William Vaesen alias Niels William opent kunstgalerij in Sint-Martens-Latem

In juni openen William Vaesen en zijn vrouw Ellen Christiaen hun derde kunstgalerij. Niet in Kaapstad deze keer, maar in Sint-Martens-Latem. In The Boutique Gallery exposeren de grootste namen uit de Zuid-Afrikaanse kunstwereld  – die eind dit jaar trouwens ook in het televisieprogramma ‘Die Huis’ te zien zullen zijn –  maar ook een aantal Europese en Belgische kunstenaars, die wereldwijd al heel wat op hun palmares hebben. Op 8, 9 en 10 juni vindt het openingsweekend plaats.

Ex-radiopresentator, muziekmanager én oprichter van K3 William Vaesen – je vast beter bekend onder het pseudoniem Niels William – verhuisde in 2011 naar Zuid-Afrika. Waar hij samen met zijn vrouw Ellen kunstgalerij ‘The Boutique Gallery’ opende in Franschhoek, een kunstenaarsdorp in het midden van de Zuid-Afrikaanse wijnlanden. Een jaar later volgde een tweede vestiging in Camps Bay, de mooiste kustplaats in Kaapstad. Anno 2018 opent het koppel een derde galerij in… België.

In The Boutique Gallery brengt het koppel een eigen selectie van kunstenaars. William: “We hebben de voorbije jaren veel gereisd , zowel in Afrika als in Europa, om contact te maken met grote gevestigde namen in de kunstwereld, maar zijn heel blij ook heel wat jonge aanstormende talenten ontdekt te hebben. In onze galerijen in Kaapstad hangt voornamelijk werk van vooraanstaande Zuid-Afrikaanse kunstenaars en beeldhouwers als Samuel Allerton (bekend om zijn prachtige gorilla-beelden), Anton Smit, Uwe Pfaff en Guy Du Toit naast schilders Sarah Danes Jarrett, Heike Davies, David Kuijers en Mbongeni Buthelezi en fotokunstenaar Krisjan Rossouw.”

Tijdens een eerste tentoonstelling in België wordt zowel Afrikaanse als Europese kunst getoond. Ook de werken van de Antwerpse Isabelle Scheltjenszullen er hangen.  Ellen Christiaen: “We hebben Isabelle ontmoet in Zuid-Afrika en waren meteen weg van haar glaswerkportretten. Haar werken gaan de hele wereld rond, maar in België is ze nagenoeg onbekend. Daar willen we verandering in brengen, daarom organiseren we rond haar ook nog een solotentoonstelling in augustus. In oktober exposeren we de kunst die te zien zal zijn in het nieuwe seizoen van ‘Die Huis’ op één.”

Die Huis

‘Die Huis’, het televisieprogramma dat wordt opgenomen op een prachtige plek in Zuid-Afrika, toont beelden, schilderijen en foto’s van Zuid-Afrikaanse kunstenaars die William en Ellen zorgvuldig uitzochten. En ook voor het nieuwe seizoen deden de makers beroep op William en Ellen.

William: “Een tijd geleden klopte televisiemaker Eric Goens bij ons aan met de vraag om ‘Die Huis’ aan te kleden met Zuid-Afrikaanse kunstwerken. Nadien organiseerden we dan een eerste tentoonstelling in een bestaande galerij in Vlaanderen én dat viel zo in de smaak, dat de stap naar een eigen galerij snel gezet was.”

Sint-Martens-Latem

William en Ellen woonden zelf een hele tijd in Sint-Martens-Latem, voor ze naar Zuid-Afrika verhuisden. Enkele maanden geleden stootten ze toevallig op een pand in het centrum dat nét vrij was. Dat bleek niet zómaar een pand te zijn, maar wel de ruimte waar kunstgoeroe Guy Pieters sinds jaar en dag zijn galerij gevestigd had.  Dat bracht alles in een stroomversnelling, want binnenkort volgt de opening van The Boutique Gallery Sint-Martens-Latem op 8, 9 en 10 juni.

PRAKTISCH 
The Boutique Gallery
Dorp 6, Sint-Martens-Latem
www.theboutiquegallery.be

Openingsweekend 8, 9 & 10 juni 2018
De galerij is open elke donderdag tem zondag van 11 tot 17.30 en op afspraak

8 juni tem 15 augustus
Openingstentoonstelling met zowel Afrikaanse als Europese kunstenaars

23 augustus tem 10 oktober
Isabelle Scheltjens solotentoonstelling

15 oktober tem 15 december
De kunst uit Die Huis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.