Home NIEUWS FILM / THEATER Legendarische Antwerpse cultuurtempel wordt nieuw leven ingeblazen!

Legendarische Antwerpse cultuurtempel wordt nieuw leven ingeblazen!

©TriArte
Twee jaar nadat het Echt Antwaarps Theater er z’n laatste voorstelling speelde en de deur van Arenbergstraat 10 definitief achter zich dichttrok, herrijst er in deze legendarische Antwerpse cultuurtempel met TriArte een gloednieuw zelfstandig cultuurcentrum. De drijvende krachten achter Charpentier, de grootste Belgische winkel gespecialiseerd in danskleding en -toebehoren, kostuumatelier Duet en musicalcollectief Pateeke slaan de handen hiervoor in elkaar, en willen met TriArte een podium bieden voor en aan iedereen. De integratie van retail, horeca en uiteraard cultuur, moeten van het iconische pand opnieuw het bruisende hart van de Antwerpse theaterbuurt maken. De opknapwerken gaan binnenkort van start en er wordt naarstig gewerkt aan de samenstelling van het culturele aanbod van TriArte voor seizoen 2021 – 2022. Dit zal u kunnen ontdekken op hun website (in aanmaak) www.triarte.be
Het heeft even geduurd, maar Arenbergstraat 10, het iconische adres waar het Echt Antwaarps Theater 32 jaar lang z’n producties op de planken bracht, herrijst uit de as. Het wordt de thuishaven van het gloednieuw zelfstandig cultuurcentrum TriArte. De drijvende krachten achter TriArte zijn Glenn Desmedt, Kim Van Lancker, Patrick Defort en de organisaties achter hen: *bvba Charpentier, bvba Duet en vzw Pateeke.
TriArte wil een antwoord bieden op de heersende ‘zalenjacht’ van talloze Vlaamse gezelschappen en culturele verenigingen, en dat op de meest perfecte locatie die maar denkbaar is: daar waar vanouds iedere straatsteen theater ademt! Het legendarische pand moet opnieuw het bruisende hart van de Antwerpse theaterbuurt worden. Een plek waar er altijd wel iets te beleven valt, voor een zo divers mogelijk publiek. Om dit te bereiken bouwt TriArte een synergie uit tussen de drie verschillende functies die zich in het gebouw zullen vestigen:
1: RETAIL
Bvba Charpentier zal op termijn z’n winkel, momenteel gelegen in de Nationalestraat te Antwerpen, vestigen in de oude ticketingbureaus en de traphal. Samen met Charpentier zal Duet bvba verhuizen en het oude appartement op de eerste verdieping betrekken.2: HORECA
Deze functie zal steunen op twee pijlers.
1) Grand Café ‘Othello’: het onvermijdelijke bruine “cultuurcafé” op het gelijkvloers, waar je dagelijks van ’s middags tot na de laatste voorstelling terechtkan voor enkele stijlvolle kleine gerechten, welgekozen dranken en een uitstraling die ondubbelzinnig THEATER fluistert. Met nu en dan live optredens (jazz, kleinkunst, comedy…kortom alles wat binnen het kader past). Het Grand Café vormt ook het ideale gelegenheidskader voor lezingen, presentaties en inleidingen voor een voorstelling.
2) Locatieverhuur. De salons op de eerste verdieping en de theaterzaal kunnen gehuurd worden voor recepties, congressen, (bedrijfs)feesten,… . Al dan niet worden in samenspraak met de huurder extra diensten voorzien, die kunnen uitmonden in het gedetailleerd uitwerken van een totaalconcept: catering, speciaal in eigen atelier (Duet) ontworpen thematische aankleding, met of zonder live muziek,….
De multidisciplinaire aanpak van TriArte combineert de verschillende podiumkunsten dans, live muziek, en spel om de klant iets onvergetelijks te serveren!
3: CULTUUR
De theaterzaal wordt vanzelfsprekend het kloppende cultuurhart van TriArte, in de meest uitgebreide zin van het woord. Dans, film, concerten, comedy, toneel, musical, operette en opera: elk genre en elke stijl heeft hier zijn plaats. De zaal zal zowel beschikbaar zijn voor verhuur als de thuishaven zijn voor de producties van vzw Pateeke. Daarnaast zal TriArte, zoals elke reguliere schouwburg, de programmatie vervolledigen door de inkoop van een zo divers mogelijk gamma aan voorstellingen.Gastgezelschappen of lokale verenigingen zullen in TriArte ook een repetitieruimte kunnen huren die qua afmetingen de ruimte op het podium benadert.

De grote achterliggende gedachte die de oprichting van TriArte inspireert, is dat een cultuurtempel in het hart van de stad niet verloren mag gaan, maar in die hoedanigheid gekoesterd moet worden en alle kansen moet krijgen om weer volop te bloeien! Met theatervoorstellingen, concerten en evenementen van iedere voorstelbare kunnen. De initiatiefnemers hebben er alle vertrouwen in dat zij dit waar kunnen maken met de creatie van een ontmoetingscentrum voor jong en oud, waar alle vormen van cultuur vertegenwoordigd zijn en iedereen z’n gading kan vinden.

Website: www.triarte.be (in aanmaak)

Bvba Charpentier
Charpentier heeft als grootste Belgische winkel gespecialiseerd in danskleding en -toebehoren, een uitgebreid nationaal en internationaal klantenbestand bestaande uit compagnies en scholen uit zowel het professionele als het amateurcircuit.

Bvba Duet
Duet is het kostuumatelier dat nauw verbonden is aan Charpentier. Charpentier en Duet zijn een begrip in de wereld van dans, musical en evenementen. Tot hun vaste klanten behoren onder andere het OperaBallet /Opera van Vlaanderen, Mosa (Luik), Studio 100, Koninklijke Balletschool , Music Hall en compagnies over heel Europa.

Vzw Pateeke
Pateeke, opgericht in 2019 door Glenn Desmedt en mee bestuurd door Patrick Defort, is een jong musicalcollectief dat zich richt op de echte genreliefhebber, in de zaal, maar ook op de planken! Het devies is ‘grote musicals maken op kleine schaal’. ‘Groot’ slaat op kwaliteit en eeuwigheidswaarde, zeg maar het ‘ijzeren repertoire’ dat om velerlei redenen niet zo vaak de kleine Vlaamse markt kruist. Met zijn eersteling ‘Sweeney Todd’ had Pateeke meteen een dikke hit te pakken, unaniem gelauwerd door pers en publiek. Tijdelijk onderbroken door Corona, zal het succes zich in april 2022 verderzetten met de Pateekeversie van ‘Man van La Mancha’, die zal spelen in TriArte en met musicalgoeroe Hans Peter Janssens in de hoofdrol!

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: © TMM MEDIA
Mobiele versie afsluiten