15.000 bezoekers op Antwerp Pride 2021

Antwerp Pride
©Antwerp Pride

Op een vrolijk feestend Operaplein werd vandaag de veertiende editie van Antwerp Pride afgesloten. Volgens de organisatie namen dit jaar 15.000 unieke bezoekers deel aan de activiteiten die de afgelopen vier dagen werden georganiseerd. Noemenswaardige incidenten waren er niet en ook de Covid controle leverde geen problemen op.

Deze editie van Antwerp Pride, het jaarlijkse feest van de LGBTQIA+ gemeenschap, was omwille van de coronamaatregelen nog een light versie zonder grote parade en zonder grote festivals, maar dat kon de sfeer niet drukken. Vier dagen lang baadde Antwerpen in de regenboogkleuren.

Het hart van het festival was dit jaar het Operaplein. Daar kon iedereen terecht bij infostands, er kon gerolschaatst worden, er werden dates georganiseerd, maar er werd vooral gefeest en gedanst. Het balkon van Opera Antwerpen was omgetoverd tot de sjiekste dj-booth van Antwerpen, waar verschillende dj’s de massa bezoekers aan het dansen kregen.

Dat kon zonder mondmasker en zonder social distancing. Bezoekers moesten aan de ingang hun Covid Safe Ticket en hun identiteitskaart tonen. Enkel wie een Covid Safe Ticket had mocht het terrein op. Dat leverde geen noemenswaardige problemen op. Bezoekers – waaronder ook personen uit Frankrijk, Duitsland en Nederland – hadden zich duidelijk vooraf goed geïnformeerd.

Antwerp Pride stond dit jaar in het teken van #notjustwords. Met dit thema wilden de organisatoren hun bekommernis uitdrukken omtrent haatspraak, bullying en discriminatie op sociale en in mainstream media.

Het festival begon dit jaar afgelopen woensdag met een openingsfeest in een uitverkocht OLT in het Ter Rivierenhof. 1100 bezoekers genoten er van tal van kleurrijke optredens.

Eveneens uitverkocht was de Human Rights Friday, een dag vol lezingen, debat en workshops over het thema.

Je kon ook doorheen de stad de wandeling Trail of Stories volgen. Op de wandeling staan dertien grote portretten van personen uit de LGBTQIA+ gemeenschap en hun allies die hun persoonlijke verhaal vertellen. Trail of Stories kan je nog bezoeken tot en met 31 augustus.

Zaterdag en vandaag zondag tot 20 uur kon er dan gefeest worden op een zonovergoten Operaplein. Gedurende de hele Pride deden er zich geen noemenswaardige incidenten voor.

“Het was weliswaar een kleinere editie maar het feestelijke gevoel was misschien nog groter dan andere jaren,” aldus een tevreden Bart Abeel, voorzitter van Antwerp Pride. “Voor iedereen deed het deugd om na de donkere covidperiode mekaar terug te ontmoeten en bij elkaar te kunnen zijn. Omdat er geen grote evenementen waren was er ook meer aandacht voor het inhoudelijke en de zin van de Pridebeweging, wat natuurlijk het belangrijkste blijft. We kunnen zeker terugblikken op een geslaagde editie en kijken uit naar de volgende vijftiende editie die hopelijk opnieuw met alle registers open kan doorgaan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.