Winter in Antwerpen wordt magisch mooi

Winter in Antwerpen
©Stad Antwerpen

Binnen een maand start de Winter in Antwerpen. Van zaterdag 7 december tot zondag 5 januari verandert het historisch centrum in een winterwonderland. Naast de klassiekers staan er dit jaar ook enkele nieuwigheden op het programma. Op de Handschoenmarkt verrijst een magisch winterbos, dat zorgt voor een zintuigprikkelende ervaring die iedereen moet beleefd hebben. Kleine speurneuzen ontdekken in de binnenstad via een zoektocht het betoverende verhaal van Portico en Bijou. Wie van een uitdaging houdt, kan terecht in de VR-Dome of Escape Room op het Steenplein, waar dit jaar ook een nieuwe winterbar staat.

Ook tijdens deze eindejaarsperiode zijn alle ingrediënten aanwezig voor een onvergetelijke winterperiode in Antwerpen.

Winter in Antwerpen
©Stad Antwerpen

Nieuw dit jaar

Naast de klassiekers heeft de Winter dit jaar enkele nieuwigheden in petto.

Magisch winterbos (Handschoenmarkt)

De Handschoenmarkt aan de majestueuze kathedraal ondergaat tijdens Winter in Antwerpen een magische transformatie. Bezoekers wandelen hier door een feeëriek winterbos met eigenzinnige, betoverende boomsculpturen. De combinatie van mystiek licht, verrassende geuren, kleuren en sfeergeluiden zorgt voor een zinnenprikkelende ervaring, die iedereen moet meegemaakt hebben. Dit winterbos is een unieke creatie van de makers van het spektakel De Grote Schijn in het Provinciaal Groendomein Rivierenhof.

Winterse zoektocht: trek op avontuur met Portico (binnenstad)

Het luisterverhaal Brieven aan Bijou dat vorig jaar in samenwerking met het Geluidshuis gelanceerd werd (nu nog steeds te beluisteren op www.brievenaanbijou.com), krijgt dit jaar een herwerking. Via een wandelparcours van 2 kilometer maken kinderen op verschillende locaties kennis met het waterwezen Portico dat smoorverliefd is op het Antwerpse meisje Bijou. Om het raadsel op te lossen moeten de speurneuzen korte geluidsfragmenten beluisteren en opdrachten vervullen. Wie de code kraakt, krijgt een leuk aandenken mee naar huis.

Bar Den (Steenplein)

Het Steenplein verwelkomt dit jaar Bar Den. De centrale bar bevindt zich in een grote en stemmige houten schuur, opgetrokken in Canadese stijl. Hier kunnen bezoekers iets eten en drinken of een van de vele dj-sets bijwonen. Buiten vleien ze zich neer in de wintertuin met terras en foodcorner. De allerkleinsten leven zich uit op de natuurlijke speeltuigen in de kindertuin. Onder het tentzeil zal ook regelmatig kinderanimatie voorzien worden.

VR-Dome (Steenplein)

Gamers komen in de VR-Dome aan hun trekken. Ze kiezen er uit verschillende spelletjes, waaronder ook een voor kinderen. Hierna zetten ze zich met een VR-bril in een van de vier kuipvormige zetels, om binnen te treden in een bijzondere virtuele wereld.

Escape Room (Steenplein)

Wie de Sherlock Holmes in zichzelf naar boven wil halen, moet de Escape Room uittesten. De bedoeling van het spel is Antwerpen te redden van de koudegolf die de stad in zijn greep heeft. Het is geschikt voor 2 tot 5 deelnemers en duurt ongeveer 20 minuten. Zowel jong als oud kunnen deelnemen en er is absoluut geen ervaring vereist.

Klassiekers

De vaste waarden die in het centrum voor tonnen sfeer en gezelligheid zorgen, zijn ook dit jaar aanwezig.

Kerstmarkt (Groenplaats, Grote Markt, Suikerrui, Steenplein)

De kerstmarkt is dé plek om iets te eten en drinken. Naast winterklassiekers zijn smaken uit andere landen hier vertegenwoordigd. Wie nog op zoek is naar een origineel geschenk, kuiert even langs de slinger van kramen, waar ambachtelijke producten en hebbedingen te scoren zijn.

