Antwerpen: Operatie Nachtwacht – 2 800 controles, 30 arrestaties

Operatie Nachtwacht
©Politie Antwerpen

Op vrijdag 4 september ging Politiezone Antwerpen van start met Operatie Nachtwacht. Met deze grootschalige politieactie biedt de Antwerpse politie een antwoord op de golf van gewelddadige incidenten die de stad eind augustus teisterde. Net als eerdere, gelijkaardige feiten, zijn de incidenten gelinkt aan het criminele bendes die zich bezighouden met de invoer en de verkoop van drugs. Tijdens Operatie Nachtwacht wordt er extra gepatrouilleerd en gecontroleerd in Deurne en Borgerhout. Hiervoor worden anonieme en geüniformeerde ploegen ingezet. Er wordt gewerkt met vaste dispositieven en met vliegende controles om criminelen te betrappen en een beter beeld te krijgen van wie er zich ’s nachts op straat bevindt. Ook overdag worden er extra acties en controles uitgevoerd, met gerichte aandacht voor gekende verdachten.

Sinds de start van de actie controleerde de Antwerpse politie elke actiedag meer dan 150 mensen, op sommige dagen en nachten zelfs meer dan 250 personen. Dagelijks worden er minstens 50 extra politiemensen ingezet om deze controles uit te voeren. Op die manier werd er heel wat informatie verzameld die relevant kan zijn voor lopende of nieuwe onderzoeken. Sinds het begin van de actie werden er tot en met 19 september meer dan 2 800 mensen, 2 354 voertuigen en 69 panden gecontroleerd. Verder werden ook volgende vaststellingen gedaan:

  • 30 personen werden gearresteerd, 23 voor gerechtelijke feiten en 7 voor bestuurlijke overtredingen
  • Er werd verschillende hoeveelheden drugs in beslag genomen: 120xtc-pillen, 112 gram cannabis, 65 gram cocaïne, 10 gram amfetamines en een kleine hoeveelheid hasj
  • Er werd 12 550 euro cash geld in beslag genomen
  • Er werden verboden 5 wapens in beslag genomen
  • Er werden 14 geseinde personen aangetroffen die verhoord of gearresteerd moesten worden
  • Er werden 2 drugspanden verzegeld

Enkele markante feiten

In de nacht van 17 op 18 september doet een patrouille samen met de douane nazicht aan de omheining van een kaai. Er werd een man opgemerkt die zich probeerde te verstoppen. Hij was in het bezit van een zaklamp, een boormachine, een koevoet en enkele lege sporttassen. Een uur later werd een bestelbusje opgemerkt waarin een verpakking werd aangetroffen die hetzelfde serrienummer had als de boormachine van de verdachte man. Er werd ook een bivakmuts aangetroffen. Beide verdachte mannen hadden de Nederlandse nationaliteit en werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

In de vroege ochtend van 14 september merkte de bestuurder van de bearcat een Nederlands taxivoertuig op dat aan hoge snelheid reed op de Noordersingel. Er worden ploegen aangestuurd die het voertuig kunnen onderscheppen op de E313 ter hoogte van Herentals. In het voertuig worden 5 gsm-toestellen, 3 cryptofoons en werkhandschoenen aangetroffen. Het voertuig werd in beslag genomen voor verder onderzoek. De drie inzittenden hadden de Nederlandse nationaliteit.

In de nacht van 9 op 10 september werd een voertuig gecontroleerd dat geseind stond als gestolen door Duitsland. De wagen werd in beslag genomen.

In de haven werd een bestelwagen opgemerkt met twee inzittenden tijdens de nacht van 15 en 16 september. Toen de politie de bestelwagen opende vonden ze nog twee personen. De mannen konden geen geloofwaardige reden voor hun aanwezigheid en hadden geen zinnige verklaring voor de kniptangen, zaklampen, boren en handschoenen in de bestelwagen. De 4 inzittenden werden allen gearresteerd voor verder onderzoek.

In dezelfde nacht werd een dealer gevat na een achtervolging. Een voertuig onttrok zich aan een controle en reed aan snelheden boven de 100 kilometer per uur door de bebouwde kom. De achtervolging stopte in Schoten, waar de vluchtende verdachte twee geparkeerde wagens raakte en een zwarte sok weggooide. Daarin bleek cocaïne te zitten. Tijdens de huiszoeking werd nog een grote hoeveelheid cash geld aangetroffen (meer dan 10 000 euro). De man werd gearresteerd en voorgeleid.

In de nacht van 8 op 9 september reed een bestuurder een dispositief in. De man reed rond zonder rijbewijs en was onder invloed van cannabis. In een verborgen ruimte in zijn wagen werd meer dan 3 000 euro cash, 60 xtc-pillen en 20 gram cocaïne aangetroffen. Er werd ook een verboden wapen in beslag genomen. De bestuurder en zijn passagiers werden gearresteerd voor verder onderzoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.