Bijkomende strenge coronamaatregelen in Mol vanaf zondag 26 juli

Gemeente Mol
©Gemeente Mol

Op dringend verzoek van provinciegouverneur Cathy Berx voert burgemeester Wim Caeyers vanaf zondag 26 juli een aantal bijkomende strenge coronamaatregelen in. We vragen onze inwoners met aandrang om deze richtlijnen strikt na te leven. Het is absoluut noodzakelijk om het aantal sociale contacten te beperken om de razendsnelle verspreiding van het coronavirus te stoppen. Deze maatregelen vormen een aanvulling op de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad van donderdag 23 juli en het burgemeesterbesluit van vrijdag 24 juli. De politie ziet toe op een strikte naleving en kan overtredingen sanctioneren.

Met de bijkomende maatregelen beoogt de provinciegouverneur het afremmen van de exponentiële coronagrafiek binnen een termijn van vier weken. Alleen zo maken we een kans om een nieuwe lockdown te voorkomen. Omzeil de maatregelen niet, maar pas ze consequent toe. We zetten de nieuwe strenge maatregelen – toegepast op onze gemeente – op een rij:

ü  De weekbubbel van 15 wisselende contacten maakt plaats voor een bubbel van 10 vaste contacten voor de komende 4 weken. Deze 10 vaste contacten gelden op gezinsniveau, niet op individuele basis. Je eigen gezinsleden tellen niet mee in de lijst van tien. We spreken hier over privécontacten buiten het gezin, dus niet de georganiseerde contacten via het werk; de sportclub, kinderopvang, zomerschool of jongerenkamp. Per gezin noteer je voor jezelf de namen van deze tien vaste contacten: naam, e-mail en gsm. Dit is belangrijk voor contactopvolging bij een eventuele besmetting.

ü  Respecteer ook binnen deze sociale bubbel op elk moment de afstand van 1,5 meter. Dit verschilt van de afstandsregels met de vroegere sociale weekbubbel. Alleen met huisgenoten hoef je de afstand niet te bewaren.

ü  We adviseren dan ook met aandrang om alle privéfeesten uit te stellen. Familiefeesten vormen – naast ‘spontane feestjes’ in de horeca – door de vertrouwelijke omvang van de aanwezigen één van de belangrijkste superverspreiders. We begrijpen eventuele teleurstellingen, familiefeesten leiden tot grote besmettingsrisico’s.

ü  Op het publiek domein geldt een samenscholingsverbod van meer dan 10 personen.

ü  Het dragen van een mondmasker geldt – naast de bestaande verplichtingen – vanaf 12 jaar op elke drukke locatie. Zo draag je in onze gemeente sinds zaterdag 25 juli verplicht mondmaskers in winkels, horeca, op markten en kermissen,… maar ook in de aangeduide winkelstraten in het Centrum, de stationsomgeving, Postel, welzijnssite Ten Hove en in de uitgaansbuurt Corbiestraat.

ü  In navolging van deze gouverneursbeslissing breiden we de verplichte mondmaskerdracht gezien het toeristische karakter van onze gemeente uit naar alle publiek toegankelijke delen van onze vakantieparken, recreatiedomeinen en campings, met uitzondering van het sporten en zwemmen. In de horecazaken op deze parken gelden de horecaregels inzake mondmaskerdracht.

ü  We breiden de registratieplicht voor bezoekers/gebruikers uit naar fitnesszaken, sporthallen en zwembaden. Ook zij moeten de vereiste contactgegevens van elke bezoeker registreren, gekoppeld aan datum en uur van bezoek. Deze gegevens blijven 14 dagen bewaard met het oog op contactopvolging bij eventuele besmettingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.