VRT geeft Vlaamse artiesten een podium in De Toots Sessies

De Toots Sessies
©VRT

In De Toots Sessies presenteert Canvas captaties van een brede waaier van lokaal artistiek talent in de legendarische Studio Toots aan de Reyerslaan.

Muziek in een variëteit van stijlen, van klassiek over rock tot jazz, maar ook podiumkunsten, theater enzovoort. Canvas wil met De Toots Sessies de zwaar getroffen cultuursector ten volle ondersteunen. En artiesten en publiek met elkaar verbinden. Nu alle concerten, optredens en voorstellingen tijdelijk geannuleerd zijn, krijgt het publiek toch de kans om te proeven van het brede cultureel aanbod. Corona deed het licht uit, daarom zet Canvas elke avond de spots op een artiest of ensemble van eigen bodem.

De Toots Sessies duren telkens een kwartier en  worden afwisselend gepresenteerd door Thomas Vanderveken, Isolde Lasoen en Eva De Roo. Zij praten met elke artiest over hoe zij deze periode ervaren, want stuk voor stuk zagen deze performers hun optredens in de tweede lockdown geannuleerd.

In de eerste week brengen alvast Jef Neve & Nicolas Kummert, Camila Lakhloufi (Bronks) en Eefje De Visser  een smaakmaker uit hun laatste werk in een adaptatie voor De Toots Sessies. Ook Brihang (rap) , Alexander Vantournhout (dans), Absynthe Minded (Indierock) staan al op de planning. Meer info volgt later.

De Toots Sessies lopen vanaf 16 november om 19.40 uur elke weekdag op Canvas  en na het Journaal Laat op Eén en via VRT NU. De Toots Sessies worden ook op VRT NU gebundeld in een themapagina “Cultuur”.

Olivier Gorismanager Eén en Canvas: “De VRT kreeg uit verschillende hoeken de vraag of we niets konden doen . Het moest iets worden waar de artiest iets aan heeft, maar de kijker ook. En iets wat haalbaar is, want ook wij zijn beperkt qua mogelijkheden. In De Toots Sessies vallen al die elementen samen. We geven artiesten een dagelijks podium in een van de meest unieke studio’s van het land. Op tv én online.”

https://www.facebook.com/isolde.lasoen1/posts/10159051039497509

Eva De Roo: “Dankzij deze Toots Sessies kunnen onze artiesten zich weer even artiest voelen en kunnen wij allemaal samen weer heel even een live publiek zijn. Zonder dat er iemand een kwak bier over je kleren morst of een scheet laat tijdens het dansen. Je gaat er versteld van zijn hoeveel deugd het doet om live stemmen of instrumenten te horen! Het is fijn dat we ons VRT-publiek even kunnen delen met een cultuursector die al maanden naar adem hapt! “

Thomas Vanderveken: “In nood kent men zijn ware vrienden”, wordt gezegd. De VRT is een grote vriend van de kunsten, en ik ben vereerd om een steentje te kunnen bijdragen aan deze sessies. Ze zijn broodnodig, voor de artiesten én de fans!”

Maandag 16 november: Jef Neve & Nicolas Kummert (Jazz)

Jef Neve zag in het voorjaar de release van zijn nieuwe plaat Mysterium in het water vallen. Maar nooit werkte hij harder dan in deze coronatijden. Sinds maart gaf de pianist meer dan tachtig optredens. In het begin van de lockdown dagelijks via Facebook Live, daarna in openlucht voor een beperkt publiek én voor het verplegend personeel op de covid-afdeling van ziekenhuizen.

Voor Mysterium gaat hij heel bewust terug naar de jazzroots,  zonder drums maar met blazers en bas. In De Toots Sessies brengt hij twee nummers in intieme bezetting met saxofonist Nicolas Kummert, die hij al kent sinds zijn studententijd.

“Als het mogelijk is, wil ik in 2021 eerst graag optreden met de grotere groep van Mysterium. Voorlopig is dat economisch niet haalbaar. Ik laat de dingen wat op mij afkomen. Alles gaat toch afhangen van wat er op welk moment mogelijk is.”

Host: Isolde Lasoen

De Toots Sessies
©VRT

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jef Neve (@jef_neve)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.