Home NIEUWS PURESFASHION - LIFESTYLE Verbeke Foundation eert Panamarenko

Verbeke Foundation eert Panamarenko

©dpcommunications

Dit jaar zou Panamarenko 80 zijn geworden. De kunstenaar liet een indrukwekkend oeuvre na aan eigenzinnige objecten, installaties en tekeningen. Een eerste deel daarvan was al te zien tijdens de expo ‘Panamarenko Tribute – Around the world in 80 years’ in Antwerpen. Voor het tweede deel van het eerbetoon aan de bekende kunstenaar kan je vanaf 3 oktober terecht bij de kunstsite Verbeke Foundation in Kemzeke. Niet enkel zijn bekende ‘Bing of het Ferro Lusto’ zal er worden gerestaureerd maar ook zijn atypische garderobe en een paar van zijn gerealiseerde jongensdromen. Meer info en tickets op https://verbekefoundation.com/

panamarenko
©dpcommunications

Panamarenko creëerde de ‘Bing’ als een hybride machine die geschikt was om zowel door de atmosfeer als door de ruimte te vliegen. Tijdens een eerbetoon aan de kunstenaar bleek dat het  kunstwerk aan restauratie toe is. De weduwe van Panamarenko, Eveline Hoorens, koos voor Verbeke Foundation in Kemzeke als bijzondere setting voor de herstelling van de Ferro Lusto, maar tegelijk kan je er nog meer van zijn leven en kunstwerken ontdekken. Met “Bing of the Ferro Lusto” start het tweede deel van een eerbetoon aan Panamarenko, als een reis naar de sterren. De expo loopt tot in de lente van 2021.

Eveline Hoorens: Bing behoeft een restauratie als we Pana’s ster nog eens willen laten opstijgen. Het was schrikken om dat vast te stellen tijdens de laatste expositie in januari 2020. Een goede reden om voluit mijn schouders onder de organisatie ervan te zetten. Ondertussen ben ik van op mijn wolk verder gaan dromen over hoe ik ooit samen met hem ‘speelgoedjes’ in elkaar stak, ze uitprobeerden en er met deze spreuk om glimlachten  ‘ceci n’est pas de l’art, c’est la joie de vivre!’. De zoektocht naar een ruimte voor de restauratie van de Ferro Lusto bracht me bij Verbeke Foundation. Daar waar we de “Journey to the stars” kunnen verderzetten in een bijzondere setting.”

Er is niet alleen de hommage in Kemzeke. De stad Antwerpen vernoemt ook een plein in de wijk Nieuw Zuid naar de eind vorig jaar overleden kunstenaar. Ook in de wijk 2060, waar Panamarenko opgroeide, krijgt een plein een verwijzing naar de artiest. Dat plein zal worden vernoemd naar de moeder van Panamarenko, Hortensia Sillis. Een prachtige ode aan Panamarenko.

Praktisch

‘Bing of the Ferro Lusto’
Verbeke Foundation – Westakker, 9190 Kemzeke
Open voor publiek vanaf 3 oktober
https://verbekefoundation.com/

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: © TMM MEDIA
Mobiele versie afsluiten