Antwerpse Boekenbeurs niet mogelijk als massa event

boekenbeurs
©boek.be

Het corona virus krijgt het leesvirus niet klein. De grootste verspreider van het leesvirus, de Antwerpse Boekenbeurs zal zich voor 2020 wel moeten herdenken. De organisatie van de Boekenbeurs in de gekende vorm als een massa-event is uitgesloten.

De Antwerpse Boekenbeurs, goed voor zo een 120.000 bezoekers gespreid over 11 dagen, in 4 hallen van Antwerp Expo, 70 standen en de aanwezigheid van meer dan 500 auteurs kan onmogelijk in haar normale opzet georganiseerd worden. De implementatie van aanbevolen hygiëne maatregelen voor een publiek evenement van deze schaalgrootte werd grondig bestudeerd. De impact op wat een boekenfeest zou moeten zijn is tot onze spijt te groot.

Niet alleen is er nog geen duidelijkheid of culturele massa evenementen terug toegelaten worden, ook de economische impact van de corona crisis op de actoren in het boekenvak zoals uitgevers en boekhandels weerhoudt standhouders zich te engageren voor de Boekenbeurs. Daarom besliste de raad van bestuur van Boek.be, de vereniging achter de Boekenbeurs, om in 2020 geen Boekenbeurs in de gekende vorm te organiseren maar alternatieven te onderzoeken om in die periode het boek onder de aandacht te houden, de verkoop te stimuleren en de boeiende interactieve band tussen lezers en auteurs mogelijk te maken.

“Verschillende formules worden onderzocht om het DNA van de Boekenbeurs te bewaren”, aldus Vé Bobelyn, voorzitter van GAU en verantwoordelijke namens de raad van bestuur voor de Boekenbeurs.” Dit unieke event, de derde grootste publieksbeurs in België, staat niet alleen voor een groot en divers aanbod van boeken, maar ook voor het bevorderen van het imago van het boek in al zijn vormen en voor het ondersteunen van het ecosysteem van de boekensector, van creatie over productie tot distributie via de boekhandel. Het DNA van de Boekenbeurs staat ook voor de hechte band die er ontstaat tussen lezers en hun favoriete auteurs. Vernieuwende ideeën als gedecentraliseerde mini-events en/of virtuele platformen via de digitale kanalen worden verder onderzocht. Hiervoor werd een inspiratieplatform opgezet met vertegenwoordigers uit alle segmenten binnen de boekensector”. Tegen juli moet duidelijk worden welke richting het Boekenbeurs concept 2020 uitgaat.

Met het oog op 2021 wordt ook reeds nagedacht hoe het innovatietraject van de Boekenbeurs dat werd ingezet sinds 2018 kan doorgetrokken worden, de digitalisering verder gezet en de Antwerpse Boekenbeurs terug te laten verrijzen als een waar boekenfeest.

Het niet doorgaan van de Boekenbeurs in 2020 heeft ook een enorme impact op het budget, de werking en de structuur van de organisator, de vzw Boek.be. Naast de voorjaarsactiviteiten, de buitenlandse beurzen en de organisatie van de Boekenbeurs is het uitkijken naar alternatieve activiteiten voor de promotie van het boek. De steun van de overheid om de literatuur en het boekwezen terug op gang te trekken is welkom om een iconisch event als de Antwerpse Boekenbeurs een duurzame toekomst te garanderen in het post-corona tijdperk.

De activiteiten van Boek.be zullen zich voortaan concentreren op de basisfunctie van een vakvereniging die het ecosysteem van boekenvak vertegenwoordigt, namelijk: een state-of-the-art kenniscentrum uitbouwen, service en advies geven aan de leden (uitgevers, boekhandel), het uitwerken van kwaliteitseisen en codes, het vertegenwoordigen van de actoren op verschillende beleidsniveaus en kennisdeling onder de leden verzekeren.

Boek.be zal in de transitie periode de komende maanden het personeels- en werkingsbudget van drastisch moeten inkorten.

De raad van bestuur besliste gisteren 14 mei om een transitie plan naar een drastisch afgeslankt Boek.be in werking te stellen om in 2021 de focus volledig te leggen op het kenniscentrum met bij aanvang wellicht een 3 à 4-tal medewerkers op een kleinere locatie. Zodra het cultuurleven, de economie en de boekenmarkt terug op volle toeren draaien kan weer over een uitbreiding van de activiteiten en personeel worden nagedacht.
Met het herdenken en hertekenen van de organisatie wil Boek.be perspectief creëren om haar relevante rol als kennis platform binnen het boekenvak en vertegenwoordiger bij beleidsmakers en stakeholders te bestendigen.

Achtergrondinformatie
Facts & Figures Boekenbeurs :
De eerste Boekenbeurs vond plaats in de Stadsfeestzaal op de Meir in Antwerpen in 1932.
Sindsdien is de Boekenbeurs uitgegroeid van zo’n 2.500 m² bij de eerste editie naar nu – 83 edities – later op de huidige locatie in Antwerp Expo met ongeveer 20.000 m².
De Boekenbeurs, dat zijn 11 dagen in november met tijdens de laatste editie 123.000 bezoekers van 0 jaar tot 99 jaar en ook bijna 7000 scholieren tijdens het scholenprogramma.

Enkele cijfers van 2019
• 70 standhouders (uitgevers, boekhandelaren, non-profit organisaties en partners)
• 393 panelgesprekken, debatten, presentaties voor 17.000 geïnteresseerden.
• 996 auteurs uit binnen- en buitenland
• 2021 signeersessies
Logistiek een enorme operatie met dagelijkse leveringen van boeken, 3 dagen opbouw, bijna 100.000 titels in het aanbod. Totaal budget van 2,1 à 2,5 miljoen euro, exclusief de boekenverkoop, die geraamd wordt op 4 à 4,5 miljoen euro.
De beurs is drie keer niet kunnen doorgaan. Niet door oorlog, niet door pandemieën maar… omdat de Stadsfeestzaal niet vrij was in 1949, 1953 en 1960 (één keer omwille van een duivenbeurs!).

Video: ©ATV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.