Zangeres en actrice Rita Deneve (73) is overleden.

Rita De Neve rechts op foto

Rita Deneve gekend van haar (monster)hit ‘De Allereerste Keer’ overleed afgelopen woensdag aan kanker.

Ze was ook te zien met gastrollen in tv-series zoals Slisse & Cesar die op VTM te zien was en in Postbus X. In deze legandarische VRT-reeks acteerde ze in de aflevering ‘Liefdesverdriet’ https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/postbus-x/3/postbus-x-s3a3/

Deneve begon haar carrière in 1961. Vier jaar later won zij de finale van het talentenjachtprogramma Ontdek de ster. In 1966 was ze lid van de Belgische ploeg die derde werd op het Songfestival van Knokke (De Europabeker voor Zangvoordracht). In 1969 was ze lid van de Belgische ploeg die ex-aequo met Spanje op de eerste plaats eindigde op ‘Singing Europe’ in de Nederlandse badplaats Scheveningen. In 1971 deed ze ook mee aan de Gouden Sirene van Middelkerke.

Rita Deneve stond verschillende keren in de Belgische finale voor het Eurovisiesongfestival: in 1967 eindigde ze vierde met De eerste kus in Canzonissima, de toenmalige Vlaamse voorronde voor het het Eurovisiesongfestival. In 1973 werd ze tweede met Vrede voor iedereen en vierde met Ga met me mee in Liedje voor Luxemburg. In 1975 was ze zesde in Eurosong, met Dance dance mama.

Rita Deneve had een aantal hits in Vlaanderen, zoals Juanita Jones (1968), Olé Oké / Op een zomerdag (1969), Dans de hele nacht (1969), Aan ‘t Meer van Lugano (1970) en Het vuur van de liefde (1971). Haar populariteit was zo groot dat ze een eigen fanclub kreeg in Pamel en op 22 januari 1972 tot ereburger van haar geboorteplaats Liedekerke werd uitgeroepen. Voor één van haar meest gewaardeerde nummers, Zonder jou (april 1971) nam ze een videoclip op op een vliegveld, verwijzend naar het thema van het nummer: afscheid op een luchthaven. Haar grootste hit werd echter De allereerste keer (1971), dat nog steeds geregeld wordt gespeeld op de Vlaamse radio en tijdens fuiven. Dit nummer is een cover van Giramondo van de Italiaanse zanger Nicola di Bari. Later werd het onder meer nog gecoverd door Nicole en Hugo in 2005 en Laura Lynn in 2007.

Naarmate de jaren 70 vorderden verdween Deneve uit de Vlaamse hitparade. Haar single Veel bittere tranen, een cover van Annie de Reuver uit 1958, flopte. Ze trok zich een tijdlang terug uit de muziekwereld en werd docent aan het Hoger Instituut voor Dramatische Kunst in Antwerpen. In 1990 waagde ze zich aan een comeback, maar dit was slechts van korte duur. In 1993 was zij kritisch jurylid tijdens Eurosong.

Op 13 mei 2015 kreeg ze, als eerste in deze nieuwe categorie, een carrièreprijs op de 11e editie van de Golden Lifetime Awards van de stad Aarschot. Deze prijs wordt sindsdien jaarlijks uitgereikt aan een Vlaamse artiest die zijn/haar carrière vroegtijdig gestopt heeft.

De uitvaart zal plaatshebben op zaterdag 10 februari in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.

Bron: ©Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.