Ontdek ‘Het Vaticaan – De staat van de Kerk’ nu al op Pickx+, vanaf het najaar op VRT

Het Vaticaan - De staat van de Kerk

In het najaar van 2024 bezoekt paus Franciscus België naar aanleiding van de 600ste verjaardag van de KU Leuven. Doordat de VRT-reeks Godvergeten heel wat oude wonden over seksueel misbruik in de kerk blootlegde en verregaande impact uitoefent op de hele maatschappij, krijgt dit pausbezoek een nieuwe, zware lading. Het bezoek zal door vriend en vijand gevolgd en geanalyseerd worden. 2024 is dan ook het uitgelezen jaar om ‘de staat van de (katholieke) Kerk’ op te maken.

De documentaire reeks ‘Het Vaticaan – De staat van de Kerk’ baant zich een weg tot in de intieme kringen van paus Franciscus. Professor kerkelijk recht Rik Torfs gaat in gesprek met kardinalen, bisschoppen en leden op elk niveau van de organisatie en gaat na hoe zij hun 1,4 miljard volgelingen leiden.

Het Vaticaan - De staat van de Kerk

Nooit eerder had het Vaticaan af te rekenen met zoveel schandalen, nooit eerder was het Vaticaan zo verdeeld op verschillende thema’s. De reeks zoomt in op enkele van die achilleshielen en toont hoe paus Franciscus de Kerk probeert te moderniseren, maar hoe zijn inspanningen botsen met de eeuwenoude structuren en gewoonten van het Vaticaan, kortom met het machtige bestuursapparaat in Rome. Voert hij echte veranderingen door voor de toekomst of stelt hij eerder de pauselijke almacht veilig? En hoe stug zijn de opvattingen van zijn onderdanen?

In zes afleveringen portretteert regisseur Kat Steppe samen met eindredacteur Jo Badisco, de tweeduizend jaar oude en wereldwijde organisatie van binnenuit, en legt daarbij de focus op de grootste uitdagingen voor de Kerk in de 21ste eeuw. De verschillende onderwerpen zijn:

1.     De paus, God op Aarde
2.     Geld en macht
3.     Vrouwen in de Kerk
4.     Misbruik en seksualiteit
5.     Een kwestie van geloven
6.     De toekomst

Het Vaticaan - De staat van de Kerk

‘Het Vaticaan – De staat van de Kerk’ vertrekt en eindigt in het hart van de katholieke wereld en werpt een verruimende blik op de werking van de grootste influencer ter wereld. Want hoewel de situatie in Vlaanderen het tegendeel doet vermoeden blijft de katholieke kerk wereldwijd elk jaar groeien in volgers. Zo trekt de reeks van de leeglopende West-Europese kerken naar de bruisende katholieke samenleving in Congo.

De wereldpremière van deze reeks vindt plaats op 18 maart in Frankrijk op het gerenommeerde festival ‘Series Mania’, waar de reeks als enige Vlaamse serie in de officiële selectie zit. In België kan de serie voor het eerst bekeken worden op Pickx+. De première is op 3 april. De geïnteresseerde kijker kan een abonnement afsluiten via Proximus en nadien alle gloednieuwe content ontdekken op kanaal 13, maar evenzeer on demand via allerhande apparaten. Meer informatie: https://www.pickx.be/nl. Vanaf het najaar is ‘Het Vaticaan – De staat van de Kerk’ ook op VRT CANVAS en VRT MAX te ontdekken.

Het Vaticaan - De staat van de Kerk

Het boek :  Het Vaticaan. Achter de schermen van de Kerk
Op basis van de gesprekken die Rik Torfs voerde voor deze televisiereeks, schreef hij een verdiepend en persoonlijker boek met als fundamentele vraag: ‘Bestaat er een redding voor de Kerk?’ In het boek – dat bij Lannoo verschijnt op 25 maart 2024 – gaat hij niet alleen dieper in op de kerkstructuren, zoals het statuut van de pausen en de Romeinse curie, maar ook op de voortdurende spanning tussen de hooggestemde evangelische boodschap en de concrete machtsuitoefening in al haar onvolmaaktheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.