Verspreid over de site staan verschillende vuur- en warmte-elementen, zoals kacheltjes met fijnstof-filters en een reusachtige vuurschaal, waaraan bezoekers zich kunnen opwarmen. Nieuw dit jaar is de vuurboom op het Steenplein.

IJspiste (Groenplaats)

Op de overdekte ijspiste van 1000 m² draaien jong en oud opnieuw toertjes rond het standbeeld van Rubens. Wie even wil uitrusten kan terecht in de ernaast gelegen winterbar. Regelmatig zullen daar thema-avonden, optredens en kinderanimatie plaatsvinden.

Hangende wintertuin (Grote Markt)

Naast het standbeeld van Brabo staat een grote kunstige constructie, waaronder het sfeervol uitrusten is, of waar geliefden zichzelf fotograferen onder de maretak tijdens een innige kus of omhelzing.

Wensenmuur (Steenplein)

De interactieve wensenmuur geeft iedereen de kans om wensen te versturen naar familie, vrienden, buren, … De wens verschijnt als een vallende ster op een groot scherm en kan doorgemaild worden naar de bestemmeling.

Joe Christmas House (Grote Markt)

De radiostudio van Joe strijkt voor het tweede jaar op rij neer op de Grote Markt. Voorbijgangers zien hier bekende radiostemmen aan het werk tijdens live uitzendingen. Naast mini-concerten staan er enkele verrassingsoptredens op het dakterras op het programma.

Winterfoor (Steenplein)

Eendjes vissen, een ritje op de paardenmolen of verdwalen in een doolhof: genieten op de kermis is heus niet alleen voor de zomer. Ook tijdens de Winter staan er enkele attracties langs de Schelde.

Openingsdagen en -uren

De site van Winter in Antwerpen is van 7 december tot en met 5 januari elke dag open, telkens:

·        op maandag tot donderdag: van 12 tot 22 uur

·        op vrijdag en zaterdag: van 12 tot 24 uur

·        op zondag: van 12 tot 22 uur

·        uitzonderingen op 24 en 31 december en op 1 en 5 januari: van 12 tot 18 uur

·        Joe Christmas House blijft open tot en met 31 december

Winkelzondagen, vuurwerk, winter-BBQ

Tijdens de eindejaarsperiode zijn er heel wat opties om te shoppen, wordt het nieuwe jaar met een knal ingezet en sluit de Winter af met een grote barbecue.

Winkelzondagen (Binnenstad)

Elke eerste zondag van de maand is winkelzondag in Antwerpen. Maar in december zijn de winkels in de binnenstad op álle zondagen open. Dus zowel op 1, 8, 15, 22 en 29 december als op 5 januari kan er in Antwerpen op zondag geshopt worden. Mogelijkheden genoeg voor het vinden van de juiste kerst- en nieuwjaarscadeaus.

Vuurwerk op oudejaarsnacht (Scheldekaaien)

Traditiegetrouw wordt bij de overgang van oud naar nieuw een spectaculair vuurwerk boven de Schelde afgeschoten. Vanaf 22 uur opent de bar op de busparking en vanaf 22.30 uur warmt het lokale dj-duo Laston & Geo iedereen op. Om middernacht gaan de eerste vuurpijlen de lucht in.

Winter-BBQ (Scheldekaaien ter hoogte van voetgangerstunnel)

Winter in Antwerpen eindigt opnieuw met een winter-BBQ. Op zondag 5 januari is iedereen welkom om zijn eindejaarsperiode af te sluiten met een gezellig eetfestijn.

Antwerp City Card met extra winterkortingen

Bezoekers die zin hebben om alles uit hun verblijf te halen of er een paar dagen Antwerpen van willen maken, kunnen gebruikmaken van de Antwerp City Card. Daarmee bezoeken ze alle bezienswaardigheden gratis of met korting en rijden ze kosteloos met het openbaar vervoer. Tijdens de Winter in Antwerpen zijn er bovendien extra kortingen op attracties en evenementen. Afhankelijk van hun verblijfsduur in Antwerpen, kiezen bezoekers voor een formule van 24, 48 of 72 uur. Alle informatie staat op www.winterinantwerpen.be (onder wintertips > magische winterkortingen).

Alle info over Winter in Antwerpen staat op www.winterinantwerpen.be en op Facebook, klik hier voor de rechtstreekse link.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.