Boekenbeurs Antwerpen zoekt overnemer

boekenbeurs
©boek.be

Boek.be, de organisator van de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen, zoekt een overnemer. Vanuit de uitgeverswereld kwam al interesse. Eventuele bijkomende kandidaat-overnemers kunnen zich nog melden via een biedingsprocedure. Boek.be zat al geruime tijd in moeilijke papieren. Sinds 1932 lokt de organisatie elk jaar duizenden mensen naar Antwerp Expo. De jongste jaren zag ze zich evenwel geconfronteerd met tegenvallende cijfers.

Eind 2019 werd, na overleg met de schuldeisers, een strak herstructureringsplan opgesteld. Maar toen kwam corona en dat werd voor Boek.be de doodsteek: de jaarlijkse beurs werd afgelast en de organisatie zag nagenoeg haar volledige bron van inkomsten wegvallen.
In september 2020 werd nog bescherming bekomen voor een periode van 6 maanden maar dat bleek onvoldoende.

Op verzoek van Boek.be werd op 19 februari het doel van de geopende procedure van gerechtelijke reorganisatie gewijzigd: niet langer een collectief akkoord beogen waarbij de bestaande schulden over maximaal 5 jaar zouden worden terugbetaald, maar een overdracht onder gerechtelijk gezag van het geheel of een gedeelte van de activiteiten nastreven. Er werd ook een bijkomende termijn van opschorting toegekend tot 19 april 2021.

De Antwerpse advocaat Nathalie Vermeersch werd door de Ondernemingsrechtbank Antwerpen aangesteld als gerechtsmandataris. Haar taak: de activa verkopen aan een overnemer. Het grootste aandachtspunt van de gerechtsmandataris in de overname naast het voorbestaan van de Boekenbeurs is het behoud van de jobs van de 9 personeelsleden van de vzw.

Met de verkoop zal tevens getracht worden zoveel mogelijk schuldeisers te vergoeden. De gerechtsmandataris zal de opbrengst van de verkochte activa immers aanwenden om de bestaande schulden te betalen (na het opstellen van een wettelijk geregelde rangregeling)

Vanuit de uitgevers- en evenementenwereld komt alvast veel interesse.De sector is vastberaden om Boek.be te laten voortbestaan en zo de toekomst van de legendarische Boekenbeurs veilig te stellen. Lokale en regionale overheden vertoonden ook belangstelling.

Eerstdaags zal een biedingsprocedure worden uitgeschreven binnen dewelke kandidaat-overnemers zich kunnen melden. De ondernemingsrechtbank zal de kandidaturen onderzoeken en uiteindelijk beslissen wie de activa van Het Huis van het Boek bekomt.
Bij deze beslissing wordt zoals de wet voorschrijft, bijzondere aandacht besteed aan het behoud van de tewerkstelling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.