‘Fund Belgian Music’ ondersteunt relanceprojecten van Belgische muzikanten

Fund Belgian Music
©David Dalemans

Eind juni werd Fund Belgian Music gelanceerd. De lancering van dit nieuwe steunfonds kwam uitgebreid aan bod in de media. VRT NWS, Radio 1, Studio Brussel, Radio 2, De Morgen, Het Laatste Nieuws, De Standaard, Het Nieuwsblad, Focus Knack en vele anderen berichtten hierover.


Vandaag lanceert het fonds haar eerste projectoproep. Muzikanten die wegens het
coronavirus hun geplande activiteiten hebben moeten afzeggen, krijgen eindelijk de kans om financiële steun te krijgen om hun muzikale project weer op te starten!

Waarover gaat het?

De Covid-19 pandemie heeft voor veel muzikanten een absolute stilstand met zich
meegebracht. De impact was het grootst voor zij die net nieuw werk publiek gemaakt
hadden of op het punt stonden dit te doen. De tijd, energie en middelen die kropen in het
creëren van het juiste momentum zijn voor een groot deel verloren gegaan.

Fund Belgian Music wil financiële steun verlenen aan relance-initiatieven van Belgische muzikanten die aantonen dat ze een verloren momentum nieuw leven willen inblazen. Deze projectoproep staat open voor alle muziekgenres, zowel voor diegenen die een geplande opname, release of promotie hebben moeten uitstellen, maar ook voor diegenen die activiteiten die verband houden met de lancering van hun muziekproject (bv. showcase, try-out) hebben moeten afzeggen.

Voor wie?

Elke Belgische muzikant, als auteur of uitvoerder (solo, groep of ensemble) die
financiële steun wenst om zijn of haar ‘plan B’ mogelijk te maken.
Die geselecteerde projecten krijgen een financiële ondersteuning voor een bedrag tot 10.000 € per project.
Met dit initiatief wil het fonds niet alleen diverse en gevarieerde projecten ondersteunen,
maar ook de toekomst van de muzieksector in ons land.

De jury

Een jury van professionals zal elk dossier beoordelen en in de loop van de maand december van dit jaar zullen de geselecteerde projecten bekend gemaakt worden.
De jury bestaat uit Marie Paule Wouters, Eric Russon, John Terra, Pauline Leblanc, Cloé Defossez, Patrick Printz, Rrita Jashari & Aya Braem.
Bij eventuele vragen over de selectiecriteria of uw dossier, gelieve contact op te nemen met FBM of de Koning Boudewijnstichting (het is niet de bedoeling de juryleden te contacteren).

Praktische info

– Aanvraagformulier indienen tussen 16 oktober en 12 november via de website van de
Koning Boudewijnstichting.
– Uit het ingediende dossier moet duidelijk blijken dat een concrete activiteit met betrekking tot uw muzikale project in ontwikkeling was voor de datum van 13 maart 2020, dat het werd geannuleerd vanwege COVID-19, en dat er een alternatief herstelplan is ontwikkeld waarvoor extra financiering nodig is.
– Het herstelplan heeft betrekking op muzikale activiteiten (bijv. opname, productie, uitgave, promotie, enz.) die vóór april 2021 moeten plaatsvinden.
– De financiële steun bedraagt niet meer dan 30% van de kosten van het herstelplan met een maximum van 10.000 euro per project. De door het fonds verleende steun moet volledig worden gebruikt voor deze aanvullende financiering.

De selectiecriteria vindt u hier. Neem ze aandachtig door alvorens een dossier in te dienen.

Steun van bedrijven & het publiek

Naast de financiële steun van de partners (Galm, Facir, Sabam for Culture en Playright+) doen we ook een warme oproep aan het publiek en bedrijven om de Belgische muziekscene te ondersteunen. Dat kan via deze link (giften vanaf €40 geven aanleiding tot belastingsvermindering van 60% i.p.v. 45%).

Klik hier om de oproep van onze ambassadeur-muzikanten te beluisteren:
Clouseau, Sam Vloemans, De Romeo’s, K’s Choice, Portland, Willy Sommers, Belle Perez, IBE, Jasper Steverlinck, Christoff, Sttellla, Cleymans & Van Geel, ….
– Over Fund Belgian Music –
Fund Belgian Music is een co-creatie van stichtende leden GalmFacirSabam For Culture en PlayRight+ i.s.m. de Koning Boudewijnstichting.
Met eigen middelen en de steun van genereuze artiesten, fans, bedrijven en organisaties ondersteunen we muziekprojecten uit alle hoeken van het land en alle genres. Zo leggen we de basis voor een gezondere toekomst voor de Belgische muziek.
Het uiteindelijke doel is een ‘future-proof-fonds’ dat een gezondere basis legt voor de toekomst van de muzikant en dat zowel financieel als qua ‘werking’.
Een fonds dat ervoor zorgt dat er terug creatief kan gewerkt worden: de machine terug doen draaien en weer een dynamiek creëren.

Dit fonds zet in op steun voor muzikale projecten m.b.t.: creatie, presentatie, productie, exploitatie (marcom & pr), professionalisering, internationalisering & export.
De focus ligt op de ‘relance’ van de Belgische muziekscene en dit voor ALLE genres & voor ALLE Belgische artiesten (Vlaanderen, Brussel & Wallonië).

De stichtende leden werken met respect voor de rechten van muzikanten en met het oog op ‘fairness’ in de dagelijkse artistieke praktijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.