Home NIEUWS TV / RADIO NPO (Nederlandse publieke omroep) en VRT gaan intensief samenwerken

NPO (Nederlandse publieke omroep) en VRT gaan intensief samenwerken

©NPO start

De Nederlandse en Vlaamse publieke omroep gaan samenwerken. Dat hebben de raad van bestuur van de NPO en de directie van VRT bekendgemaakt. De samenwerking moet leiden tot het maken en uitwisselen van programma’s, het delen van technologie en innovaties, maar bijvoorbeeld ook tot het ontwikkelen van technieken om desinformatie te detecteren (en tegen te gaan), de gezamenlijke productie van educatief materiaal en het delen van strategisch onderzoek.

Benjamin Dalle, Vlaams Minister van Media: “Onze twee sterke openbare omroepen gaan nog intenser samenwerken en ervoor zorgen dat mediagebruikers in Nederland en Vlaanderen kunnen genieten van het kwaliteitsvolle aanbod van beide omroepen. En dat op een manier die aansluit bij de vaak digitale voorkeuren van de moderne mediagebruiker. Maar dat is slechts een eerste stap: er komen nog meer initiatieven die het medialandschap in Vlaanderen en Nederland sterker met elkaar willen verbinden.

NPO en VRT gaan de komende jaren op vier gebieden samenwerken: samen programma’s ontwikkelen, bestaande programma’s uitwisselen, nieuwe technologie en innovaties delen en maatschappelijke meerwaarde creëren.

Lieven Vermaele, VRT-directeur Partnerships & Operations: “Het toenemende belang van een publieke omroep voor de samenleving én de huidige uitdagingen in medialand brengen ons samen. Niet voor een beetje ad hoc samenwerking, maar voor een intensief en duurzaam partnerschap.

Coproducties

NPO en VRT geven het startschot voor het realiseren van nieuwe coproducties. Frans Klein, directeur video van de NPO: “Diverse teams werken nu aan de verhalen die we samen willen vertellen, formats die we samen willen ontwikkelen. Denk daarbij aan vernieuwende dramaseries, online producties, maar ook podcasts.” VRT-collega Ricus Jansegers vult hem aan: “We kunnen ervaringen uitwisselen en daarvan leren. Uiteindelijk willen we een ruime catalogus aan programma’s beschikbaar maken voor elkaars publiek, met een focus op genres en vormen die verrassen en meer inzicht bieden in elkaars cultuur en identiteit.

NPO en VRT gaan het aanbod van de omroepen in de beide landen zichtbaarder maken op hun eigen publieke digitale platformen NPO Start/NPO Luister en VRT MAX. Daarnaast wordt bekeken of acties of projecten bij de ene omroep ook kunnen worden opgezet bij de andere.

Technologie & innovatie

Op het gebied van technologie ligt de focus op de digitale platformen VRT MAX en NPO Start/NPO Luister. Beide organisaties delen nieuwe functionaliteiten, publieke data-algoritmes, maar ook samenwerkingen rond innovatie. Ook willen NPO en VRT gaan samenwerken rond een nieuwe data-infrastructuur waarin persoonlijke (gebruiks)gegevens weer in handen komen van gebruikers zelf.

Maatschappelijke meerwaarde

VRT en NPO gaan verder samenwerken op het gebied van de maatschappelijke meerwaarde. Zo krijgen twee VRT-projecten een Nederlandse variant: het educatief pakket EduBox, met ook de ontwikkeling van gezamenlijke Eduboxen. Ook worden de krachten gebundeld rond de bestrijding van desinformatie.

Karen Donders, directeur Publieke Opdracht VRT: “Deze samenwerking tussen de twee publieke omroepen vertrekt vanuit ons gezamenlijke DNA, namelijk niet winstgedreven, maar vanuit een maatschappelijke ambitie. We bundelen onze krachten op voorheen ongeziene wijze.” NPO-voorzitter Frederieke Leeflang tenslotte: “Maatschappelijk, cultureel en economisch is dit voor beide landen een ontzettend belangrijke stap.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: © TMM MEDIA
Mobiele versie afsluiten