Lianne La Havas kondigt albumrelease ‘Lianne La Havas’ aan op 17 juli

Lianne La Havas
©Warner Music

De Zuid-Londense Lianne La Havas kwam terug op de muzikale radar in februari met het zielsroerende ‘Bittersweet’. Ze stelde het nummer live voor bij Annie Mac op Radio 1 en speelde deze onwaarschijnlijke Colors-sessie. Nu stelt ze haar nieuwste nummer ‘Paper Thin’ voor en kondigt ze haar nieuwe album ‘Lianne La Havas’ aan voor 17 juli.

Luister hier naar ‘Paper Thin’ en bekijk ook de live-versie die ze speelde tijdens haar Tiny-Desk sessie. ‘Paper Thin’ is een ontroerend en sensueel nummer dat in haar eenvoud het meest broze van Lianne’s stem blootstelt. De track zet de toon voor een album dat de geneugten van de liefde bezingt maar ook de uitputting om ervoor te vechten.

Lianne La Havas’ is Lianne’s derde album en haar eerste in vijf jaar. Ze maakte het album volledig op haar eigen voorwaarden. La Havas spendeerde veel tijd heen en weer reizend tussen de US en de UK om te schrijven en haar identiteit te verkennen. Het resultaat voelt zomers en licht. De zonnige klanken doen bij momenten denken aan de Braziliaanse zanger en gitarist Milton Nacimento (op ‘Seven times’). Je kan er soms ook Jack Pastorious’ jazz verkenningen (‘Green Papaya’) en de warmte en sputterende drum van Al Green (Read My Mind) in herkennen. Doorheen de plaat voel je de zelfzekerheid en emancipatie van 90’s Destiny’s Child.

©warnermusic
Het album opent met ‘Bittersweet’, dat dient als een soort ouverture die je klaarstoomt voor wat volgt, de duizelingwekkende, dolverliefde rush van ‘Read My Mind’. Als de eerste nummers van de plaat je doen denken aan een bloem die haar bloemblaadjes ontvouwt, dan is dat geen toeval: “What plays a big role in the album is the idea of the life cycle of plants and nature—equating this journey with a seasonal thing that blooms, thrives, goes away, and comes back even stronger,” zegt La Havas. Gedurende de vijf jaar dat ze aan het album werkte, keek ze vaak uit haar raam naar het veranderende groen. Ze merkte ook hoe zij zelf veranderde en groeide – en dat proces is niet per se comfortabel. “A flower has to dry up and die in order to be reborn. You have to get to the rock bottom to rebuild yourself.”

Na non-stop te touren met haar twee eerste albums en enkele persoonlijke gebeurtenissen in haar leven werd het steeds moeilijker om de tijd, de inspiratie en het zelfvertrouwen te vinden om terug de studio in te duiken. Het was dan ook eerder toevallig dat ze aan dit derde album begon. In juni 2019 stond ze op Glastonbury waarna ze met haar band besliste om de live-versie op te nemen van hun ‘Weird Fishes’-cover van Radiohead“I had the most wonderful, nourishing experience recording that and that’s where I decided: the rest of the album needs to be like this. It’s got to be my band, and I’ve got to do it in London, whenever people have time.” Tegen oktober had ze de tien nummers van de plaat geschreven en in december was alles nagenoeg opgenomen, vooral in Londen, maar ook in Bath en New York. Songwriter Matt Halles, co-producer Beni Giles en guest co-producer Mura Masa werkten mee aan het album.

Het zelfvertrouwen dat La Havas heeft gecultiveerd, zowel persoonlijk als creatief, is duidelijk hoorbaar. De kantjes werden er niet afgevijld, het werd dan ook geen “clean” recording, maar een plaat die lééft. “The best part is that I own them, and really believe in them. And, you know, it’s me. So I can’t be afraid of doing what I do, and being who I am.”

Lianne La Havas’ – een onwaarschijnlijk mooie, rijke en tedere uitdrukking van liefde, verlies en wedergeboorte dat een nieuw tijdperk inluidt voor deze Britse artieste.

Tracklisting:

1.    Bittersweet
2.    Read My Mind
3.    Green Papaya
4.    Can’t fight
5.    Paper Thin
6.    Out Of Your Mind (Interlude)
7.    Weird Fishes
8.    Please Don’t Make Me Cry
9.    Seven Times
10.    Courage
11.    Sour Flower

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.