Wereldbokser Muhammad Ali (74) overleden

©Muhammad Ali Foundation

Muhammad Ali is zaterdagochtend op 74-jarige leeftijd overleden. Hij werd donderdag opgenomen in een ziekenhuis in Phoenix wegens ademhalingsproblemen.
Dat heeft zijn familie bevestigd aan NBC News. In de nacht van vrijdag op zaterdag meldden familieleden al aan persbureau Reuters dat de bokser, die leed aan de ziekte van Parkinson, er heel slecht aan toe was.

Volgens CBS zouden zijn naaste familieleden met spoed naar het ziekenhuis zijn gekomen om afscheid van Ali te nemen.

Eerder stelde de familie nog dat Muhammad Ali in goede conditie verkeerde. Hij zou niet lang in het ziekenhuis hoeven blijven.

Ali leed al ruim dertig jaar aan Parkinson. De ademhalingsproblemen zouden moeilijk zijn te behandelen vanwege de ziekte. Volgens ingewijden bracht hij zijn laatste maanden vooral door in een rolstoel.

Dit belette hem overigens niet om in december nog stelling te nemen tegen presidentskandidaat Donald Trump en zijn voorstel alle moslims de toegang tot de VS te ontzeggen. “Wij moslims moeten een blok vormen tegen mensen die de islam misbruiken voor hun eigen agenda”, stelde de bokser.

©Muhammad Ali Foundation
©Muhammad Ali Foundation

Legendarische Bokser

Ali, ook wel ‘The Greatest’ genoemd, was oud-wereldkampioen in het zwaargewicht. De olympisch kampioen van Rome 1960 in het lichtzwaargewicht groeide uit tot een legende door zijn imposante techniek, trefzekere stoten en zijn gevoel voor show en entertainment binnen en buiten de ring.

De bokser heette oorspronkelijk Cassius Clay maar veranderde zijn naam in 1964 nadat hij was bekeerd tot de islam. Ali bleef een een geliefd en actief publiek figuur nadat hij zijn bokscarrière had beëindigd.

Olympische vlam

De oud-bokser had in 1996 de eer om de olympische vlam te ontsteken bij de openingsceremonie van de Spelen van Atlanta. Bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen behoorde Ali tot het selecte gezelschap dat de olympische vlag het stadion mocht binnendragen.

De man uit Louisville, door velen gezien als de beste bokser ooit, trouwde vier keer en kreeg negen kinderen (zeven dochters en twee zonen).

Verschillende opnames

Eind 2014 werd al gevreesd voor zijn leven, toen Ali werd opgenomen in een ziekenhuis met een ernstige infectie van de urinewegen. Het duurde een aantal weken voordat hij daarvan was hersteld.

Muhammad Ali wordt woensdag begraven in zijn geboorteplaats Louisville, Kentucky. Op zaterdag is er in dezelfde stad een herdenking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.