Home NIEUWS TV / RADIO Deskundigen en publiek met elkaar in gesprek over oplossing vergrijzing (NL)

Deskundigen en publiek met elkaar in gesprek over oplossing vergrijzing (NL)

©Omroep MAX

Het debat van De Toekomst is Grijs, de afsluiting van het crossmediale programma, zoekt naar oplossingen voor de problemen die in de podcast en tv-serie aan bod zijn gekomen. Wat is nodig om te voorkomen dat Nederland vastloopt door het groeiend aantal ouderen? Hoe belangrijk is een Deltaplan Grijs en wat zou daar dan in moeten staan? De sprekers zijn onder anderen Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde), Esther Cornegé (klinisch geriater), Toosje Valkenburg (huisarts), Yasmin Ait Abderrahman (FNV Young & United), Abdelkader Tahrioui (Stichting Attifa) en Kimberley Snijders (Nationale Jeugdraad). Daarnaast praat het 100-koppige publiek mee. Het debat De Toekomst is Grijs, gepresenteerd door Elles de Bruin en Carrie ten Napel, wordt donderdag 29 februari 22.15 uur uitgezonden bij MAX op NPO 2.

Moeten de verzorgingstehuizen terugkeren? Zijn er (meer) migranten nodig om de personeelstekorten in de zorg op te lossen? Moeten er meer woonvormen gebouwd worden waarin jong en oud samenwonen? En is er dan wel voldoende geld voor al die plannen?
Ook komt in het debat de verhouding tussen jongeren en ouderen aan bod. Beiden groepen voelen zich ondergewaardeerd. Jong en oud leven nu volledig langs elkaar heen. Hoe kunnen zij meer met elkaar in contact komen en meer voor elkaar betekenen met het oog op de ‘grijze toekomst’?

Enquête
Via onderzoeksbureau Blue Field Agency is een representatieve enquête gehouden onder 1000 deelnemers. De uitkomsten van het onderzoek worden tijdens het debat gepresenteerd en besproken met de aanwezige deskundigen. De enquête geeft inzicht in hoe er in Nederland wordt gedacht over de vergrijzende toekomst. Er zijn vragen gesteld als: in hoeverre heb je nagedacht over jouw toekomst wanneer je ouder bent en heb je het gevoel dat jouw toekomst wordt beperkt door de vergrijzing?

Hoogtepunt
In 2040 bereikt de vergrijzing in Nederland zijn hoogtepunt. Tegen die tijd is een kwart van Nederland 65-plus. Dat niet alleen: het aantal 80-plussers is in 2040 verdubbeld ten opzichte van nu. Dat dit impact heeft op de samenleving is duidelijk. Als er niets wordt ondernomen, staan we binnenkort voor ongekende problemen, blijkt uit het crossmediale project (podcast, tv-serie en debat) De Toekomst is Grijs.

De Toekomst is Grijs
Donderdag 29 februari
Om 22.15 uur bij MAX op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin en Carrie ten Napel

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via  MAX Vandaag.

Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: © TMM MEDIA
Mobiele versie afsluiten