25 Belgische nachtclubs verenigen zich met herdenkingsmoment: “IN MEMORIAM”

IN MEMORIAM
©Listenup

Nachtclub- en discotheekeigenaars uit gans Vlaanderen en Brussel verenigen zich en roepen sympathisanten van alle leeftijden op om op zaterdag 13 maart een symbolisch, coronaproof, herdenkingsmoment te houden aan de gesloten clubdeuren. Bedoeling is de aandacht te trekken op 1 jaar onafgebroken, verplichte sluiting van de discotheken en nachtclubs in België. 

AL 365 DAGEN GESLOTEN
“Het is een jaar geleden dat we onze discotheken verplicht moesten sluiten, omwille van het oprukkende covid-19-virus.”,  aldus Wim Van der Borght,  een Antwerpse clubeigenaar van o.a. Club Vaag, Roxy en Lima. “Deze sluiting is een drama voor de jongeren, want hun creatieve uitlaatklep is al een jaar verdwenen. Maar ook het voortbestaan van de clubs zelf wordt precair, want de steunmaatregelen zijn ruimschoots onvoldoende om te overleven.”

We roepen iedereen op om op zaterdag 13 maart deel te nemen aan het “In Memoriam” coronaproof herdenkingsmoment. Brand een kaars op onze stoep, voor de inkomdeuren van de clubs. Breng bloemen en kransen. Maak tekeningen en leg pluchen beren neer.

Op 14 maart 2020 ging inderdaad het ganse land met een eerste ministerieel besluit in een eerste lockdown. Zo ook de discotheken en nachtclubs. “Op dat moment terecht uiteraard”, bevestigt Yves Smolders van megadiscotheek Versuz in Hasselt en de man achter de bekende Moosebar-concepten in Vlaanderen. “Op zich hebben we uiteraard begrip voor deze maatregelen, en dat begrip hebben we nog steeds”, vervolgt Yves. “Maar als we de cultuur van het nachtleven willen doen overwinteren, is er extra aandacht en financiële ondersteuning nodig. De afgelopen twaalf maanden zijn we letterlijk geen enkele dag open geweest. Een lange keten van medewerkers, dj’s, promotoren, technici, bar- en zaalpersoneel, securitymensen, etc. zitten al te lang zonder werk. En ze haken stilaan af, heroriënteren zich en dus krijgt de sector een acute bloedarmoede te verwerken.”

“Met deze actie willen we de aandacht vestigen op het feit dat het nachtleven en de clubs meer zijn dan een uitgangsplaats voor jongeren. De clubs en de party’s hebben een verbindende functie in de maatschappij, waarbij jongeren elkaar vinden, zichzelf ontdekken en de opgekropte stoom gecontroleerd kunnen aflaten”, aldus Jens Grieten van de legendarische Kompass Klub uit Gent. Jon Tyler van Bloody Louis treedt zijn collega bij: “En nu zit deze belangrijke groep mensen al meer dan een jaar zonder. Dat is ondraaglijk en laat sporen na.”

NIGHTLIFE IS ALS ZUURSTOF VOOR EEN HELE GENERATIE
Dat er een discussie woedt over het mentale welzijn is de nightlife-professionals niet ontgaan. Want de clubs en het nachtleven zijn natuurlijk dé plek bij uitstek waar jongeren en jongvolwassenen hun energie en levensvreugde kwijt kunnen. En die ganse ruimte is letterlijk gesloten. Ondanks de sterke organisatie achter elke club, zien de eigenaars en organisatoren ook af.

Joachim Marynen van Ampere Club : “Het lijkt wel alsof het normaal geworden is. Dat mensen om 23u naar huis rijden en gaan slapen. Maar dat is het niet. De nacht is altijd al een bron van creativiteit geweest om te ontladen, mensen te ontmoeten en nieuwe muziek te ontdekken.” Hij wordt bijgetreden door Steven Van Belle van de Brusselse discotheek Fuse: “Het gaat om het gemis van een avondje uit, luide muziek in je oren waarbij je de bas in je botten voelt, een topmix van een dj die de sfeer in de hemel draait, een (internationale) artiest die een club doet ontploffen om 2u ’s nachts, de sfeer en de ambiance, de vrienden.”
Ugur Akkus van Labyrinth Club bevestigt : “We hebben heel erg het gevoel dat onze sector niet nauw aan het hart ligt van de overheid. België is al jaren pionier en staat aan de wereldtop in nightlife en festivals.”

