Mol, Balen, Dessel en Retie breiden Vlaamse maatregelen uit naar -12-jarigen

corona

De gemeentebesturen van Mol, Balen, Dessel en Retie breiden de Vlaamse coronaverstrengingen ook uit naar -12-jarigen. Dit gebeurt op verzoek van de medische experts die de gemeentelijke crisiscellen begeleiden. Zij stellen in het lokaal contactonderzoek vast dat ook -12-jarigen (hoewel ze minder snel ziek worden) eveneens besmet raken en het virus verder verspreiden binnen de familiekring en de nauwe contacten buiten het gezin. Alle regels – ook deze voor +12-jarigen – gaan in vanaf donderdag 29 oktober om 9 uur en gelden in eerste instantie tot en met donderdag 19 november. Samen met de verlengde vakantiesluiting van de scholen biedt dit onze regio een ‘gouden kans’ om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. We roepen alle ouders ook op om informele samenkomsten van kinderen uit verschillende gezinnen niet te organiseren. Onze regio – en dus ook het Heilig Hartziekenhuis – wordt bovengemiddeld getroffen, waardoor deze extra verstrenging gerechtvaardigd is. 

Op 26 oktober riepen de gemeentebesturen van Mol, Balen, Dessel en Retie de Vlaamse regering op om dringend strengere coronaregels uit te vaardigen die de sociale contacten in de vrijetijdssfeer en het verenigingsleven drastisch inperken. De Vlaamse regering heeft dit dinsdagavond 27 oktober grotendeels gedaan met onder andere een verbod op alle activiteiten en evenementen. In de realiteit betekent dit het stilleggen van de fysieke werking van de verenigingen, aangezien dit ook het organiseren van een fysieke bestuursvergadering omvat.

Zo zijn alle binnensporten volledig verboden. Uitsluitend voor buitensporten voorziet de Vlaamse regering een uitzondering, waarbij de regels omtrent sociale contacten strikt moeten gevolgd worden. Dit betekent: bij voorkeur met je huisgezin en vaste nauw contact. Als dit niet het geval is, moet altijd en overal de afstand bewaard worden én een mondmasker gedragen worden.

Naast de vraag voor strengere regels vroegen we de verenigingen om op eigen initiatief de fysieke werking zo snel mogelijk stil te leggen. Elke dag dat we maatregelen sneller kunnen nemen, is een dag gewonnen! Veel verenigingen hebben dit ook spontaan gedaan, waarvoor onze uitdrukkelijke dank.

Ook -12-jarigen verspreiden het virus

Op één punt verschilt de Vlaamse regering van onze lokale analyse. Zo gelden de Vlaamse restricties op vlak van sport en jeugdwerking niet voor kinderen jonger dan 12 jaar. De medische experts die het lokaal contactonderzoek in Mol, Balen, Dessel en Retie coördineren, stellen dat op medisch vlak deze leeftijdsgrens weinig verschil maakt voor het virus. Ook jonge kinderen raken in onze regio besmet en geven het virus door binnen familiekring, zo bewijst ons lokaal contactonderzoek. Dit gebeurt meestal zonder dat de jonge kinderen ziektesymptomen vertonen. Daarom worden grootouders door de hogere overheden al sinds het begin van de crisis afgeraden om nog nauw contact te hebben met jonge kinderen.

Gouden kans

Mol, Balen, Dessel en Retie zien in de periode tot en met 19 november een gouden kans om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. Dit is absoluut noodzakelijk om de druk op het Heilig Hartziekenhuis en de huisartsen te laten afnemen, zodat de werking van het ziekenhuis niet volledig in elkaar klapt. Naast fysieke capaciteit van het ziekenhuis baart ook de stijgende uitval van zorgmedewerkers door ziekte of quarantaine ons bijzonder grote zorgen.

Door de sluiting van de scholen, zijn er al veel minder contacten tussen kinderen en jongeren onderling. Wanneer we deze contacten ook in de vrijetijdssfeer maximaal vermijden, werpen we in onze regio een extra dam op tegen het virus. Dat is meteen ook de reden waarom de vier gemeenten via burgemeesterbesluiten de maatregelen van de Vlaamse regering volledig doortrekken naar alle leeftijden tot en met 19 november. Dit betekent dus dat verenigingen en clubs ook geen activiteiten mogen organiseren voor kinderen jonger dan 12 jaar. Nadien volgt een evaluatie voor al dan niet verlenging of volgen er al striktere regels vanuit de federale overheid.

Ook geen informele contacten

We vragen dan ook aan alle ouders – hoe moeilijk dit ook is – om ook informele contacten tussen kinderen van alle leeftijden maximaal te vermijden. Organiseer geen slaapfeestjes of speelnamiddagen. Spreek niet met andere gezinnen af om te gaan wandelen of samen naar de speeltuin te gaan. We begrijpen dat dit niet eenvoudig is, maar het is volgens de medische experts absoluut noodzakelijk als we de gezondheidszorg in onze regio willen redden. Er resten ons op dat vlak niet veel marge en tijd meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.