Home NIEUWS TMM NIEUWS De alternatieve digitale Boekenbeurs is een succes met meer dan 300 auteurs...

De alternatieve digitale Boekenbeurs is een succes met meer dan 300 auteurs in de kijker

©BOEK.BE

Na elf intense mooie dagen sloot de Boekenbeurs 2020 om 20 uur haar deuren in het vertrouwde Antwerp Expo. Dit jaar geen fysieke boekenbeurs maar met de Boekenmarathon brachten Boek.be en VRT NU een geslaagd alternatief programma. Maar liefst 378 auteurs schoven bij Tom De Cock aan voor een van de 342 interviews om hun nieuwste boek voor te stellen. Deze gesprekken leverden heel wat grappige, poëtische en emotionele momenten op. Er werd gezongen, gebreid, getekend, gehuild en gelachen. De Boekenmarathon bracht ons via streaming ook in huiskamers van heel wat internationale auteurs uit Australië, Zweden, Nederland, De Verenigde staten, Italië, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk,…  Kortom, we hebben met de alternatieve boekenbeurs de wereld rond gereisd.

De kijkers van VRT NU vonden deze formule heel positief en aangenaam. De tendens van de sterke kijkcijfers die we halfweg de Boekenmarathon al optekenden, zette zich verder tot op de laatste dag. Maar liefst 50.000 bezoekers vonden hun weg naar VRT NU;  goed voor meer dan 80.000 bekeken video’s, 86 uur aan interviews. De Boekenmarathon bereikte boekenfans van alle leeftijden. Ongeveer een vierde van alle kijkers was jonger dan 34 jaar.

Ook het programma op www.boekenbeurs.be werd druk bezocht. We noteerden 31.000 bezoeken, goed voor bijna 150.000 paginaweergaven.

Ook de social media draaide op volle toeren.

Op Instagram werden onze 100 stories 100.000 keer bekeken.

Met Facebook bereikten we 82.000 mensen.

Een opgeluchte en enthousiaste Vé Bobelyn, woordvoerder van de Boekenbeurs: “Ik moet toegeven dat het neerzetten van dit digitaal concept i.p.v. een beroemde unieke fysieke boekenbeurs, geen sinecure was. Een complete ommezwaai met een beetje bang afwachten of auteurs en boekenliefhebbers deze alternatieve formule zouden waarderen en hierdoor geprikkeld geraken om te gaan lezen. Ja, ik heb alles achter de schermen gevolgd en wat slapeloze nachten gekend. Echter, toen ik de eerste cijfers zag en heel veel positieve reacties binnen kwamen, dan was ik zo blij en ontroerd! Met een klein team hebben we er hard aan gewerkt, waarvoor mijn oprechte dank en appreciatie aan de collega’s die elf dagen lang alles van zichzelf hebben gegeven. Chapeau en dit verdient een applaus! We hebben ook veel geleerd uit dit project. Samen met VRT hebben we boeken dichtbij de mensen kunnen brengen met een originele insteek. Volgend jaar een boekenbeurs, een hybride model? Waarom niet? Laten we zeker de krachten blijven bundelen want samen kunnen we veel en zijn we sterk.  Dit hebben we ondertussen toch wel bewezen.  Als het aan mij en mijn collega’s zou liggen, dan starten we volgende week op …”

Ook Tom De Cock is enthousiast: “Het was een trip die mijn stoutste verwachtingen overtrof. Elk boek was een nieuwe wereld die voor me openging, en ik heb vaak met open mond zitten luisteren naar de passie en het vakmanschap van zoveel auteurs, illustratoren, vertalers en uitgevers. De spectaculaire cijfers doen me oprecht deugd. Wat mij betreft is de missie geslaagd: in dit ellendige jaar toch een lichtpuntje bieden, zowel voor de beslagen lezer als voor de voorzichtige beginner. Ik wil de kleine maar zeer fijne ploeg van Boek.be en VRT NU van harte bedanken voor elf loodzware maar hartverwarmende dagen. ”

We gaan ons motto ‘als de bezoeker niet naar de Boekenbeurs kan komen, brengen wij de Boekenbeurs dichtbij’ blijven aanhouden, zegt Vé Bobelyn.  De Vlaamse uitgevers lieten niet alleen hun auteurs naar Antwerp Expo komen maar toonden ook hun vrijgevigheid en schonken hun boeken voor het gebeuren. Dat levert na 11 dagen een indrukwekkende bibliotheek van ruim 750 boeken op. Die boeken zullen weggeschonken worden aan Zorgbib om zo hun weg te vinden naar de Vlaamse ziekenhuizen, woonzorgcentra, psychiatrische centra en opvangcentra voor asielzoekers en ook de zorgsector een literair hart onder de riem te steken.

Dankzij de Vlaamse uitgevers Acco, Baeckens Books, Brepols, De Eenhoorn, Egmont, Epo, Garant Uitgevers, Glaign, Het Geluidshuis, L&M Books, Mythras Books / Agora, Overamstel Uitgevers, Pelckmans uitgevers, Standaard Uitgeverij, Story Publishers, VBK België, Uitgeverij Gandaboeken, Uitgeverij Lannoo, Uitgeverij Snoeck, Uitgeverij Vrijdag, Universitaire Pers Leuven, Willems Uitgevers.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: © TMM MEDIA
Mobiele versie afsluiten