papa met ALS die sterk achteruitgaat, maar een foto wil nu het nog kan. En we leren Arlette kennen, die er vrede mee heeft om te sterven, maar dat wel in alle openheid en schoonheid wil doen. De docureeks Het laatste portret telt vier afleveringen.

Het laatste portret: vanaf 14 november elke dinsdag rond 20.40 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Het laatste portret is een programma van De Mensen voor VRT 1.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.