Binnenkort op Streamz: ‘The Nevers’

Streamz
©Streamz

Vanaf 12 april kan je op Streamz kijken naar ‘The Nevers’. Londen wordt in de 19de eeuw overstelpt door ‘The Touched’: individuen – vooral vrouwen – die onverwachts bovennatuurlijke krachten bezitten. Kostuumdrama’s lijken populairder dan ooit. Maar waarom zijn we zo verslingerd aan het historische genre? Is het een manier van ontsnappen aan de alledaagsheid? Een verlangen om een kijkje te kunnen nemen in het verleden? Of zijn we aangetrokken door het (conservatief) wereldbeeld van vervlogen tijden? 

‘The Nevers’ werd gecreëerd door Joss Whedon (bekend van ‘Buffy the Vampire Slayer’) en herschrijft het klassieke idee van de (mannelijke)superheld door vrouwen centraal te plaatsen: geen vanzelfsprekende combinatie in de Victoriaanse periode waarin ‘The Nevers’ zich afspeelt. De oogstrelende kostuums voor de pilot-aflevering zijn vervaardigd door kostuumontwerper Jane Petrie (ook bekend van haar werk voor ‘The Crown’, ‘Suffragette’ en ‘The King’). De ensembles van de rest van de afleveringen werden ontworpen door Michelle Clapton (‘Game of Thrones’).

Het lijkt op het eerste zicht een stoffig genre te zijn, maar historische drama’s lijken de laatste jaren in populariteit toegenomen te zijn. Wij vroegen aan Anouk De Ridder (onderzoeker ‘entertainment studies’ aan de Universiteit Antwerpen) hoe dat zou kunnen komen: “Ik denk dat de voorliefde voor kostuumdrama’s kan vallen onder een soort ‘filmtoerisme’ in twee richtingen: enerzijds spreken deze tijdperken ontzettend tot de verbeelding (de geromantiseerde kledij, tradities en gewoontes uit een ver verleden) en zijn ze dé manier om even uit ons dagelijks leven te ontsnappen. Anderzijds komt het omgekeerde ook voor: bezoekers van Europese kastelen bezoeken deze vaak omdat ze fan zijn van Sissi, bijvoorbeeld.”

Maar het verheerlijken van het verleden heeft ook uitdagingen volgens De Ridder: “Een hindernis bij kostuumdrama’s is dat als ze echt historisch correct zijn, je te maken krijgt met de conservatieve waarden en normen van toen. Een aantal recente kostuumdrama’s spelen daar gretig op in door enkele vooruitstrevende elementen toe te voegen. In ‘The Nevers’ komen vrouwen bijvoorbeeld meer op de voorgrond terecht, terwijl vrouwen in die periode nog zeer maatschappelijk onderdrukt werden. En dat soort stijlbreuken spreekt natuurlijk een hedendaags publiek aan.” 

‘The Nevers’ is vanaf 12 april te bekijken op Streamz en de trailer kan je hieronder bekijken:

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.