Is ‘Netflix’ slechts een onderdeel van een copieus menu

netflix
netflix

Zijn Netflix-gebruikers – of ze nu legaal abonnee zijn of niet – verloren voor de televisie? Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig. De gegevens van de Establishment Survey (ES) 2022 geven een genuanceerd beeld van de videoconsumptie van de Belgen.

De vragenlijst bevat maar liefst 10 entries, variërend van live televisie tot ‘video’s op sociale media of platforms voor het delen van video’s zoals YouTube’. Voor elke mogelijkheid vermeldt de ES de gebruiksfrequentie en de geschatte ‘laatste keer’. Deze laatste gegevens namen we als basis om een gemiddelde gebruiksduur te bepalen voor elke wijze van videoconsumptie. Deze berekening is enigszins willekeurig, maar ze diende als basis voor alle vormen van verbruik. Deze schatting leidt tot een dozijn waarden die wij per regio vergeleken voor gebruikers en niet-gebruikers van Netflix.

Dat leidde tot twee vaststellingen. De eerste is dat het gebruik van Netflix niet het einde van televisie betekent: er zijn ongetwijfeld SVOD-fans die enkel SVOD kijken, maar zij lijken in de minderheid te zijn, want live televisie blijft het tweede meest populaire gedrag in termen van duur, zelfs bij Netflix-gebruikers.

De tweede vaststelling is dat deze gebruikers verslaafd lijken te zijn aan video in al zijn vormen: we stellen bij hen een overconsumptie vast (in lichte mate van tv-opnames, in grote mate van video’s op de sociale media of platformen als YouTube). De enige uitzondering is live-tv, die door Netflix-kijkers in kleinere hoeveelheden wordt geconsumeerd, maar zeker niet tot nul werd herleid; Er is uiteraard een gradatie, afhankelijk van hoe intensief het Netflix-verbruik is, maar de trends zijn vrij regelmatig en zijn niet in tegenspraak met de meer algemene conclusies.

Netflix
Bron: Space / Mediaspecs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.