“In het buitenland vonden reeds allerlei testen en experimenten plaats met safe-access, sneltesten, mini-groepen, etc.”, aldus Wim Van der Borght. Yves Smolders gaat verder. “We hebben nu echt nood aan een plan waarin een graduele heropstart wordt vastgelegd. Meer dan een miljoen Belgen tussen 16 en 35 jaar smeken om perspectief. We kunnen dat plan relatief snel maken, aftoetsen, testen en in gang steken.“

OVERLEVINGSSTEUN IS NODIG
Het gaat in België over om en bij de 400 locaties die professioneel actief zijn in nightlife. Van het betere danscafé tot de undergroundclub of discotheek, een groep die significant is en meer steun nodig heeft.

Wim Van der Borght: “Alle clubs zitten financieel op hun tandvlees. Want de algemene steunmaatregelen zijn onvoldoende om zelfs de vaste kosten te dekken. Vele collega’ s halen het niet en moeten de boeken neerleggen. Dat is eigenlijk een gedwongen faillissement, door de beslissing van de overheid. Wij vragen dringende extra middelen om deze sector met cultureel erfgoed en potentieel te redden.” Ook Tijs Vandenbroucke van RADAR te Lokeren, vroeger bekend als mega discotheek Cherry Moon, die pas in september 2019 heropende als eventlocatie bevestigt:” We waren een goed half jaar open toen de eerste lockdown begon. De beperkte steunmaatregelen zijn al iets, maar de overheid moet dringend met voorstellen voor maatregelen in de toekomst komen, zoals BTW verlaging en blijvende financiële ondersteuning.”

Praktisch:  
Herdenkingsmoment voor 1 jaar gesloten nachtclubs op zaterdag 13 maart

Event pagina op Facebook: 
In Memoriam of Belgian dancefloors — 1y closed
 
Deelnemende nachtclubs en discotheken: 
Amigo, Stapelplein 31, 9000 Gent
Ampere, Simonsstraat 21, 2018 Antwerpen, 
Bloody Louis, Louizalaan 32, 1050 Brussel
C12, Grasmarkt Straat 116, 1000 Brussel
Carré, Koning Leopoldlaan 2, 2830 Willebroek
Charlatan, Vlasmarkt 6, 9000 Gent
Club Vaag, Rijnkaai 4, 2000 Antwerpen
Contrast Club, Overpoortstraat 76, 9000 Gent
Fuse, Blaesstraat 208, 1000 Brussel
Grand Café Capital, Stadspark, Rubenslei 37, 2018 Antwerpen
Ikon, Kotterstraat, 2030 Antwerpen
Kitsch Club, Canadasquare 1, 8300 Knokke-Heist
Kompass Klub, Ottergemsesteenweg Zuid 717a, 9000 Gent
La Cabane, Terhulpensesteenweg 182, 1170 Watermaal-Bosvoorde
Labyrinth Club, Gouverneur Verwilghensingel 70, 3500 Hasselt
Lima, Rijnkaai 2, 2000 Antwerpen
Madame Moustache, Brandhoutkaai 5/7, 1000 Brussel
Mirano, Leuvensesteenweg 38, 1210 Sint-Joost-ten-Node
Radar, Gentse Steenweg 144, 9160 Lokeren
Red & Blue, Lange Schipperskapelstraat 11, 2000 Antwerpen
Roxy, Rijnkaai 1, 2000 Antwerpen
Spirito, de Stassartstraat 18, 1050 Elsene
The Villa, Limbastraat 1, 2030 Antwerpen
Versuz, Gouverneur Verwilghensingel 70, 3500 Hasselt
VK,  Manchesterstraat 13, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.